ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ваксинират студенти по медицина срещу хепатит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:57 / 22.04.2014Коментари (1)1067
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ваксините като начин за предотвратяване на развитието на инфекции и епидемии е акцентът, под който ще премине отбелязването на Световния ден на имунологията - 29 април. На този ден се подчертава значението на научните имунологични открития и постиженията в диагностиката, лечението и профилактиката на имунните заболявания - инфекции, тумори, автоимунни болести, алергии, трансплантационни усложнения и репродуктивни нарушения. 

"Ние прилагаме превенция на инфекциите като от две години ръководството на МУ-Пловдив извършва ваксинации с противохепатитни ваксини на студентите медици преди клиничния им стаж. За този период са имунизирани 409 студенти с цел да се предотврати заразяването с хепатитния В вирус по кръвен път, което може да възникне при работа с пациента", заяви на пресконференция ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев. 

Подобна ваксинация във висшето учебно заведение преди това не е правена. 

От една година благодарение на усилията на българските имунолози за повечето първични имунни дефицити терапията вече се реимбурсира от здравната каса и е достъпна за голяма част от болните.

"Мисията на МУ-Пловдив е триединство между наука, качествено обучение и грижа за пациента" - подчерта проф. д-р Мариана Мурджева, имунолог и ръководител на Катедрата по Микробиология и Имунология и зам.-ректор по "Международно сътрудничество".

По думите й първичните имунни дефицити са не само обект на изучаване и научни изследвания в Медицинския университет, но и на диагностика и лечение в най-голямата университетска болница, където е създаден един от двата експертни центъра в страната за терапия на пациенти с тези заболявания. 

"Нашият университет обучава докторанти в акредитирана от образователното министерство програма по имунология, като разполагаме и с най-модерната материална база за научни проучвания", съобщи заместник-ректорът по Научната дейност и ръководител на Катедра Медицинска биология проф. д-р Виктория Сарафян.

"Първичните имунни дефицити са редки болести с честота поне 1:2000. Борбата с редките болести е споделена кауза едновременно от пациенти и лекари", допълни проф. д-р Румен Стефанов, Декан на Факултета по обществено здраве. 

Според него трудната диагноза и липсата на достъпно до неотдавна лечение води до социално икономически последици. Като пример той посочи, че здравноосигурителната система прави необосновани разходи за терапия на симптомите и честите хоспитализации. 

Ето защо съвместната дейност на медиците, пациентите, фармацевтите с институции като НЗОК и здравното министерство е изключителна важна за подобряване на ранното откриване и достъпа до адекватна терапия за болните. 

Безплатни прегледи и консултации с университетски лекари ще се проведат на 28 и 29 април в Пловдив. Те са част от поредицата събития в Международната седмица на първичните имунни дефицити, която Медицинският университет в Пловдив започва от днес.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.04.2014 г.
0
 
 
Подобна ваксинация, беше задължителна до преди 10 години в МУ, много бързо забравихте, кой разпореди да не се прави, уж да се пести !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: