ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Започват проверки в общински болници, поликлиники и диспансери
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:56 / 14.12.2011Коментари (4)4774
© Plovdiv24.bg
Общинските поликлиники, болници и диспансери са взети на прицел от новата градска власт. Със заповед на кмета Иван Тотев са разпоредени проверки в здравните заведения, регистрирани като самостоятелни търговски дружества.

Вътрешна ревизия тече в момента в МБАЛ "Св. Мина", чийто управител е бившият общински съветник от БСП доц. д-р Георги Йорданов. Той е назначен в миналия мандат, когато БСП беше на власт. Проверка предстои в МБАЛ "Св. Пантелеймон", която се ръководи от бившия градски лидер на БСП доц. д-р Илия Баташки. Наред са ДКЦ 5, Комплексният онкологичен център, Кожно-венерическия диспансер и всички останали дузина здравни фирми.

Местната власт е в правото да знае накъде върви общинското здравеопазване, дали потъва или бележи възход, как ще оцелява в кризата и дали парите не изтичат на вятъра. Сред медиците върви мълва, че проверките се правят заради предстоящи кадрови рокади. По традиция всяка власт си сменя шефовете на свои търговски дружества, независимо от техния хал.

Двама от здравните управители изпревариха чистката. Първа подаде оставката шефката на Белодробна болница д-р Янка Барганова, след нея молба за напускане написа управителят на Онкодиспансера д-р Недялка Митова. Белодробната, както е известно, потъва от години, има над три милиона лева задължения и в момента върви обсъждането по какъв начин дейността є да се прехвърли в УМБАЛ "Св. Георги".

Онкодиспансерът си остава на общинско подчинение и открай време се разгарят страсти за шефския му пост.

Комплексният онкологичен център има най-голям паричен оборот в сравнение с другите общински фирми - годишно около 20 милиона лева. Това е единствено дружество, приключило 2010 г. с шеметна за местната икономика печалба в размер на два милиона. Неслучайно в диспансера в мандата на Славчо Атанасов бяха назначени неговата балдъза - за икономически директор, сестра му - за психолог, тогавашният общински съветник, напуснал СДС, сега активист на ДПС Николай Караиванов - за административен шеф.

Сега медиците в Онкото тръпнат в догадки кой ще седне в овакантеното кресло на управителя. За фаворит се спряга бившият шеф на ДКЦ 5 д-р Калин Калинов, който преди време, когато ГЕРБ вече беше на власт, замалко не стана директор на държавната УМБАЛ "Св. Георги". Д-р Калинов е добър гинеколог, има управленски опит и вероятно има шанс за поста.

Дейността му на шеф на ДКЦ 5 вече мина през "скенера". Всички обществени поръчки за ремонти, доставки и услуги, провеждани от д-р Калинов до септември 2010 г., са проверени от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ). Ревизията е приключила на 18 ноември и в доклада, освен отразените перфектни процедури, са констатирани административни нарушения, за които на д-р Калин Калинов са съставени шест акта.

Според ревизорите не са били спазени изискванията на Наредбата за провеждане на малки обществени поръчки при доставка на компютърна техника - сървър и 35 компютъра. От ДКЦ 5 са изпратили покани до три фирми с необходимата информация, но без да е посочен срокът за получаване на офертите.

Проверяващите са установили пропуски по време на ремонта в поликлиниката, за който са били наети няколко частни фирми. За полагане на балатум, первази, алуминиеви лайсни, контакти, осветителни тела, къртене и пробиване на бетон е платено срещу фактури, но без да са сключени писмени договори, за което на д-р Калин Калинов са написани два акта.

Ревизори изразяват съмнения и за поръчката за доставка на компютърен периметър за офталмологичните кабинети. Поръчката също е в малък размер и според наредбата се провежда с покани до три фирми. По време на финансовата инспекция се изискаха поканите, които са изпратени до евентуалните участници, но управителят на ДКЦ 5 д-р Пламен Фотев уведоми, че такива покани не са открити, гласи докладът на АДФИ.

Нарушения са констатирани и при доставката на микробиологични среди и материали. Поръчката е на стойност 11 214 лева без ДДС. Акт е съставен и за въоръжена охрана, за която през 2009 г. на частна фирма са изплатени 15 718 лева без ДДС. Управителят беше длъжен да събере минимум три оферти, за да избере фирмата, но не го е направил. Договорът с "Брадърс секюрити" е подписан през 2005 г. до 2006 г. и е удължаван с четири анекса, при което е завишена и цената на охраната, твърдят в доклада си ревизори.

Докато печелившата години поред поликлиника в "Тракия" трупаше дългове към Здравната каса, беше купена кола за 25 180 лева с марка "Опел Астра". На този конкурс няма нарушения, става ясно от доклада на АДФИ.

Що се касае до дълговете на ДКЦ 5, допреди половин година те бяха надхвърлили половин милион лева и се наложи сегашният шеф д-р Пламен Фотев да се моли за безлихвен кредит от общинския бюджет. Д-р Фотев лансира тезата, че борчовете са натрупани от неговия предшественик д-р Калин Калинов.

Д-р Калин Калинов пък имаше друго обяснение - че броят на талоните е силно ограничен, а лекарите не могат да отказват прегледи на болните. Какво ли ще покаже поредната, този път вътрешноведомствена ревизия, разпоредена от кмета?

Източник: в. "Марица"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Цар Илийчо просташки е преработено издание на цар Киро от Катуница , но в здравеопазването на Пловдив и окръга . Професионален- ненаситен , вулгарен КРАДЕЦ и ЛЪЖЕЦ от най гнусен и циничен тип . Краде но и дава на тези които го назначават , разследват и търпят . Не е луд този който краде , а тези които му позволяват да го прави вече 20 години. Цялото пловдивско здравеопазване , на всички държавни и общински здравни заведения е в крадливите ръчички на просташкия цар чрез негови подставени лица . Даже тъпата му секретарка Яна от УМБАЛа е директор на санаториума в Баня - карловско . Тотев със сигурност е КУПЕН от цар просташки след като още го държи и не е помръднал никой от подставените му крадци от яслите . / изключение - боклука Фотев /
+1
 
 
ЕДИВСТВЕНАТА МОТИВАЦИЯ НА ЦАР ИЛИЯ ПРОСТАШКИ И НЕГОВАТА МАФИЯ СА КРАЖБИТЕ ЧРЕЗ БОЛНИЦИТЕ , ДКЦ-ЦЕТАТА , ХОСПИСИТЕ И ВСЯКАКВИ ЛЕЧЕБНИ СТРУКТУРИ . ПРОИЗХОДА НА ЦАРЯ Е БЕДНЯШКИ И ПРОСТАШКИ , ВЪЗМОЖНОСТИТЕ МУ СА ЕДИНСТВЕНО В КРАЖБИТЕ И ИЗМАМИТЕ , ВСИЧКИ БЪЛВОЧИ ОТ УСТАТА МУ СА ПЪЛНИ ЛЪЖИ И НАГЛА ДЕМАГОГИЯ . ТОЗИ ИНДИВИД Е РОДЕН САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА КРАДЕЦ , ТАКОВА Е И ОБКРЪЖЕНИЕТО МУ !
0
 
 
Назначен бил в миналия мандат, когато БСП било на власт? Айде, холан! В миналия мандат на власт бяха войводите, ако искаме да сме точни. Кметът и председателят на общинския съвет бяха от войводите.
+3
 
 
Болниците за да са управлявани им трябват мениджъри. Моите уважения към докторите и професията им, но в никакъв случай не бих приел, че те са и директори. Затова батака там е пълен. Мениджмънт с доктор и счетоводител не става!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1747) 16%
Спас Гърневски (1525) 14%
Д-р Иван Чомаков (1049) 10%
Славчо Атанасов (2844) 26%
Иван Тотев (2808) 26%
Здравко Димитров (953) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: