ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Възраждат кино "Космос" за нов живот!
Автор: Диана Бикова 15:19 / 08.10.2019Коментари (25)16166
Пловдивското архитектурно бюро "Тектоника Б" спечели конкурса за идеен проект за основен ремонт на кино "Космос", предаде репортер на Plovdiv24.bg. В конкурса са участвали общо пет колектива, като единствено към проекта на "Тектоника Б" журито не е отправило забележки. Очаква се окончателното класиране, след което ще се подпише договор с община Пловдив и ще започне същинската реновация на сградата на кино "Космос" и социализация на площадното пространство пред нея, каза пред репортер на Plovdiv.24 ръководителят на "Тектоника Б" арх. Димитър Балджиев.

Сградата, която е архитектурен образец от 60-те години на ХХ в. и е построена по проект на арх. Любомир Шинков, има нужда от пълно функционално преосмисляне и основен ремонт. Екипът на арх. Балджиев предлага придържане към  първоначално замисления архитектурен облик, като се подчертават и акцентират специфичните архитектурни елементи. Проектът предвижда обособяване на три зони – зала, двуетажно фоайе и сутерен. 

Основната зала е проектирана като киносалон с 840 седящи места и екран с ширина 14 метра. Тя се запазва в пълния обем, но сцената ще бъде разширена, за да може в нея да се провеждат малък концерт, представяне, семинар или друго събитие от подобен тип.

"Няма да е възможно да се играят театрални представления или да се изнасят филхармонични концерти заради ограничението да не правят конструктивни промени по сградата. Това означава, че може да се осигури необходимата за такъв род изкуства механизация. Въпреки това в залата ще може да се провеждат широка палитра събития" - обясни арх. Балджиев.

Предлага се гъвкава функционална система за двуетажното фоайе. Пластичността на пространствата се постига чрез система от плъзгащи се стени, монтирани на метални релси по тавана. Така ще има възможност да се преграждат отделни помещения и да се използват за различни дейности. Разнообразните конфигурации на стените позволяват двуетажното фоайе да е подходящо за широк спектър от активности, разположени на променлива площ и за различен брой посетители.

Обособено е флексибилно помещение като зала за творческо обучение и детски събития, което има възможност да се приобщи към фоайето. В така създаденото разширено пространство могат да бъдат организирани мащабни културни събития, приеми, изложби, инсталации и експозиции.

На ниво 1 е предвидена друга група от преместваеми стени, които в различните си конфигурации обособяват зони за четене и неформално общуване, за организиране на обществени инициативи и дискусии, помещения за образователна дейност и вечерни курсове, танцова зала и изложби.

Проектът включва изграждането на нов асансьор, осигуряващ вертикална комуникация и достъпна среда между сутерена, партера и ниво 1.  Неговият обем е изнесен на северната задна фасада, извън контура на сградата. 

Площадното пространство пред сградата на кино "Космос" ще осигури не само комфорт на хората, преминаващи през него, но е с амбиция да превърне мястото и сградата в притегателен център за посетители от различни възрасти. Обособени са няколко функционални зони - за външен кафе-бар, за рекреация, за временни изложби и експозиции и пространство за събития и прожекции на открито. Идеята е пространството да се използва целогодишно за изложби, коментира арх. Димитър Балджиев.

Реализацията на проекта на архитектурно бюро "Тектоника Б" ще струва малко под 5 милиона лева. В тази сума е включено и проектирането на стойност 128 000 лв.


Още по темата: общо новини по темата: 120
14.03.2024 »
13.03.2024 »
22.02.2024 »
14.01.2024 »
14.11.2023 »
18.10.2023 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на млад техник
премахни филтъра

на 09.10.2019 г.
0
 
 
Космос беше най-хубавото кино в Пловдив,с чудесна акустика и видимост.Сега,че се дава нов живот на тази сграда е чудесно.Добре ще е да се разчистят грозните павилиони,които изникнаха пред него,и на тяхното място да се оформи един мини парк.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: