ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Важно за всички ученици, които ще се явяват на изпити в Пловдив!
Автор: Диана Бикова 15:24 / 05.05.2020Коментари (2)10684
© Plovdiv24.bg
4580 зрелостници и близо 5800 седмокласници ще се явят на матурите след 12 и след 7 клас, съобщи за Plovdiv24.bg началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Държавните зрелостни изпити са насрочени на 1 юни по български език и литература и на 3 юни - втората задължителна матура по предмет по избор. На 5 юни ще се проведе изпитът за придобиване на професионална квалификация за завършващите професионални гимназии. 

Матурите ще се проведат в 55 училища центрове в областта. Минали години са били около 30 центрове, които са били увеличавани постепенно.

"Подготовката за зрелостните изпити започна още през март, преди да бъде обявено извънредното положение, с ежедневно пренастройване на системата. Оказа се, че подходът ни да включим повече центрове е бил добър. Миналата седмица направихме замервания за необходимото отстояние от метър и половина между учениците, което означава, че ще се включат още 140 изпитни зали" - обясни Киркова.

РУО е направило разпределение с по двама квестори във всяка стая, но след решението за един квестор и видеонаблюдение в стаите, е стартирал процес за монтиране на камери там, където няма. 

"Специфичното за областта е решението квесторите да са учители от училищата центрове. Всеки директор познава екипа си и това ще минимизира грешките" - каза още тя.

Началникът на РУО ще напише и изпрати писма до областния управител и кметовете на общини да съдействат при проблеми с транспорта на ученици, които пътуват от едно населено място до друго, за да се явят на изпити. Хубавото е, че началото е в 9,00 ч., което ще помогне да се отиде навреме. Отделно от това ще се поиска съдействие от ОД МВР за недопускане на стълпотворение пред сградите, в които ще се провеждат матурите.

Седмокласниците ще се явяват на НВО в собствените си училища, допълни Иванка Киркова. Самите училища ще организират изпитите по подобен начин на матурите за 12-класниците.

Засега е валидна в сила заповедта на здравния министър за предпазни средства. Ако има промяна, тя ще бъде съобщена своевременно.

По думите на началника на РУО, дистанционното обучение в Пловдив и областта е успешно.

"От организацията до стартирането бяха необходими 3 дни, в които системата беше престроена. Техническата подготовка на община Пловдив помогна много бързо и успешно да стартираме. През цялото време следяхме процеса. 98% от училищата постигнаха обучение в електронна среда. Останалите 2% не успяха поради липса на технически възможности - лаптопи, таблети, телефони и интернет свързаност. Имаме добри отзиви, медиаторите разнасяха материали, където беше необходимо" - коментира Киркова.

Тя припомни, че служителите на РУО са направили лични дарения, с което е осигурено мобилен интернет за около 100 деца. Отделно от това, след искане от МОН мобилните оператори са изградили две точки за свързаност в "Столипиново". "Системата направи неимоверни усилия, за да отговори на предизвикателствата на настоящето. Например в селата Христо Даново и Розиново сами намериха спонсори за интернет и техническа обезпеченост" - посочи тя.

Месец май тази година е обявен от МОН за Месец на българското образование и през цялото време се провеждат празници в училищата в онлайн среда. По традиция на най-българския празник 24 май се връчват отличията на РУО на заслужили дейци на образованието. "Смятам, че всички заслужават награда. Системата показа, че е подкрепяща, че е стожер да се съхрани физическото и психическото здраве и да се изградят основни човешки ценности като взаимопомощ и разбиране" - каза Иванка Киркова.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на evridika1306
премахни филтъра

0
 
 
Г-жо Киркова, онлайн обучението не е ефективно към момента - голяма част от учителите не са подготвени да работят с новите технологии и не полагат особени усилия да променят този факт. Освен това на някои просто не им се занимава и само отбиват номера, пращайки разни файлове, без да обясняват нищо на децата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: