ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ВМРО-НИЕ защитава социалните дейности на Пловдив с Бюджет 2011
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:44 / 27.01.2011Коментари (11)4074
© Plovdiv24.bg
Бюджет 2011, който ще представлява макрорамката от близо 190 млн. лв., е с около 37 млн. лв. по-малко от миналогодишния бюджет, каза Камен Шишманов - председател на ППГОС на ВМРО – НИЕ на пресконференция за Бюджет 2011, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Зачитайки ситуацията в България, като цяло финансова и икономическа ние смятаме, че този бюджет е бюджет на възможното защитаване на социалните дейности на град Пловдив - образованието, здравеопазването и културата. Това са основните цели, които си поставяме за Бюджет 2011", каза Шишманов.

"Преглътнахме горчивия хап на капиталното строителство, което намаля с близо 40 млн. лв. и това намелние се изразява точно в бюджета за капитално строителство. Но ние го компенсираме с нови 17 млн. лв. заем, за да не спира града своето инфраструктурно развитие", допълни още той.

"Можем да се похвалим, че и тази година Пловдив ще остане най-социалният град в България. Запазват се всички социални придобивки на гражданите. Като започнем от социалните трапезарии и кухни, транспортното обслужване и ще поемем изцяло издръжката на децата в детските ясли. 550 хил. лв. ще бъдат взети от други дейности. 150 хил. лв. от лихвите от Общинския гаранционен фонд за подпомагане на малки и средни предприятия, от ремонтите ще бъдат взети близо 200 хил. лв. Около 150 хил. лв. ще бъдат взети от енергийна ефективност", уточни още Камен Шишманов.

Запазват се нивата в спортната дейност. Пловдив си остава най-спортният град и не може да си позволи от една криза да намалят неговите нива. Близо 5.2 млн. лв.  ще бъдат отделени за спорт.  Като само от общинския бюджет ще бъдат 3 млн. лв. 640 хил. лв. ще бъдат отделени за дейност на всички спортни клубове в града. 90 хил. лв. ще бъдат за детските спортни школи. 800 хил. лв. за "Пловдивспорт", които ще поддържат спортните бази на града. Близо 1 млн. лв. ще бъдат отделени за реконструкция и модернизация на преминалата база спортна на стадион "Христо Ботев" от Министерство на отбраната към Община Пловдив. В заема, ако трябва да го включат 2.5 млн. лв. ще се стартира и Националната спортна зала. Това ще е допълнителен елемент в спортната инфраструктура на града. "Една национална спортна зала има много видове спорт, когато тя е годна за експлоатация, тогава ще бъде по привлекателна за децата. Ако покривът тече, таваните падат и стените са без боя родителите спират децата и те спират да упражняват спортна дейност. Всеки иска да бъде в една добра комфортна среда за спорт. Един басейн, който стои толкова години неизползван там, може да привлече нови плувци. Това не е малко", каза още Шишманов. 

Стимулът на спортните клубове да участват в повече състезания и парите, които се отделят ще бъдат част от елемента на децата да ходят по повече състезания.

"Преходният остатък 17 млн. лв. се прехвърля в Бюджета, няма никакви скрити средства. Ще обясня защо се избързва с бюджета. Правителството на република България успя да промени закона за бюджета и най-вече закона за кредитите за дълга на общините. Затова ние използваме последния срок от девет месеца преди мандата, който изтича октомври месец, ние да гласуваме този заем от 17 млн. лв.  Мандатът тече от момента, в който се заклеват общинските съветници и кмета. Това се случи на 8 ноември 2007 г.", обясни още той.

"Неразплатените разходи бяха около 1.5 млн. лв. към 1 януари, а сега са малко по 800 хил. лв. Това е един добър резултат и смятаме да изчистим и тях", каза заместник кмета Александър Долев.

"Наследихме договори от предишното управление за Синдикалния дом, който близо 6 млн. всяка година отделя от бюджета на община Пловдив, за да може този дом на културата да се случи. Един от основните ни приоритети беше Археологическия музей, за неговото построяване отидоха към 6 млн. лв.", обясни Шишманов.

Той уточни още и за детските градини, за които трябват около 3.5 млн. лв. "Ако нашите коалиционни партньори успеят да ни убедят от къде да ги вземем, защо да не бъдат безплатни". 

Има строеж на нова детска ясла в Тракия за близо 1.8 млн. лв. и отделно детските градини в централен, западен и южен и северен.

"За първи път има диспропорция на Бюджета на град Пловдив и това което се случва в една икономическа криза с Бюджета на София. Той е увеличен със 100 млн. лв., а ние сме с близо 40 млн. надолу", каза Шишманов. 

"От три години насам държавата намали с 37% държавния стандарт за издръжка на културните институции. Ние в момента дофинансираме музеи, галерии, фолклорни ансамбли и операта", обясни Долев. 

"В момента дейности, които са държавно делегирани и държавата не си изпълнява задълженията. Ако общината на добра воля не финансира тези обекти ще престанат да съществуват", заяви Слави Георгиев, общински съветник на ВМРО-НИЕ. Историческия, Етнографския, Музея на Съединението, Ансамбъл "Тракия", операта и драматичния театър. По добре е да отрежем някакви културни събития, отколкото да изчезнат културни институции в Пловдив. Оттук се получава липсата на културни събития през годината, каза още той.

Над милион лева отиват за култура. От тях 730 хил. лв. отиват за музеите, за читалищата 80 хил. лв., 25 хил. лв. за Кукления театър, за Драматичния театър 45 хил. лв., 146 хил. лв. за операта. 


Още по темата: общо новини по темата: 65
01.12.2011 »
01.12.2011 »
18.03.2011 »
17.03.2011 »
17.03.2011 »
17.03.2011 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на unklebo
премахни филтъра

0
 
 
Преждеизявилите се се- майна и ику, казват "Втори мандат-през крив макарон... " и така нататък-ами кажете някой по-свестен бре!Дайте акъл!Гергов ли?Обласния ли?ХА ХА.Най-добре да се връща Чомаков!Ама го мързи,не му се работи.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: