ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Видео: Вижте как хиляди българи въстанаха днес в Пловдив в защита на българската земя
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:25 / 14.02.2014Коментари (32)27725
Пловдив и днес, както и миналия петък, отново бе най-горещата точка в цяла България, а екипът на Plоvdiv24.bg бе в епицентъра на всички по-интересни събития. Нашите репортери заснеха уникални кадри, които можете да видите в прикаченото към статията видео. Какво се случи в Пловдив днес?

Протестът на гражданите в защита на "Куршум джамия" започна в 9.30 часа пред централния вход съда в Пловдив, а в 10.00 часа в Апелативен съд Пловдив стартира заседанието по делото за собственост върху въпросната джамия, за която спорят община Карлово и Главното мюфтийство. Протестът бе огласен от гайди. В града под тепетата бяха и кметът на Карлово Емил Кабаиванов, и председателят на ОбС в Карлово Стойо Карагенски, както и много карловци.

И Кабаиванов, и Карагенски благодариха за подкрепата на хората за това дело, а Карагенски заяви "нашето дело е право и победата ще е наша". Последваха бурни аплодисменти, всички застанаха на колене и прозвуча химна на България.

Елена Ваташка прочете декларацията на Карагенски, с която се осъждат действията на турците по време на Илинденско-Преображенското въстание, срещу която преди дни реагира турският консул. След това историкът Мария Деянова изрецитира стихотворенията "Обесването на Васил Левски" и "Хаджи Димитър". Думата бе дадена и на всеки гражданин, който желае. Доста протестиращи изказаха негодуванието си и заявиха "Не бива да позволяваме да ни управляват такива като Делян Пеевски или Христо Бисеров, защото те крепят ДПС".

Протестиращите тръгнаха на шествие по бул. "Шести септември", затвориха кръстовището с бул. "Цар Борис Трети Обединител" и се отправиха към Панаира. Последва обратен завой и отново пред съда. Междувременно звучаха патриотични песни, скандирания "Долу ДПС" и "За България". От сградата на съда протестиращите се отправиха кък сградата на турското консулство в Пловдив, като шествието мина по Главната. За известно време то спря пред Джумая джамия. Там напрежението ескалира и протестиращите започнаха да хвърлят димки, камъни и бутилки по джамията. Счупиха много от прозорците й.

Протестиращите продължиха по Главната и отидоха пред турското консулство. Там ги очакваше полицейски кордон, а цялата сграда на консулството бе обградена от коли на жандармерията.

"Доживяхме турското консулство да е обградено от жандармерия. Тук сме да покажем, че да се поддържат приятелски отношения с Турция, както правят правителствата ни през последните 25 г., е предателство. Турция гради своето самочувствие върху нас. Турция управлява, както е управлявала Османската империя, без демокрация, с насилие", заяви пред консулството Елена Ваташка.

Оттук протестът се насочи към офиса на ДПС в Пловдив, а до там шествието мина по бул. "Цар Борис трети Обединител" от частта до хотел "Тримонциум" (сега "Рамада").

Жандармерия чакаше протестиращите пред офиса на ДПС. Много от магазините в района спуснаха охранителните си ролетни щори. Там повторно ескалира напрежението между протестиращи и полиция. Започнаха да се хвърлят камъни по намираща се в района Lafka. Полицията се опита да овладее положението, а протестиращите да пробият кордона, който не им позволяваше да стигнат до сградата на ДПС.

За да овладее ситуацията, полицията започна да удря с палки протестиращите, а те от своя страна да хвърлят камъни. Минути по-късно шествието се успокои, но четирима вече бяха пострадали. Хората бяха разделени и зачакаха линейките за пострадалите.

"Господа полицаи, защо изпълнявате заповеди на ДПС, защо не ни позволявате да стигнем до сградата на ДПС?", попита Ваташка и призова всички да се отправят към ОД МВР Пловдив, за да зададат същите въпроси.

Кордон полицаи очакваше протестиращите пред сградата на полицейската дирекция. Протестиращите останаха пред централния вход на съда. Там Елена Ваташка благодари на всички, които днес взеха участие в протеста и отбеляза като най-важен факт това, че по време на шествието по бул. "Шести септември", по Главната, по бул. "Цар Борис трети Обединител" хората са ги посрещали с аплодисменти и са ги подкрепяли. Обяви и началото на гражданско неподчинение срещу ислямизацията на България и срещу ДПС.

 

Част 1:



 

Част 2:





Още по темата: общо новини по темата: 97
22.11.2023 »
16.01.2023 »
06.01.2023 »
21.12.2022 »
28.01.2016 »
09.07.2015 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: