ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте отчета на кмета на Пловдив точно година след встъпването му в длъжност
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:26 / 11.11.2020Коментари (6)6443
© Plovdiv24.bg
Днес се навършва една година от мандата на кмета Здравко Димитров. Здравословното му състояние не му позволява да направи публичен отчет, както бяхме планирали предварително, съобщиха от пресцентъра на община Пловдив. Той все още е в болница, но е в по-добро състояние и помоли да представим писмено отчета му:

"Преди точно една година с екипа ми поехме управлението на Община Пловдив. В една нелека година за целия свят съумяхме да организираме дейността на администрацията, така че тя да се адаптира към работа в условията на Ковид-19. Пловдив се развива и разраства, защото предлага добро качество на живот и чудесни възможности за работа и бизнес. Всичко това е добре за икономиката, но поражда проблеми с трафика, презастрояването, липса на места за паркиране, замърсяване на въздуха, недостиг на детски градини и ясли. 

Всички наши действия бяха и продължават да са насочени към решаването на тези проблеми. Изготвихме сериозна инфраструктурна програма, в която са заложени проекти за над 500 млн. лева. В нея важен акцент е завършването на вътрешния ринг и подобряването на връзките между кварталите, за да се разтовари трафикът в града. Рестартирахме проекта за подлеза "Модър“-"Царевец“ и имаме избран изпълнител, който до края на годината ще започне неговото изграждане. В много добра координация сме с НКЖИ и в кратки срокове подготвихме предстоящия старт на пробива под Централна жп гара, на стойност 80 млн. лева. Постигнахме ясна договореност с ръководството й, за запазването на пътна връзка "Бетонен мост“. Работим за доизграждането и разширяването на Околовръстното шосе на Пловдив, чиято реализация стартирах още като областен управител. Сега продължава работата по връзката от Асеновградско шосе към магистрала "Тракия“, за което правителството отпусна 42 млн. лева. За довършването на друг важен проект, който стартирах на предишния си пост – Асеновградско шосе, от държавния бюджет бяха отделени 19 млн. за локалните ленти. 

С встъпването ми в длъжност започнахме активна работа по проблемни проекти, които бяха изостанали и изпълнението им беше поставено под риск. Успяхме да задвижим своевременно работата и в момента финализираме усвояването на  38 млн. лв. по ОП "Региони в растеж“, с които се изграждат две детски градини, едно училище, транспортна инфраструктура и ще бъдат санирани пет блока. След 10-годишна сага успяхме да задвижим реставрацията на Небет тепе и получихме финансиране от 8 млн. Подписахме договор с Министерството на регионалното развитие и за благоустройството за реализацията на зона "Гладно поле“ в размер на 12 млн. лева. 

Много усилия ни отне наваксването на сроковете за изпълнение на най-мащабния проект в града – Водния цикъл за 120 млн. лева, който се реализира по ОП "Околна среда“. Започна подмяната на ВиК мрежата в район “Северен" и напредъкът на проекта е близо 35%, което ни дава увереност, че ще го приключим в срока му до края на 2021. Предстои да стартира изграждането на нова пречиствателна станция, за която в момента вървят последни съгласувателни процедури с институциите. 

От първия ден започнахме активна работа по подготовка на новия програмен период, където ще бъде търсен регионален подход, така че това е моментът, в който да се съсредоточим върху важни проекти със съседните общини Родопи, Марица, Куклен, Асеновград и с градовете, с които попадаме в един клъстер – Бургас и Стара Загора. Ще търсим възможности и по направленията Електронното управление и  Зелена икономика, където със сигурност има много какво да се направи. 

Няма как да не отбележим огромната подкрепа на правителството, която Пловдив получи през тази една година в размер на над 130 млн. лева. В това число е включена инвестиция от 17 млн. лева за най-важното: здравето на децата. Най-сетне Пловдив ще има своя модерна детска клиника към УМБАЛ "Свети Георги“. 37 млн. лева бяха отпуснати и за стадионите на "Локомотив“ и "Христо Ботев“. 

Пловдив е център на най-голямата индустриална зона в България. За първи път в рамките на града имаме инвестиция, сертифицирана с клас "А“, която ще открие 200 нови работни места във високотехнологичен завод за медицинско оборудване. В съответствие със Закона за насърчаване на инвестициите бяха отпуснати 1 млн. лева за подобряване на инфраструктурата и облагородяване на зоната. 

Основен приоритет в работата ни бе подобряването на образователната инфраструктура. Вече се строят две чисто нови детски градини на бул. "Александър Стамболийски“ в Южен и на ул. "Богомил“ в Източен. ДГ "Снежанка“ бе реконструирана, а други 3 се ремонтират и разширяват. От последните дни е и новината за одобрените ни 7 проекта на стойност 14,8 млн. лева за нови детски градини и училища по националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища на Министерство на образованието. 

Една от основните ни задачи беше подготовката на Общия устройствен план, който очертава развитието на града през следващите 20 години. Той дава прогноза  зa дeмoгpaфcĸoтo и иĸoнoмичecĸoтo paзвитиe и пpeдлага ypбaнизaциoнeн мoдeл. Анализът ясно показва, че е необходимо Община Пловдив да се върне в естествените й граници, за да може да бъдат разрешени редица проблеми – социално-икономически, екологични, урбанистични и да се подобрят перспективите за развитието на региона. 

Обещах открито управление, близо до хората и смятам, че множеството проведени обществени обсъждания, включително и тези за промяната на ОУП, публичните дискусии и срещите ми с гражданите, доказват това. 

Имаме ясен план как продължаваме напред. В управлението на един град процесите по реализация на инвестициите са дълги и понякога не леки, защото зависят от много хора и фактори, но работейки упорито, със сърце за града си, ние ще ги постигнем. 

Следвайки принципите си да бъда открит и диалогичен, предоставям отчет за изпълнение на предизборните си обещания. Подробно отчети представят и моите заместници по ресори.

Бих искал да благодаря на всички служители на Община Пловдив, на районните кметове и техните администрации за усилията, които всички ние заедно полагаме за доброто на града".


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Veselin Ganchev 1
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: