ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Юридическият факултет на ПУ организира конкурс за есе
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:51 / 16.04.2021Коментари (0)1178
©
Конкурс за есе на тема "30 години Конституция на Република България – постижения и предизвикателства“ организира Юридическият факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“.

Той е част от поредица събития свързани с отбелязване на 30-годишнината на Конституцията на Република България и се посвещава на 60-годишнината на ПУ Паисий Хилендарски“.

Катедра "Публичноправни науки" на Юридическия факултет на ПУ дава възможност на всички да проявят и докажат своята креативност в мисленето, като споделят познания и лична позиция и идеи по темата за Конституцията.

Предизвикателствата на съвременността са предизвикателства и за Конституцията. Желанието ни е представените разработки да изразяват собствената позиция с позоваване на факти и примери, които да провокират различни позиции и различни гледни точки. Надяваме се, че темата ще предизвика Вашия интерес и ще се радваме да участвате, заявиха организаторите.

Право на участие имат бивши и настоящи студенти на Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски“, както и студенти от различни курсове и специалности в ОКС "бакалавър" и "магистър" в университета без ограничения във възрастта и формата на обучение.

Първото от изискванията е участниците в конкурса да изпращат само есета, написани от тях самите. Когато се установи, че участникът не е изпратил свое авторско есе, той отпада от конкурса. Всеки автор може да участва само с едно есе. Творбите трябва да са във формат DOC или DOCX на Microsoft Word. Обемът на текстовете е до 15 страници, формат А4, междуредие 1.5 lines, шрифт Times New Roman с размер 14 pt и подравняване Justified.

Есетата следва се изпратят на електронна поща: blagoydeliev@uni-plovdiv.bg. На този адрес участниците изпращат трите си имена, факултет, курс, специалност и форма на обучение, телефон, както и самото есе като прикачен файл, с тема на писмото: Конкурс за есе на тема "30 години Конституция на Република България – постижения и предизвикателства“.

Конкурсът стартира на 16 април 2021 г. – Ден на Конституцията и професионален празник на юристите в България. Краят на конкурса е на 12 юли 2021 г., когато ще се навършат 30 години от приемането на Конституцията на Република България.

Есетата ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. д-р Емилия Друмева – водещ преподавател по Конституционно право, секретар по правни въпроси на Президента на републиката; д-р Благой Делиев – преподавател по Конституционно право, главен експерт по правни въпроси в администрацията на Президента; Виктория Палигорова – председател на Студентския съвет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“.

Наградният фонд на конкурса се осигурява от Студентския съвет и Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски“.

Създаването и приемането на действащата Конституция е начало и същевременно продължение на дълбоки реформи в българското общество. Приетият на 12 юли 1991 от Седмото Велико народно събрание Основен закон съчетава либерално-демократичното начало с класическите институционални баланси в държавното управление. За да бъде съвременната държава правова, тя трябва да бъде конституционно обвързана чрез своите органи да създава условия за свободното развитие на човека и на гражданското общество (чл. 4, ал.3 от Конституцията). Посоката е зададена, но по всичко лични, че пътят на следването ѝ ще бъде дълъг и нелек. За това свидетелстват и петте поправки на Основния ни закон.

Днешният свят на правото е едно непрекъснато взаимодействие между конституционни традиции, европейски и универсални стандарти. Бидейки част от този развиващ се свят, съвременната конституция е един динамичен нормативен акт, който, отчитайки белезите на миналото, залага стойностите на бъдещето.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1627) 16%
Спас Гърневски (1431) 14%
Д-р Иван Чомаков (975) 10%
Славчо Атанасов (2646) 26%
Иван Тотев (2603) 26%
Здравко Димитров (894) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: