ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Вечер на Яворов" в Историческия музей
Автор: Стоян Маджиров 09:59 / 20.04.2019Коментари (0)2343
Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова посрещна в зала "Съединение“ на Историческия музей съдии, съдебни служители и гости на закриващото "Седмицата на отворените врати“ мероприятие "Вечер на Яворов“.

Атрактивна беседа за живота и делото на Пейо Яворов изнесе Тодор Иванов - уредник на къщата музей на поета в Чирпан. Той разказа за семейството на поета, за младите му години и за творчеството му, за Париж, за мъката му от загубата на Мина и за любовта му с Лора Каравелова - една от най-красивите жени в България за времето си.

Младите таланти от СУ "Пейо К. Яворов“ гр. Чирпан представиха впечатляващия спектакъл "Любов в часа на синята мъгла“. С брилянтната си игра те разчувстваха зрителите, потопявайки ги в любовния роман на Яворов с Мина и Лора – двете жени, белязали живота и творчеството му.

Сред гостите на "Вечерта на Яворов“ бяха директорът на СУ “Пейо К.Яворов“ гр. Чирпан Трифон Йорданов, зам.-директорът Антоанета Паунова, главният експерт "Образование, култура и вероизповедания“ в община Чирпан Мария Илиева, заместник председателят на Районен съд – Пловдив Милена Георгиева, председателят на Окръжен съд – Стара Загора Красимир Георгиев, директорът на Регионална дирекция "Охрана“-Пловдив ст. комисар Димитър Грамадников, съдии и служители от Съдебната палата, служители от "Съдебна охрана“, студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ и членове на международната асоциация на студентите по право ЕЛСА.

По-рано през вчерашния ден учениците, които са и актьори в пиесата, взеха участие в добилия популярност Час на класа: "Съдът отблизо“, който се проведе в емблематичната зала №1 на Апелативния съд.

В ролята на техен учител влезе апелативният съдия Христо Крачолов, който разказа защо Темида е със завързани очи, какви дела се гледат в съда, как по цвета на папките мога да се ориентират какво дело се гледа, като в червени папки са наказателните дела, а в зелени – гражданските.

Учениците участваха в разпознаване на мъж, заподозрян в извършване на грабеж на мобилен телефон. Специалисти от Базовата научно - техническа лаборатория на ОД на МВР в Пловдив показаха на децата как се свалят дактилоскопични следи от вещи, станали обект на престъпление.

Служители от Областното звено "Съдебна охрана“ демонстрираха поставяне на белезници на конвоирано лице, различни техники за сломяване на съпротивата на конвоирания. Показаха и оръжията, с които пазят подсъдимите при довеждането им от затвора в съда.

Учениците облякоха тоги на съдии, прокурори и адвокати и "изиграха“ наказателен съдебен процес срещу обвинен в извършване на грабеж на мобилен телефон. След съвещание "съдиите“ осъдиха мъжа на 3 години лишаване от свобода.

Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова награди с грамоти учениците от Чирпан и ги поздрави с отличното им представяне.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: