ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Здрави чинове, ваканция и парно искаха учениците в днешния протест
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:20 / 11.12.2010Коментари (69)9176
Бивши и настоящи ученици от
ПГЕЕ:
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ПГТ "ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"С какво политиците са заслужили 25 дни коледна ваканция, а на нас дават само 10?" - възмутено попита единайсетокласникът Андрей Германов от Автото пред репортера на Plovdiv24.bg.

За разлика от миналия петък, когато пловдивските улици и булеварди бяха блокирани от поне 3 хиляди протестиращи ученици, днес те не бяха повече от 50-ина, но с добре оформени искания към министъра на образованието, подредени в петиция с 13 точки. По-многобройни бяха дори полицаите и журналистите.

Според протестиращите мнозина от техните връстници са били заплашвани с наказания, дори с предупреждения за изключване и това провалило планираното за вчера шествие. Някои били дори заключвани в класните стаи. Мнозина от излезлите миналата седмица отнесли куп неизвинени отсъствия, някои пък били наказани с обществено-полезен труд - чистене на училищните тоалетни. Този път си имаха дори разрешително от общината с точен маршрут - от градинката пред аптека "Марица" през "Райко Даскалов", "Джумаята", през Главната до площад "Стефан Стамболов" - от 13 до 14 ч.
 
"Чуйте ни! Има какво да кажем!" - опънаха транспарант младежите и девойките.

"Искаме ваканция поне до 7 януари! Но не само това! Искаме по-високи стипендии, по-разбираеми учебници, написани на ясен български език и изчистени от излишната информация", изброи някои от претенциите десетокласникът Никола Николов от ТЕТ-а.

Постоянно и качествено отопление през зимата е също сред исканията, сега често се случвало контролните органи да мерят температурата в класните стаи само над радиаторите. "Може и смешно да се стори на някого, но настояваме за по-здрави и удобни столове и чинове и да се премахне натоварването от 8 часа дневно", продължи Николов.

В своята петиция учениците настояват учебната програма да се съставя от свободно избираеми предмети, да имат часове по сексуална култура, защото се случвало дори 14-годишни ученички да забременяват; подчертават и необходимостта от повече беседи за вредата от цигарите, наркотиците и алкохола. 

"Съвсем разумни искания!" - съгласи се началникът на РИО доц. Павлина Кацарова, която чакаше протестиращите ученици пред инспектората.

"Нали ние сме бъдещето? Защо тогава не питат и нас за образователната реформа? Родителите ни казват, че учим почти същото като тях преди двайсет-трийсет години, когато е имало комунизъм..." - попита я Николов.

"Така е!" - потвърди доц. Кацарова и прие петицията. На 15-и е поканила представители на ученическите съвети от всички училища, за да нищят в детайли проблемите. И тази петиция - както и онази спонтанната отпреди седмица, ще бъде изпратена на министъра.

Тя чака писмени сигнали от ученици, ако са били заключвани, наказвани с чистене на тоалетни или заплашвани с изключване, за ги изясни. Директорите били инструктирани да разясняват как се прави протест, защото именно те отговоряли пред родителите, когато в учебно време децата им хукнат стихийно по улиците. 

Протестът продължи до общината, където младите имаха 15 минути да се навикат на воля: "Искаме ваканция! Искаме стипендии! Искаме топло! Стачка! Чуйте ни!" 


Още по темата: общо новини по темата: 12
21.07.2011 »
20.07.2011 »
03.01.2011 »
03.01.2011 »
14.12.2010 »
13.12.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на j0k3rabg
премахни филтъра

+2
 
 
Здрави чинове - ок , кой ги чупи? Да не би държавата или политиците ... не чупите си ги сами, драскате по тях сами! Парно - ок съгласен съм за това, в повечето училища наистина няма добро отопление, за ваканция до 7 - ми януари ще си мечтаете само , освен ако не ви се учи и през лятото .... за по - дълги ваканции , повече време на училище, няма как да стане иначе! Учебниците са ви написани на бъгарск, това , че повечето не ги разбират защото не са достатъчно интелигентни си е ваш проблем! Информацията може и да е в повече, но от това няма да ви заболи главата, общата култура е нещо хубаво , така че сядайте си на задниците и си водете часове по сексуална култура сами! Аз си спомням , че има такива часове, правят се рядко , защото няма на какво да ви научат .... а и да има си правите оглушки!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: