ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Връчиха "Наградите Пловдив“ в областта на изкуството и културата
Автор: Силвия Станева 20:59 / 23.05.2019Коментари (0)2896
На тържествена церемония в Дома на културата "Борис Христов" тази вечер бяха връчени традиционните Награди "Пловдив". Всяка година ( от 1981г) в навечерието на  24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, престижното отличие се връчва на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно постижение, произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

Сред гостите на празника бяха кметът на Пловдив инж.Иван Тотев, заместник-кметът по култура и туризъм инж.Александър Държиков, Председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова, бригаден генерал Явор Матеев, началник  на гарнизон Пловдив и командир на 68-а бригада "Специални сили“, генералният консул на Република Турция г-н Хюсеин Ергани, почетните консули на Германия – д-р Мариана Чолакова и на Франция – Теофана Брадинска, Любозар Фратев – Председател на УС на Съвет по туризъм, директорът на ОИ "Старинен Пловдив“ Йордан Илиев, Даниела Дженева – председател на комисията по култура в ОбС Пловдив, общински съветници, Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева от Фондация "Пловдив 2019“, директори на културните институти от Пловдив, творци, граждани и медии.

Според статута, с Награда "Пловдив“ се отличава един творец или колектив от номинираните във всеки от следните 10 раздела: Художествена литература; Художествен превод; Журналистика; Архитектура; Музика; Театър; Изобразително изкуство; Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство; Културно наследство и съхраняване на паметта и Произведение на изкуството, предназначено за деца.

Тази вечер, с ценната статуетка (чийто автор е големият български скулптор и пловдивчанин Димчо Павлов 1944-1996), диплом и парична премия в размер на 1000 лева, за ярки постижения в културния живот на града, реализирани през предходната 2018 година, бяха отличени: 

Раздел  "Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“

Петко Танчев за "Мултимедиен дизайн и сценография на оперния спектакъл "Мадам Бътерфлай“ – Opera Open 2018“

Раздел "Журналистика“ - Веселина Божилова  за "Серия репортажи и видеофилм за Столипиново и ромската интеграция“ и "Разследващи репортажи, свързани с Пловдив и културния му живот“

Раздел "Изобразително изкуство“ - Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска, Надя Генова - Група "Жените на Ръб-а“ за "Изложба "Другите неща  Жените на Ръб-а за Моника Роменска“

Раздел "Музика“- Марияна Панова за "Ролята си  в оперния спектакъл "Катерина Измайлова“

Раздел "Театър“- Драматичен театър – Пловдив за "Спектакъла "Дебелянов и ангелите“

Раздел "Художествен превод“ - Гинка Бакърджиева за "Чук за вещици“  от  Вацлав  Каплицки“

Раздел "Художествена литература“ - Антон  Баев за "55 меланхолии на  Антон  Баев“ 

Раздел "Културно наследство и съхраняване на паметта“ - “Издателство Летера – Надя Фурнаджиева“ за "Албум "Пловдив – древен и жив“

Раздел "Произведение на изкуството, предназначено за деца“ - Държавна опера –Пловдив за  "Светът на Алиса“ – мултимедиен  балетен спектакъл за деца и младежи“

Раздел "Архитектура“ – тази година няма постъпили номинации и награда не се връчва.

Музикален домакин на събитието бе Държавна опера Пловдив, с водещи Вера Гиргинова, солист на Опера Пловдив и Виктор Ибришимов, гост солист в мюзикъла Евита на Опера Пловдив. По време на празничната церемония публиката чу изпълнения на Академичния народен хор при АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" с диригент професор Бураджиев, оркестър на Държавна Опера Пловдив, с диригент Константин Добройков, които изпълниха фрагменти от премиерния мюзикъл "Евита“ от Андрю Лойд Уебър, "Огнен танц“ от Добринка Табакова в изпълнение на Екатерина Костова – Попова, Антоний Попов, Кирил Пенчев, както и изпълнения на талантливите възпитаници от Музикалната академия на Госпожа Опера.

Тържествената церемония за връчване на "Награди Пловдив“ завърши с поздрав от Кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев към всички номинирани и към отличените творци, както и към гостите, публиката и всички пловдивските творци по повод предстоящия празник утре - 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. "Горд съм, че съм Кмет на този град“, каза инж. Тотев в края на поздрава си.

На финала по традиция, всички участници на сцената и публиката, станала на крака изпяха заедно химна на светите братя Кирил и Методий "Върви, народе възродени“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: