ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Заради тоталната некадърност на заместник-кмет хиляди бедни пловдивчани са лишени от "топъл обяд"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:31 / 13.05.2020Коментари (15)13417
©
На ниво ли са били социалните дейности, насочени към хората в нужда и дали са били достъпни за всички? Такъв въпрос задаваме след днешния онлайн брифинг на Общинския кризисен щаб на Пловдив. На него зам.-кметът по "Европейски политики и социални дейности" Анести Тимчев отчете подобаващи успехи в социалната сфера по време на извънредното положение. Ето какво каза г-н Тимчев:

"Благодарение на добрата координация и бързи действия на Общинския кризисен щаб и координацията, която осигуряваше кметът на гр. Пловдив г-н Здравко Димитров беше реализирана според мен изключителна социална дейност за този период. Искам да кажа няколко цифри:

Приключи първият етап от реализираната обществена трапезария "Топъл обяд“ с ангажирани повече от 2100 души. Продължихме програмата "Топъл обяд“ с 250 души, които са в особено тежко положение за следващите 33 дни.

Създадохме единен регистър на ползвателите и гражданите, които имат нужда от социални услуги, за да избегнем злоупотребата със социални помощи и действия.

Отделно от това реализирахме една много добра система за работа и обединение на доброволците заедно с БЧК, с формированието "Пловдив 112“ и реализирахме участието на повече от  600 души доброволци, които за периода на извънредното положение обслужиха повече от 4000 заявки на хора в тежко състояние.

Заедно с това, съвместно с кметовете на райони, под организацията на Общинския кризисен щаб, успяхме при спирането работата на детските градини и детските ясли да вземем продуктите, които бяха там заредени и без да бъдат изхвърлени, в рамките на гаранционния им период, да бъдат раздадени по веригата на "Социалния патронаж“.

Искам да отбележа други две неща, които са емблема на Пловдив:

Ние бяхме утвърдени от МТСП и Агенция за социално подпомагане да развием патронажната грижа в следващото Направление 3 с нови 1013 души. Заедно с онези 560, които имаме по Направление 2, в Пловдив ще бъде осъществявана патронажна грижа на повече от 1500 души. Това е една изключително сериозна организация, която се извършва под ръководството и управлението и координацията на кмета на град Пловдив, по направление "Социална политика“. Това е нещо изключително важно.

Създадохме веднага след обявяване на кризисното положение Координационен център с два телефона, през който минаха повече от 2000 обаждания на граждани в тежко положение. Този Координационен център, както каза кметът на град Пловдив, премина в Единен телефон на община Пловдив, за да обслужва гражданите с всички техни въпроси и след кризисното положение.

Позволявам си от името на г-н Димитров да благодаря на всички наши дарители, които отделиха от своето време, от своите възможности и с добро сърце предоставиха много по обем помощи, които стигнаха непосредствено там.".

Не поставяме под съмнение фактите в казаното от г-н Тимчев. Но един читателски сигнал ни накара да се замислим. Ето писмото:

"Уважаема редакция, обръщам се към вас, защото вие сте медията на пловдивчани, която винаги безпристрастно отразява неправдите в града ни.

През последните 3 години майка ми се храни по програма "Топъл обяд“ , която беше спряна на 30 април. Бях уведомен от служители в Община Пловдив, че програмата ще продължи само за 250 човека. До сега, по същата програма се хранеха около 2000 човека. Тъй като майка ми не е сред тези 250 човека, а нищо в социалното й положение не се е променило, се поинтересувах защо не е включена. В интернет намерих условията и установих, че не само отговаря на тях на 100%, ами странно за мен, ще бъдат включени само 250 човека за целия град, а не 1200, каквато възможност дава програмата - по 200 за всеки един от 6-те района.

Цитирам т.2 от Целевата програма – "За финансиране могат да кандидатстват общини или райони на общини, съгласно чл.10 от Закона за административно-териториално устройство на Р.България“ и съответно в т.6 е посочен максималния брой потребители спрямо жителите на общината или района.

Тук можете да прочетете повече информация и да се уверите в думите ми.

Дали поради некадърност, некомпетентност, незнание или и трите, но ръководството на Община Пловдив в лицето на заместник-кмета Анести Тимчев не се е възползвала в максимална степен от безвъзмездното финансиране по тази програма, с което е оставил 1000 човека без храна в тези тежки и толкова страшни времена. По всички медии четем за намерението на Общината за съкращаване на разходи и за актуализиране на бюджета поради намалелите приходи, а тук, поради пълната некомпетентност на един заместник –кмет не се възползваме от пари, от които имаме спешна нужда.

Знаете ли колко е важно за един възрастен човек да има сготвена храна всеки ден? Знаете ли, че много от възрастните хора не готвят, за да пестят от ток, който не могат да платят? Знаете ли как се живее с една минимална пенсия.... Може би за заместник-кмета тези проблеми не са на дневен ред, все пак преди няколко месеца му увеличиха заплатата, но за майка ми е много. Аз няма да я оставя, но за пореден път се убеждавам колко бездушни и некадърни са чиновниците. Надявам се, че кметът ще се окаже по-достоен човек и няма да допусне този човек да продължава да решава съдбата на бедните хора в града.".

А ние очакваме официален отговор от Община Пловдив защо програма "Топъл обяд" е редуцирана.

Обществото и социално-слабите хора в Пловдив очакват г-н Тимчев още утре да подаде оставка! Всичко друго би било гавра от страна на кмета Здравко Димитров с най-бедните жители на Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Имам чувството,че ги избират с конкурс...кой от кой по-молоумин?!? Това неможе да продължава...?
0
 
 
Не разбирам, защо това недоразумение продължава да изпълнява ръководна и толкова отговорна длъжност, защо му позволяват да си играе с човешки съдби?! Този "младеж" преломил 70-те, изключително ценен кадър ... Нека си ходи вкъщи да си гледа внуците ...
0
 
 
И кметът и заместникът му да си ходят. Кой ги избра тези?
+3
 
 
Какво се очаква от един бивш работещ комсомолски секретар на ЗДМ ...?
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 13.05.2020 г.
0
 
 
Оставка на кмета и всички около него и НОВИ ИЗБОРИ!!!
0
 
 
По същият въпрос се опитах да говоря с Каназирева и още чакам отговор представете си голяма Общината спрямо социално слабитет заинтересованост на
+5
 
 
Цялото управление на града , в момента е под всякаква критика...!!?? Слагачи , помияри и крадци...
+3
 
 
Откакто този човек дойде в общината,положението със социалната политика стана много зле. Не разбира ли, не го ли интересува, но нещата тръгнаха много надолу. Много от нещата, които говори са неистини.
+4
 
 
И аз очаквам оставката на това "нещо"!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: