ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Започва изграждането на Център за "Персонализирана иновативна медицина"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:43 / 02.02.2019Коментари (0)3662
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ започва своята дейност в Пловдив. Проектът предвижда изграждането на комплекс  за медицински иновации, който ще бъде насочен, към формирането на нова съвременна и научноизследователска инфраструктура. Тя ще бъде фокусирана в една от приоритетните области  за развитие на научните изследвания на национално и европейски ниво – технологии, свързани със здравето.

Медицински университет – Пловдив е Бенефициент по Проекта, заедно с ПУ "Паисий Хилендарски" и Института по минералогия и кристалография "Акад. Иван Костов" към БАН.

Бюджетът на Проекта е 23 472 018,71 лв., от които 19 951 215, 91 лв. финансиране от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие и 3 520 802,80 лв. национално съфинансиране.

Проектът е финансиран от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Предвидените по Проекта научни изследвания в областта на "Фармацевтичните нанотехнологии за таргетна лекарствена терапия“ са пряко свързани с персонализираната медицина.

С разработването на иновативни лекарство-доставящи системи за насочено действие ще се допринесе  за осъществяване на основния принцип на персонализираната медицина "Точното лекарство в точната доза по точното време за точния пациент".

Освен разпознаването на точната мишена за дадено заболяване и откриването на ефективно лекарство за това състояние, ще се намери ефективен начин за транспортиране на лекарството в стабилно състояние до специфичната таргетна област, като се избягват имуногенни и неспецифични взаимодействия, ще се предотврати токсичното въздействие на лекарствените вещества върху нормалните тъкани и клетки, ще се елиминират нежеланите ефекти, които нормално съпътстват конвенционалната терапия на онкологичните заболявания.

Натрупването на нова подробна информация и сериозния напредък на науката и технологиите ще разкрият нови възможности за подобряване профилактиката и лечението на онкологичните заболявания, усъвършенстване на медицинската практика и осигуряване на ефективна и ефикасна здравна грижа.

За изпълнение на горепосочените цели във Факултета по фармация на МУ – Пловдив ще бъде създадена лаборатория "Лекарство-доставящи системи за насочено действие на лекарства и персонализирана медицина" където ще се провеждат научноизследователските дейности.

Планираната лаборатория е уникална за региона и за България. Тя ще бъде оборудвана със съвременна високотехнологична апаратура за получаване и контрол на микро- и нано-размерни носители на лекарствени вещества, прилагани в противотуморната терапия.

Лабораторията ще разполага с нано-разпрашителна сушилня, апаратура за микрокапсулиране, както и високо специализирана техника за структурно-морфологично охарактеризиране на получените лекарство-доставящи системи и за изследване на биологични образци: трансмисионен електронен микроскоп за работа при ниски температури и сканиращ електронен микроскоп. Ще разполага също така и с  апарат 4 тип проточна клетка, необходим за биофармацевтичното и фармакокинетичното  охарактеризиране на разработените лекарствени носители, за да  се осигури прецизност, повторяемост и висока степен на корелация между изследванията in vitro/in vivo. Ще има подходяща апаратура и за клетъчно култивиране, което ще позволи провеждането на изпитвания и за лекарствена токсичност и биопоносимост и постигане на насочено освобождаване на лекарствата при опитни животни.

За доброто функциониране на лабораторията "Лекарство-доставящи системи за насочено действие на лекарства и персонализирана медицина" по Работен пакет 8 се предвижда ремонт и преустройство на учебна зала №10, в която ще бъдат разположени основните апарати. Залата е на Фармацевтичния факултет и се намира на територията на Медицински колеж при МУ – Пловдив.

Осъществяването на строителните и ремонтни дейности по Проект № BG05M2OP001-1.002-0005 Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)“ (включително подмяна на водопроводната мрежа и канализацията, както и на съществуващата електрическа инсталация, климатизация, подови настилки, замазки и др.) са съобразени с изискванията  на Наредбата за принципите, инспекцията и удостоверяването на добрата лабораторна практика и имат за цел да удовлетворят инфраструктурните потребности съгласно Проекта.

                Церемонията по откриването на строителната площадка се състоя в учебна зала №10 на Фармацевтичния факултет на територията на МК.

По време на церемонията проф. Маргарита Касърова-Трайкова, - координатор на научната дейност по Проекта, ръководител на научния екип по Работен пакет 8 и ръководител на лаборатория "Лекарство-доставящи системи за насочено действие на лекарства и персонализирана медицина“, запозна присъстващите с целите и очакваните резултати от дейността на тази лаборатория.

Инж. Вартерес Кочиян от Медицински университет - Пловдив - експерт СМР по Проекта, представи Изпълнителя на строително-ремонтните дейности по извършване преустройство на учебна зала в лаборатория "Лекарство-доставящи системи за насочено действие на лекарства и персонализирана медицина“ - фирма "ВАЛДОР-60“ ООД, със седалище в Пловдив. Общата стойност на договора е 25 061.60 лв. без ДДС, 30 073.92 лв. с ДДС.

Беше подписан Протокол за откриване на строителната площадка, с което се даде старт на строително-ремонтните дейности. Съгласно Договора за изпълнение се предвижда те да приключат до 20 дни.

На церемонията присъстваха участници в проекта, преподаватели и служители от МУ – Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 6
07.06.2021 »
14.10.2019 »
01.07.2019 »
30.06.2019 »
22.02.2019 »
17.06.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: