ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вече близо година "някой е забравил" да демонтира пейките на Античния театър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 16.03.2011Коментари (17)7504
Дървените пейки, поставени на Античния театър временно, заради концерта на Lord of the Dance (Лорд оф дъ денс), състоял се на 07.06.2010 г., вече близо година не са демонтирани.

Припомняме, че легендарната танцова трупа на Майкъл Флетли гостува миналата година в града ни в рамките на 24-то издание на Международния музикален фестивал, състоял се от 24 май до 8 юли 2010 г. на сцената на Античен театър.  

Очевидно е и за слепците, че тези временни дървени съоръжения, които спокойно могат да се нарекат грозни, изобщо не се "вързват" с античността на Античния театър. 

Plovdiv24.bg
реши да провери кой и защо е "забравил" да премахне дървените пейки, поставени на включения в границите на архитектурния резерват "Старинен Пловдив" театър. Той се вписва в културния ансамбъл на града като най-емблематичният паметник на културно-историческа приемственост през вековете.

Репортерската проверка на Plovdiv24.bg показа следното:
Във връзка с концерта, в областна администрация получават писмо от организаторите, в което се казва: "Интересът към шоуто е огромен и бихме искали повече гости на Пловдив да преживеят това мащабно културно събитие. Убедени сме, че то ще привлече огромен брой туристи и във тази връзка предлагаме да поставим за наша сметка мобилни седалки в свободните площи, като тези мобилни седалки ще бъдат свалени след приключване на фестивала. Консрукциите ще бъдат изпълнени от професионалисти по предварително одобрен проект, съгласуван със съответния архитектурно-инженерен екип на община Пловдив и институт "Старинен Пловдив".  Съгласувал: Петя Гогова -зам. кмет по образование, култура и туризъм. Дата: 07.04.2010г.
 
След получаване на горното, областна администрация изпраща до главния архитект на Община Пловдив Румен Русев писмо, в което се описва, че е постъпило искане за слагане на дървени седалки. "Искаме да бъде изготвен план, по който да бъдат разположени седалките, които ще бъдат демонтирани след приключването на фестивала", е част от писмото до Русев.

Според Петя Гогова, демонтирането на седалките е работа на собственика на Античния театър, в случая областната управа или на ползвателя на Античния театър през това време Весела Илиева, която е управител на "Старинен Пловдив".

"Демонтирането на седалките не е в моите компетенции. Моето отношение към случая е дотолкова, доколкото имаше инвеститор и аз му съдействах", категорична бе Готова.

"Все пак нека да напомним, че дървените седалки са сложени след съгласуван проект на Община Пловдив, а подписът под писмото до нас е на г-жа Гогова", ясен беше областинят управител, Иван Тотев и продължи: "Ние сме дали съгласие, но общината е гарантирала, че всичко ще бъде изпълнено в рамките на споразумението. Изведнъж се оказва обаче, че то не се изпълнява и някой забравя да си изнесе пейките. Оттам нататък, институцията, която  е гарантирала, в случая общината, явно не прави нищо. Сега трябва държавата да извади някакви средства и да демонтира тези седалки. От друга страна пък, институцията, която управлява административно Античния театър е Старинен Пловдив, която се занимава с билети и всичко друго. Тя също трябва да има отношение към проблема". 

Той допълни, че в момента има преписка в Министерството на културата, Античния театър да мине под стопанисване и управление на областният управител на Пловдив. 

"Процедура за предоставянето му на общината няма и изобщо не е започвала, категоричен бе Иван Тотев по повод на твърденията на зам.-кметът Петя Гогова, че в момента са в преговори с областта за преминаването на собствеността на Античния театър от областта към общината. 

"Никога въпросът Античния театър да мине под управлението на общината, не е стоял на дневен ред. За да стане това, трябва да има решение на Министерски съвет, да мине гласуване през Общинския съвет на Пловдив и т.н. В бъдеще време това може да се случи, но за сега такава процедура няма", категоричен беше областният управител.

"Подготвили сме предложението си до областната управа, но процедурата трябва да мине през съответния канален ред. А Той предвижда, именно да се кандидатства, да се депозират документите и т.н. Така, че ще трябва време", каза пък Петя ГоговаТя уточни, че за Одеона процедурата е в доста напреднала фаза и допълни оптимистично: "Чакаме вече Министерското решение".

"Ако утре излезе решението на Министерски съвет, а именно областният управител да управлява Античния театър, то тогава областна администрация ще демонтира дървените пейки, но това означава, че вече при всяко искане на община Пловдив, ние ще трябва да преценяваме доколко да им даваме разрешения за ползване на Античния театър", поясни още Иван Тотев.

Plovdiv24.bg продължава да се опитва да се свърже с управителя на "Старинен Пловдив" Весела Илиева, за да вземе отношение към проблема.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ellyo
премахни филтъра

+5
 
 
А някой видял ли е в какво състояние са пейките на малкия театър отстрани на централна поща.Почти всички са изгнили и изпочупени.Друг е въпроса, че аз там почти не съм видял да се организира нещо.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: