ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Въздействаща фотоизложба пред Военния клуб разказва 110-годишната история на българските ВВС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:05 / 10.04.2023Коментари (0)1247
До 21 април на пл. "Централен" пред Военния клуб жителите и гостите на Пловдив могат да разгледат пътуващата изложба на българските Военновъздушните сили "110 г. българска бойна авиация" и да се насладят на впечатляващи авиационни кадри. Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на видовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

Авиационната изложбата беше тържествено открита за първи път в град София през октомври 2022 г., а в края на годината тя гостува и на Ямбол. В Пловдив експозицията бе открита на 7 април от бригаден генерал Димитър Иванов, командир на 24-а авиационна база – Крумово и Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив. За празничното настроение допринесе Представителният духов оркестър на ВВС.

Заместник-кметът Пламен Панов поздрави присъстващите от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров и подчерта, че зад всяка изложба стои много труд – от изследване до реализация, но когато смисълът и съдържанието се срещат, се получава най-важното, което една изложба трябва да носи – съхраняването на паметта. "Сигурен съм, че в следващите дни много пловдивчани и гости ще разгледат изложбата за българската военна авиация, която винаги е на бойния си пост, когато България има нужда от нея. Пожелавам успех и на добър час“, каза още Пламен Панов.

"Зад тази 110-годишна история стоят съдбите на хиляди военнослужещи, които са отдали живота, времето и здравето си на една кауза - да защитават българския народ. Фокусът на експозицията е насочен към настоящето. От фотографиите се вижда трудът на военнослужещите. Ние пазим въздушното пространство, спасяваме хора в планината, гасим пожари, извършваме медицински евакуации и искаме чрез тези снимки да видите, че нашият труд си заслужава“, каза бригаден генерал Димитър Иванов.

Емоционално обръщение от трибуната направи и ветеран от ВВС, а специален поздрав изненада гостите с рецитация, изпълнена от две деца, облечени в униформи на ВВС.

До края на годината, Командването на ВВС планира ще зарадва приятелите на авиацията в цяла България като покаже своята изложба в повече от десет града.

Само след дни - на 12 април се отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката. По този случай Музеят на авиацията в Крумово е подготвил специална програма от 9,00 до 18,00 ч. Акцентът в отбелязването на празника тази година е върху българския принос в областта на космическите изследвания и технологии. Посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо с български разработки, летели в Космоса и да разберат кога ще пътуваме до Марс. За да проверят дали са подготвени за космически пътешествия, най-любопитните от гостите на музея ще могат да тестват своята пространствена ориентация с моно-жироскоп. Той е единственият в България, който наподобява уред за изпитване на астронавти и пилоти и извършва разнопосочни движения по три оси. Подходящ е за възрастни с тегло до 120 кг. и за деца над 12 г.

Ето и подробната програма:

10,30 часа: Откриване на изложба, посветена българските космически прибори "Люлин“, летели в Космоса, създадена от секция "Слънчево-земна физика“ към Институт за космически изследвания и технологии – БАН;

11,00 часа: "Българските космически прибори от серията "Люлин“ – доклад на проф. д-р Цветан Дачев, дфн, Институт за космически изследвания и технологии, БАН;

11,30 часа: "Ще пътуваме ли до Марс?“ – доклад на доц. д-р Росица Колева, Институт за космически изследвания и технологии, БАН;

11,00 – 16,00 часа: Тестване с Моно-жироскоп.

Събитията от програмата са включени в цената на билета.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Серия от трусове в Турция
ДЮШ на ВК Марица
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1730) 16%
Спас Гърневски (1512) 14%
Д-р Иван Чомаков (1041) 10%
Славчо Атанасов (2814) 26%
Иван Тотев (2774) 26%
Здравко Димитров (945) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: