ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Здравко Димитров: Тежък мандат, труден - така е било писано!
Автор: Диана Бикова 08:22 / 30.12.2022Коментари (18)4736
©
Кметът на Пловдив Здравко Димитров определя 2022 година като тежка, с много повратности и в национален план, и на местно ниво. Късното приемане на държавния бюджет се е отразило сериозно на работата на общините, които по закон могат да харчат 1/12 от предходната година, казва в интервю за Plovdiv24.bg кметът.

"Реално няма ли стабилно правителство, не е добре за инвеститорите, за строителите, за администрацията. Заради забавянето при приемането на държавния бюджет имаше проблеми в реализацията на проектите в Пловдив. Освен това законодателят дава право да се обжалват обществените поръчки и това също се отрази“ – коментира Димитров и даде като пример двете спортни зали в район "Западен“, за чието изграждане кандидатстват седем-осем фирми.

Ако се перифразират думите на Конфуций, на Здравко Димитров се падна тежкият кръст да управлява в прекалено интересни времена – като се започне от пандемията ковид-19, мигрантската криза, войната в Украйна, парламентарната криза у нас. Признава, че е доста трудно да се балансира в такава ситуация.

"Човек трябва да има психика, да е морално издръжлив, да не се поддава. Не е лесно, но така е било писано – да бъде тежът мандат, труден“ – смята той и допълва, че не се е замислял кой момент е бил най-труден.

Кметът е институцията, към която са насочени много негативни коментари. Най-несправедливото обвинение, отправяно към него, е, че ще бъдат извадени украинските бежанци от бившата Белодробна болница, за да се даде сградата за частно здравно заведение.

"Няма такова нещо. Вдигна се излишен шум. Лично аз първи съм ги приел тези хора. Дадохме най-доброто за тях. Възстановихме парно, ток. Три общински предприятия – "Жилфонд“, "Чистота“, "Озеленяване“ бяха денонощно там, събота и неделя чистехме. Нас ни дават в Европа за пример за грижите, които полагаме и в един момент да ни изкарат, че искаме да ги извадим... Това са хора, които искат да влязат във властта, ама не е това начинът. Човек трябва да има морал!“ - казва Димитров.

Смята, че трябва да се предприемат мерки за обезпечаване на добри условия за работа на общинските съветници и посочва като пример безпорядъка в заседателната зала по време на последната сесия.

"Не е нормално граждани да се разкарват вътре с телефони. По никакъв начин не беше спазен редът. Така и общинските съветници не могат да работят нормално, няма атмосфера“ – разсъждава кметът. Няколко пъти сам е изтеглял свои предложения от сесия, защото е виждал, че няма подкрепа от мнозинството. "Няма ли консенсус между хората, и най-доброто нещо да направиш, няма да се оцени“ – признава той.

Категорично не смята, че провал на управлението му е идеята и проекта за пробив при Водната палата, който няма да се реализира. "Този проект рано или късно ще стане и тогава ще видим какво ще кажат противниците му. Но тогава те ще се скрият като мишоци. Всички ми казваха да продължа, но аз не искам да упорствам. Това е част от решаването на глобалния проблем в Пловдив със задръстванията и трябва да се почне от някъде. Аз не съм против кръговите кръстовища - Асеновградско шосе го препроектирахме и заради мен станаха пет кръгови, не едно. На входа от Радиново и от Труд също има кръгови кръстовища. Кръговите работят, но в случая това не работи“ – разяснява кметът.

При срещите си с граждани хората му споделяли, че най-честите им проблеми са липсата на места за паркирането, липса на осветление, нужда от подкастряне на дърветата.

Проблем е, че на моменти няма комуникация между държавната и местната власт, но Димитров е убеден, че през 2023 година ще бъдат завършени започнатите обекти. Няма намерение да вдига данъците за гражданите. Засега се въздържа да коментира дали и под каква форма ще продължи участието му в политическия живот.

На въпрос дали го демотивира решението на Бойко Борисов да не бъде той кандидатът за кмета на ГЕРБ, Здравко Димитров отговори: "Аз съм го обсъждал с него два-три месеца преди това. С него сме се разбрали мъжки. Това значи, че когато кажеш дума, не я прекрачваш. В днешно време някои отричат и подписите си. Сега са различни времена. По-нежни. Да сме живи и здрави, времето обаче ще покаже кой е прав, който не е прав, кой се е борил за доброто на Пловдив, за разцвета, за развитието му“ – обобщава кметът.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 19
02.01.2023 »
02.01.2023 »
01.01.2023 »
01.01.2023 »
31.12.2022 »
30.12.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на chromo
премахни филтъра

+3
 
 
Зико, Зикоо, те хората са го казали преди мен, с Баце двамката си обирайте крушите, ама то след вас и круши не останаха...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: