ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Заболяванията на щитовидната жлеза крият рискове по време на бременността
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:32 / 05.08.2020Коментари (0)2179
©
Разстройствата във функционирането на щитовидната жлеза са най-често срещаните ендокринни заболявания по време на бременността. Това заяви д-р Айлер Мюмюнова, акушер-гинеколог в УМБАЛ "Пловдив", която предупреди, че оставянето им без контрол излагат на риск както бъдещите майки, така и неродените бебета.

В зависимост от функционалните изменения, болестите на щитовидната жлеза се разделят на заболявания с повишена функция -хипертиреоидизъм, и с намалена функция - хипотиреоидизъм. 

Най-честата форма на хипертиреоидизъм е Базедовата болест, която е автоимунно заболяване. Много от класическите симптоми на хипертиреоидизма - тахикардия, диария, тремор, тревожност, емоционална лабилност, се срещат при здравите бременни, което от своя страна води до припокриване на симптомите, особено в ранните срокове на бременността. Характерен симптом е хиперемезисът, който се съчетава с диария, отслабване на тегло, проксимална мускулна слабост, периферна лимфаденопатия. Бременната жена се оплаква от екзофталм (б.а.-изпъкване на очните ябълки), учестен пулс в покой и по време на сън, постоянно потене, увеличаване размерите на щитовидната жлеза.  

По време на бременността Базедовата болест протича с вълнообразен ход. В първия триместър заболяването има драматичен ход, защото клиничните симптоми се задълбочават от стимулиращия ефект на хормона хорионгонадотропина. Във втори триместър протичането е по-спокойно. Към края на бременността е възможно да настъпи спонтанна ремисия. След раждането и възстановяване на имунната активност заболяването пак се обостря. 

Диагнозата е сигурна при установяване на високи нива на общи и свободни фракции на тиреоидните хормони и ниски нива на TSH. Ултразвуковото изследване на щитовидната жлеза установява различни по тежест и характеристика промени от дифузен и структурен характер.

Усложненията за майката в резултат на хипертиреоидизма са: прееклампсия, анемия, инфекции, преждевременни раждания и интраутеринна смърт на плода. Автоимунната активност, характерна за Базедовата болест може да причини фетална тиреотоксикоза, която възниква след 24 гестационна седмица. Клинично се изявява с фетална тахикардия - ДСТ с над 160 удара в минута, ускорено костно узряване и забавено развитие на плода.

Лечението на повишената функция е медикаментозно. Поради риск от вроден хипотиреоидизъм на плода лекарствата се прилагат изключително внимателно, във възможни най-ниски дози, които се намаляват в хода на бремеността и се спират непосредствено преди раждането, посочи д-р Мюмюнова. Оперативното лечение през бременността се прилага при всички случаи на тежка тиреотоксикоза, неподдаваща се на лечение с тиреостатици и бета блокери.Тя се извършва през втори триместър на бременността след предоперативна подготовка.

Йодният дефицит по време на бременността е също сред рисковите фактори както за жената, така и за плода. Йодът е хранително вещество, необходимо за произвеждането на тиреоидния хормон. Затова бременните се нуждаят от диета, богата на повече йод, за да поддържат нормална функция на щитовидната жлеза. Йодният дефицит е основна причина за възникване на кретенизъм и вроден хипотиреоидизъм. Кретенизмът се характеризира с тежки нарушения в нервно-психическото, умственото и физическото развитие, настъпили в резултат на йоден дефицит по време на вътреутробното развитие. По препоръка на СЗО в районите с йоден дефицит е задължителна йодната субституция с добавка на 0,15 мг калиев йодид ежедневно.

В заключение може да се каже, че решението на проблема при жени с известни заболявания на щитовидната жлеза е предварителното планиране на бременността, посочи д-р Мюмюнова. Терапевтичното поведение в процеса на планиране е насочено към нормализиране на хормоналните и имунологични отклонения, за да се намали рискът от възникване на майчино-неонатални усложнения до степен, сходна с риска при здравите жени.

Необходимо е да се изгради национална програма за ранен скрининг, диагностика и лечение на бременните жени и на техните новородени деца, включваща изследване на хормони и антитела на всички бъдещи майки, йодна субституция, изследване и проследяване на новородените деца до края на първата година след раждането.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1533) 16%
Спас Гърневски (1335) 14%
Д-р Иван Чомаков (909) 10%
Славчо Атанасов (2458) 26%
Иван Тотев (2432) 26%
Здравко Димитров (826) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: