ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
За пръв път в България: Пловдивчанин осъди прокуратурата за нарушаване на правото на ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:50 / 05.01.2011Коментари (9)3430
© Plovdiv24.bg
Решение на апелативния съд в Пловдив създаде прецедент - гражданин осъди за вреди държавен орган, нарушил правото на Европейския съюз. Като се позоваха директно на договора за ЕС, магистратите осъдиха прокуратурата да плати обезщетение за наложена незаконна забрана за напускане на страната, въпреки че по българския Закон за отговорността на държавата в този случай компенсация не е предвидена.

Така, макар българският закон да не дава възможност на гражданите да търсят обезщетение, те го получават от съда, защото им е гарантирано от европейското право. И това става в България, а не в Съда на ЕС в Люксембург.

Казусът, заради който се стигна до това решение в Пловдив, е на постоянно пребиваващ у нас ливански бизнесмен. През 2007 г. той е бил обвинен за незаконно използване на чужда търговска марка. По същото време племенницата му пострадала от пиратка и трябвало да бъде оперирана в чужбина, за да не загуби окото си. Когато стига до границата обаче, ливанецът научил, че има забрана от прокуратурата да напуска България. Той веднага обжалвал и съдът отменил мярката. Причината е, че нарушаването на търговска марка не е тежко умишлено престъпление, а само за такова по закон може да се наложи забрана за напускане на страната.

Ливанският гражданин обаче не е могъл да излиза от България повече от 3 месеца. Затова решил да търси обезщетение от прокуратурата. В Закона за отговорността на държавата обаче са изброени точно случаите, в които може да бъде съдено обвинението. Сред тях са например незаконен арест или повдигане на обвинение за престъпление, което след това се установи, че гражданинът не е извършил.

Няма обаче хипотеза, която да дава право на компенсация за незаконна забрана за напускане на страната.

Затова адвокатите на ливанеца - Катина Бончева и Михаил Екимджиев, се позовават директно на договора за ЕС, който дава право на всички граждани на съюза свободно да се придвижват на територията му. Като постоянно пребиваващ в България от 2003 г. клиентът им има същото право.

В решението си Пловдивският апелативен съд установява, че невъзможността да помогне на племенницата си и изненадата от забраната да пътува в чужбина са причинили страдания на ливанеца. Заради факта, че това ограничение е отменено сравнително бързо, магистратите му присъждат и значително по-малко обезщетение от това, което иска - 1000 лв., а не 20 хил. лв.

По време на делото прокуратурата, която ще трябва да плати компенсацията, е твърдяла, че не тя, а Министерството на финансите трябва да обезщети гражданина. Съдът обаче е заявил, че след като забраната за пътуване е наложена от прокурор, обвинението трябва да плати.

Източник: в. "Дневник"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на stan4omc
премахни филтъра

+3
 
 
Наистина справедливо решение на съда! Който е виновен с решението си, да си носи отговорността, а не да се крие зад министерството на финансите! Дянков ли трябва да отговаря за своеволието(некомпетентността) му?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: