ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте какво предложение направиха към кмета на Пловдив за Альоша
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:05 / 19.09.2022Коментари (36)13030
©
Общественици, обединени от инициативата "Мрак за светлина“ отправиха призив към кметовете на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна в нощта срещу 22 септември – Независимостта на България, да изключат прожекторите, осветяващи паметниците на съветската армия в техните градове (б.р. Альоша в Пловдив е един от тях).

"Да загаснат прожекторите и да потънат в тъмнина тези мрачни символи на една отминала и зловеща епоха“, призовават инициаторите, които настояват тези позорни монументи да бъдат премахнати.

Уважаеми господа Здравко Димитров, Живко Тодоров, Димитър Николов, Иван Портних

Само след няколко дни ще отбележим с гордост  българския празник – "Ден на независимостта“. Ще споделяме с децата си как преди 114 години българската държава отхвърля политическата си и финансова зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор. Ще си припомним и как в църквата "Св. 40 мъченици“ на 22 септември 1908 г. България е обявила своята независимост. Този величав акт е определен от историците като "окончателно сваляне на духовния фес от лицето и главите на всички българи“, а неговата изключителност задължава нас, техните потомци.

Ние, гражданите обединени от инициативата "Мрак за светлина“, се обръщаме към кметовете на големите и водещи български градове с настойчивото искане, свързано с паметниците на съветската армия. За пореден път категорично заявяваме, че тези паметници са особено безобразни пред лицето на кървавата война, която Руската федерация води срещу народа на Украйна. Голяма част от българското общество отдавна негодува и протестира срещу тези комунистически скулптури, разположени в едни от най-красивите места в градовете ни – известни със своята ярка проевропейска позиция. Също така считаме за недопустимо тези паметници да бъдат осветявани нощем със скъпоструващо електричество, заплащано от джоба на нас – данъкоплатците. 

Имайки предвид и жестокостта на “червената армия" във войната й срещу Украйна, ние смятаме съществуването на тези паметници за абсолютно ненормално и неморално. Престанете да се страхувате и да коленичите плахо пред русофилите, организирани във фондации, медии и партии, които пречат на демонтажа на тези паметници. Все пак вие сте кметовете, на които сме поверили управляването на градовете ни и на чиито обещания сме повярвали. Накарайте ни да се гордеем с независимостта си, а не да осъзнаваме ежедневно, че България  е прост феодал на руската сатрапия!

Припомняме ви, че когато демокрацията в България бе все още млада и неукрепнала, а бившите комунисти и техните медии все още бяха силни и нагли, бе изхвърлена на бунището статуята на Ленин от центъра на София и взривен Мавзолея на Георги Димитров. В тези години бяха демонтирани и редица други монументи, символизиращи падналия диктаторски режим на Българската комунистическа партия. Нима столичните кметове Александър Янчулев и Стефан Софиянски не са съзнавали рисковете от осъдителна реакция на ретроградните вестници и  общественото мнение, извършвайки тези достойни действия?! Не! Те поеха този важен риск и така увериха следващите поколения, че никога повече няма да виждат материалните и "художествени“ следи от някогашната ни робска зависимост към Съветския съюз, щедро обгрижвани от русофилско-българските политически сателити.

Уважаеми кмет на София, уважаеми господа кметове!

Инициативата "Мрак за светлина“ е подкрепена и от млади хора от София и страната, както и от журналисти на водещи онлайн издания. Ние сме и авторите на писмото до държавните институции, с което настоявахме за демонтажа на МОЧА няколко дни след започването на братоубийствената война на Путин. Днес отново сме мобилизирани в това да ви накараме вас – лидерите на местното самоуправление, да направите необходимото в  00,00 часа на 21-ви срещу 22 септември, да изключите за 24 часа поне електрозахранването на осветяваните съветски паметници.

Да загаснат прожекторите и да потънат в тъмнина тези мрачни символи

на една отминала и мрачна епоха, а тяхното няколкочасово затъмнение да обозначи жаждата на хиляди български граждани за онази светлина, която излъчват демократичните ценности на Европа! В утрото на Деня на независимостта тези фигури на злото, потънали в тъмнина, ще символизират дългоочакваната, па макар и малка, стъпка за преодоляване на зависимостта ни от Русия и нейната безрадостна роля за България.

Ние – обединените в инициативата "Мрак за светлина“, ще направим нужното света да узнае дали избраните от нас кметове на градовете ни изпълняват или не, волята на голяма част от гражданите. Ще бъдем в активна позиция да решим по-сетнешните ни действия, за да постигнем целта си. Колегите ни журналисти от Украйна ще публикуват новината за това, че България, подобно на Естония и Литва, най-накрая ще вземе, или не(!), решението да постави съветските паметници на подобаващото им място. С нетърпение очакват да узнаят резултатите от вашите действия (или бездействия) са колегите ни от "Ройтерс“, "Дойче Веле“, "АФП“...

Време е съвременна България да почете подобаващо своя нов Ден на независимост от Руската федерация под ръководството на нейния лидер Владимир Путин. Преди 114 години дедите ни са успели, ще успеем и ние! Останете в историята като едни достойни българи!


Още по темата: общо новини по темата: 114
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
21.02.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Изобщо не ми дреме какво смятате и какво сте изписали в обръщението си! Никой не ви иска мнението и тъпотиите! На Альоша мястото му ще си е там винаги и сте обречени на вечен провал! Ако смятате да използвате цялата тая драма с Украйна, за да ви обърне някой повече внимание от обичайното по темата - много сте се излъгали! Спасявайте се и баста. Друго освен да хленчите не можете! А празнотата в промитите ви тикви дори няма да я коментирам и по отношение на Альоша, и на Украйна, и на всичко! Вие толкова си можете просто! Обречени сте си да бъдете вечно неадекватни празноглавци.
+1
 
 
Поредните заблудени хамерикански Подлоги. Ми сега сте зависими от хамерика бе умници и затова няма да имате ток,газ и ще плащате още по-големи сметки за храна. Загубен народ.
+1
 
 
Аре пак,като ви пречи тоя паметник не го гледайте. На мен ми харесва и искам там да си остане. Мястото му е там където е.
0
 
 
Признаването на българската независимост е уредено с помощта на Русия. През април 1909 г. са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протокол. Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877 – 1878 г., в замяна Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното трибутарно княжество България.
-3
 
 
ДА го махат направо какво ще му гасят лампите.Как в независима България търпим паметник на армия наокупатор.Все едно да вдигнем паметник на на Сюлейман и да му носим и цветя даже че сме били 500 години под турско робство.
-5
 
 
Ще е още по-ефектно и исторически правилно след като се загасят светлините да се взриви тоя каменен цирей. И ще е добре за Пловдив, и ще гледаме заря за независимостта на България ( и Пловдив ще е независим от каменното изчадие).
+5
 
 
Българинът си е българин - дай му да руши. Защото е силно комплексиран. Да живее светлото настояще!
-4
 
 
Дърпай шалтера на този символ на комунизма!!’ Всичко свързано с тази черна страница на нашата история трябва да бъде заличено!! Кога, ако не на деня на Независимоста? Какъв по-добър повод, ако не по повод Деня на Независимоста? Да живее Независима България!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (873) 16%
Спас Гърневски (777) 14%
Д-р Иван Чомаков (531) 10%
Славчо Атанасов (1431) 26%
Иван Тотев (1452) 26%
Здравко Димитров (480) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: