ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Здравко Димитров: В област Пловдив ще се реализират все повече проекти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 09.02.2013Коментари (7)3343
©
Вече повече от година Здравко Димитров е на поста областен управител на област Пловдив. През това време той успя да обедини кметовете от цялата област без значение на политическата им принадлежност. И така заедно успяха да решат не малко наболели проблеми в областта. Вече е факт новият път до яз. "Пясъчник".

Отсечката беше в окаяно състояние и затрудняваше движението между общините Съединение, Хисаря и Марица. Преди нейния ремонт беше подновен водопроводът в с.Любен. Сега жителите на населеното място няма да имат проблем с водата през лятото. Освен това ще се движат по изцяло обновена 20-километрова отсечка, приключена за 4 месеца. Предстои да се ремонтира пътят в град Кричим, готови са праговете на река Въча, с които се решава водният проблем в общината. Мостът на Стряма усилено се строи; в Дуванлий - мостът също се работи.

В програмата на областна администрация за 2013 година са заложени не по-малко важни проекти за областта: 

Сред първите в списъка със задачи е Околовръстното шосе - важно и за Пловдив, и за областта. Предстои Асеновградско шосе да се удвои, надлезът на Хисаря да се направи. Ще се работи и по пътищата Асеновград - Поповица - Садово, Асеновград - Кърджали, пътя Раковски - Брезово, пътя за Лилково.

През изминалата 2012 година Здравко Димитров като областен управител изведе на преден план два изключително значими проекта. Първият е за водоснабдяване на Пловдив и други общини от язовир Въча.Той е знаков ангажимент на областта и на държавата. Знаем, че питейната вода е проблем в световен мащаб. Само от начина, по който ще идва водата, В и К ще пести по един милион лева според прогнозите. Проектът ще се изплати много бързо, уточняват специалистите. Водата е чиста, подобрява си качествата всяка година, докато водата, която сега вадят сондите, се влошава непрекъснато.

Вторият проект, който Здравко Димитров отново постави на дневен ред, е този за тунел Троян - Кърнаре. Идеята е на около 100 години. Дълго време нищо не се прави по нея, до 1997-а година, когато се създава Сдружение за тунела. То работи близо 15 години, но без практически резултати. Членовете му наброяват 120 души - физически и юридически лица.Има време, когато проектът за тунел дори получава държавна подкрепа и е включен в националната стратегия за развитие 2001-2006 година. Появяват се и реални инвеститори с реални пари. 

Осигурени са 220 хиляди долара от американски консорциум, но трябва съгласието на държавата. Тогавашният министър на транспорта Николай Василев обаче не дава съгласието си, ако парите не минат през повереното му министерство и заради намесата на държавата сделката пропада. Има и втори заявен интерес към проекта от италиански консорциум, но отново намесата на държавата проваля сделката. 

По идея на Здравко Димитров отново се възражда идеята за изграждането на тунела. Вече има заявен инвеститорски интерес за строеж от турски холдинг, както и от италиано -швейцарски консорциум. Според специалистите тунелът Троян - Кърнаре може да е с дължина от 7 до 15 километра и ще бъде за железопътен и автомобилен транспорт. Предстои да бъде изготвен и анализ за трафик прогнози. В най-скоро време областните управители, заинтересовани от идеята, кметове, експерти и потенциални инвеститори ще се съберат отново, за да бъдат очертани конкретните задачи за реализиране на проекта.

Тези два проекта са основните приоритети за областния управител Здравко Димитров и той ще направи всичко необходимо те да бъдат започнати в неговия мандат.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Герго
премахни филтъра

+4
 
 
Тези проекти ги знаем от 20 години. Като прибавим и удвояването на шосето Пловдив - Асеновград и източната тангента на Пловдив ще попълним папката с която се хвалят вече пет областни управители. Лошата новина е, че нищо от тази папка не се реализира.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: