ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Внезапната смърт се предава по наследство в 29,6% от случаите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:40 / 01.11.2021Коментари (0)1590
©
Д-р Васил Трайков
Внезапната смърт беше сред водещите теми на шестия конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, организиран от Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България. Той се състоя този уикенд в Пловдив. Данни от изследвани роднини на починали хора от внезапна смърт показват, че при 29,6% от тях се открива риск от подобно заболяване.

При 17,5% от аутопсираните случаи, генетични изследвания са установили патологични мутации. "Важно е да се извършва каскаден скрининг на членове на семейството, за да се диагностицират тези, които са изложени на риск от внезапна смърт“, заяви д-р Яна Хаскова, лекар в Института за клинична и експериментална медицина, Прага, Чехия. Тя представи на живо заключенията по време на симпозиума в Пловдив.

Във форума участие взеха изтъкнати специалисти от България и чужбина. За първи път събитието беше проведено с безплатен онлайн достъп и отворено за всички, които желаят да го проследят. Симпозиумът премина при огромен интерес от специалистите у нас, както и от експерти от Северна Македония, САЩ, Австрия, Германия и множество други европейски страни, които се включиха виртуално.

"Живеем в интересни времена и се налага да бъдем адаптивни и гъвкави, без да спираме да споделяме опита, знанията и уменията си.“, сподели доц. д-р Васил Трайков, председател на съсловното сдружение при откриването на конгреса. В тази връзка, на шестото издание на симпозиума беше проведена първата по рода си съвместна сесия на българското сдружение и Европейската асоциация по сърдечен ритъм.

Проф. Кристоф Леклерк (президент на Европейската асоциация по сърдечен ритъм), доц. Васил Трайков, проф. Шиме Манола (директор на Кардиологичното отделение в Университетски клинично-болничен център в Хърватска) и д-р Николай Стоянов представиха новите технологии в областта на кардиостимулацията и електрофизиологията.

Другата водеща тема в шестия по ред конгрес беше предсърдното мъждене. Влиянието на начина ни на живот върху появата му беше представен от доц. д-р Кирил Карамфилов, специалист по кардиология и инвазивна кардиология. Колкото по-голяма е консумацията на кафе, толкова по-малко вероятна е появата на предсърдно мъждене, при мъжете. При жените най-рисково е количеството от 2-3 чаши на ден.

Всички жени, които пият под 2 и над 3 чаши кафе, се възползват от неговия протективен ефект, сочат изводите от проведените наблюдения през годините. Най-застрашени от появата на предсърдно мъждене са хората, които не пият кафе или злоупотребяват с него. Лекото или умерено натоварване със спорт носи най-малка вероятност от поява на предсърдно мъждене. Най-застрашени са хората, които тренират максимално интензивно.

Бяха представени и наблюдения върху аритмиите при пациенти с пост-ковид синдром. По данни, изнесени от д-р Искрен Гарвански, инвазивен електрофизиолог, между 7 и 16% от боледувалите от COVID-19 съобщават за появата на някакво аритмично събитие.

Ваксинацията допринася за намаляване на честотата на пост-ковид симптомите при преболедували преди ваксинация пациенти, според представените анализи от д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария. При преболедували хора с ваксина има значително по-малко усложнения. Особено при повторна среща с вируса, рискът от дълъг ковид намалява с 50%.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: