ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Защо все повече IT компании избират Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:24 / 05.06.2023Коментари (0)2507
©
Градът под тепетата се превръща с бързи темпове в основен център на информационните технологии в България. През последните години Пловдив става все по-привлекателна локация за IT бизнеса, като в момента броят на компаниите в града е над 140, спрямо DEV.BG списъка с IT фирми в Пловдив. В тази статия ще ви разкажем защо все повече иновативни IT компании избират Пловдив и как те привличат таланти от цялата страна.

От гиганти в индустрията до стартъпи с огромен потенциал, в Пловдив можете да откриете компании, които създават иновативни софтуерни решения, проектират уеб приложения и предоставят качествени услуги в сферата на информационните технологии. Тези фирми са пример за висок стандарт на професионализъм и експертиза, което ги прави горди представители на пловдивската IT общност.

Вижте кои IT компаниите се развиват в Пловдив, как те променят лицето на бизнеса и обществото, и как работата с тях може да ви открие безброй възможности за професионален и личен растеж.

Как Пловдив привлича IT компании и специалисти

Пловдив е вторият по големина град в България и се утвърждава все повече като атрактивна дестинация за IT компании и специалисти поради няколко ключови фактора. Ето как градът привлича все повече внимание от тази бързо развиваща се индустрия:

Развита инфраструктура: Пловдив разполага със солидна инфраструктура, включително съвременни офиси, университети, коуъркинг пространства и бизнес паркове. Това създава благоприятна среда за развитие на IT компаниите.

Наличие на квалифицирани специалисти: Градът притежава богат резерв от таланти, благодарение на присъствието на високообучени специалисти от местните университети. Качеството на образованието предоставя на компаниите достъп до квалифицирани и мотивирани професионалисти.

Иновативна среда: Пловдив се гордее с бързо развиваща се startup екосистема на иновации. Растящата общност от инвеститори, предприемачи и акселератори предоставя подкрепа и възможности за растеж на нови IT проекти и компании.

Стратегическа локация: Градът се намира в централната част на България, което го прави лесно достъпен от различни региони на страната. Освен това, Пловдив е отлично свързан и по въздух, като предлага ежедневни полети до големите европейски градове. Това улеснява комуникацията и мобилността на служителите и клиентите на компаниите.

Качество на живот: Пловдив предлага привлекателна комбинация от културно богатство, историческо наследство и качество на живот. Градът предоставя уютна обстановка, разнообразие от ресторанти, зелени пространства и развлекателни събития. Това е фактор, който привлича специалисти да изберат Пловдив като свое място за живеене и работа.

Пандемията също изигра ключова роля в развитието на Пловдив като IT център. Тя доведе до преместването на много хора, работещи в IT компании в София, обратно в Пловдив, тъй като голяма част от компаниите станаха отворени към работа от вкъщи и хибриден модел на работа. Освен това, градът предлага достъпен стандарт на живот в сравнение с други европейски градове, което позволява на компаниите да предлагат конкурентни заплати и придобивки на своите бъдещи служители.

IT компаниите в Пловдив

Над 140 IT компании имат офиси на територията на града. 

Една от най-големите и бързоразвиващи се компании в Пловдив е MentorMate. Фирмата предлага възможности за професионален растеж с отворени позиции за програмиране и тестване, анализ и оптимизация на данни, както и дизайн. Обявените места са с хибриден, изцяло дистанционен или контракторски режим на работа. Основният фокус на компанията е върху служителите, както и върху развитието на култура, основана на автентичност, сътрудничество и уважение.

Strypes е друга голяма компания, която се е установила и в Пловдив. Фирмата е основана през 2008 година и предлага софтуерни решения и консултации в области като IT Infrastructure, DevOps и Smart Applications. Strypes поставя висок приоритет върху развитието на екипа си, както и върху възможностите за иновации.

Когато говорим за IT компаниите в Пловдив, неизбежно трябва да споменем и Sirma — фирма с над 20 години опит в разработването на софтуер. Sirma създава корпоративни софтуерни системи и предлага консултации в сферата на информационните технологии. Компанията набира активно кадри с опит в технологии като Java, .NET и JavaScript. 

Кои са най-търсените IT специалисти и технологии в Пловдив?

Спрямо IT обявите в DEV.BG за Пловдив, в града преобладава търсенето на Backend и Frontend специалисти, както и на DevOps, Fullstack и Automation QA кадри.

Сред най-търсените технологии спрямо обявените позиции са JavaScript, Java, .NET, PHP, React и C/C++/Embedded. Това подчертава значителния интерес от страна на компаниите към специалисти със специфични умения и опит в тези области. 

Отчита се и растяща тенденция за увеличаване на кадрите, които се специализират в използването на cloud услуги като Azure и AWS, както и в развитието на технологии като Machine Learning и Data Engineering.

Култура и работна среда в града под тепетата

Пловдив предлага богата културна сцена и благоприятна работна среда, които правят града привлекателна дестинация за IT обществото. Ето някои от предимствата на града:

Културна столица: Обявен за Европейска столица на културата за 2019 година, Пловдив се отличава с богато културно наследство и множество събития през цялата година. В града се намират множество театри, галерии, музеи и фестивали, които предоставят на IT професионалистите възможността да се насладят на разнообразни забавления и да се вдъхновят.

IT общност и събития: В Пловдив има активна и разрастваща се IT общност и се провеждат редица технологични събития, като конференции, семинари и срещи. Това създава възможности за споделяне на знания, обучение и сътрудничество между специалистите от IT сектора.

Работна среда: Пловдив предлага съвременни офиси и бизнес центрове, които отговарят на изискванията на IT компаниите. Градът разполага с високоскоростен интернет, добре поддържани пътища и обществен транспорт, което улеснява комуникацията и мобилността на служителите.

Баланс между работа и личен живот: Градът разполага с прекрасни паркове, зелени площи и спортни обекти, които позволяват на IT професионалистите да прекарват добре свободното си време. Също така, наличието на разнообразни културни, развлекателни и гурме заведения осигурява разнообразие и изобилие от възможности извън работно време.

Значението на IT компаниите за града

През последните две години, множество големи компании, които са базирани в София, инвестираха в отварянето на офиси и в Пловдив. Присъствието на големи и развиващи се IT компании в Пловдив допринася за икономическия растеж на града. Тези компании създават нови работни места и инвестиции, които стимулират икономиката и спомагат за повишаване на благосъстоянието на местното население.

Община на Пловдив също насърчава растежа на IT индустрията, като осигурява стимули за стартиране на нови бизнеси и инвестира в създаването на съвместни работни пространства и бърз интернет. Присъствието на топ IT компании в Пловдив повишава престижа и видимостта на града както в страната, така и в международен контекст. Това помага за установяване на Пловдив като привлекателна дестинация за бизнес и инвестиции, както и за привличане на вниманието на глобални играчи в IT индустрията.

В комбинация с другите предимства на града, нарастващите IT компании имат съществено значение за развитието и просперитета на Пловдив, като спомагат за трансформацията му в един от водещите IT хъбове в България и региона.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: