ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Запознайте се със Светла Пендова, нежната страна на полицията в Пловдив
Автор: Адриана Георгиева 12:37 / 08.03.2020Коментари (1)25054
© Plovdiv24.bg
"Светът би бил по-добро място, ако се управляваше от жени“ беше заявил бившият държавен глава на САЩ Барак Обама и не е сбъркал. Дамите доказаха, че освен нежни и красиви, могат да бъдат силни, независими и за тях да няма мъжка и женска професия, развиват се и успяват във всяка сфера.

За Деня на жената, ние от Plovdiv24.bg, решихме да ви разкажем за една дама с нежна визия, но със здрав дух и устойчива психика. Тя търси справедливост и възмездие и ежедневно се изправя пред различни предизвикателства, които понякога разтърсващи и непреодолими.

Комисар Светла Пендова е началник на отдел "Разследване“  към пловдивската полиция от 2010 година, а в системата на МВР работи от 1996 година. Завършила е академията на МВР в Симеоново. След като се дипломира се връща в родния си град Пловдив. Започва работа в групата по убийствата и престъпления против личността, където е работи до 2003 година.

Отдел "Разследване“, който в момента тя пряко ръководи, е разположен в 13 районни управления със сектори Криминална, Икономическа полиция и "Разследване престъпления по транспорта“. Това са 16 поделения, в които работят разследващи полицаи и по-голяма част от тях са от нежния пол.

"Най-важното е да пазим самообладание. Когато отиваме за извършим огледи и всякакви действия по разследването, трябва да сме абсолютно овладени и спокойни, за да свършим качествено работата си и да стигнем до извършителя на престъплението“ казва комисар Пендова.

Понякога да се разкрие и накаже извършителя се оказва трудна задача. И то най-вече заради събирането на достатъчно и качествени доказателства, за да се повдигне обвинение съгласувано с прокуратурата.

Крехката Светла притежава желязна психика и нерви, закалени с  редовните й срещи със смъртта. Въпреки това, споделя, че най-разтърсваща и непреодолима за нея е смъртта на деца.

"Случаите, в които мъже убиваха децата си и после се самоубиваха -  няма как да ги забравя. В "Кючук Париж“ имаше два последователни такива случаи в рамките на две години. След първия бях много разтърсена, не само аз, но и всичките ми колеги. Да извършваш оглед на труп на дете е нещо много страшно“ разказва тя.

Разтърсва се и, когато трябва да съобщи на близките за смъртта на техен роднина. Трудно е да каже на една майка, че синът й няма да се прибере повече. Още по-трудно е да я гледаш в очите, докато го прави.

 "Да, човекът е смъртен, но това не е най-страшното. Лошото е, че той понякога е внезапно смъртен, това е неприятното!“ пише Михаил Булгаков в класическия си роман "Майстора и Маргарита“. Този цитат е може би и най-ценния и мъдър урок, който Светла е научила от професията си.

"Смъртта настъпва за секунди и затова трябва да бъдем добри един с друг. Другото, на което ме научи е, че в този свят има справедливост. Понякога тя идва по-късно, но все пак идва“ заявява категорично красивата дама.

Въпреки сериозната длъжност, която заема, комисар Пендова е слънчева и усмихната. Някак е запазила детското си излъчване. Обича да разпуска с приятелите си с чаша качествено питие. Навремето, когато започвала работа в групата по убийствата, наставникът й я научил, когато си тръгва от работа, трябва  да остави всичката натрупана негативна енергия през деня в кабинета си .

"Един разследващ трябва да притежава комплекс от качества, може би най-важно е самообладанието. Да не се изнервя, да не прибързва, дали в работата с гражданите, поста, дали при престъпления и извършители на престъпления. Трябва и да е много комуникативен човек. Защото, ако не успява да общува, няма да изясни какво се е случило“ казва Светла.

Според нея, комуникацията с прокуратурата е много важна, но разследващият е този, който работи на терен. Защото той е този, който пряко работи с хората и със събраните доказателства. Важно е разследващият да притежава и добра логика. Защото доброто познаване на законите не е достатъчно, важно е как ще навържеш фактите, за да може да се приложи успешно закона. Шестица по наказателно право и процес не означава, че ще си добър юрист или разследващ.

Началникът на отдел "Разследване" има две деца -момче и момиче, но те нямат намерение да следват стъпките на майка си. Възпитава ги преди всичко да са добри хора.

"Обичам Пловдив, искам да е спокоен за мен и децата ми. Йордан Йовков казва, че за всичко има възмездие на този свят. Истината не винаги проста и никакъв случай чиста, но пък трябва да има баланс“ казва силната жена.

За Международния ден на жената комисар Светла Пендова, призовава дамите да отделят повече време и внимание за себе си, да бъдат силни.

Колкото до разграничавенето на силен и нежен пол, тя  смята, че ако си вършиш работата качествено, няма значение дали си мъж или жена.


Още по темата: общо новини по темата: 131
10.03.2024 »
09.03.2024 »
09.03.2024 »
08.03.2024 »
08.03.2024 »
08.03.2024 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на BuntaSever1912
премахни филтъра

на 08.03.2020 г.
+1
 
 
И кой го интересува?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: