ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив учат ръка-робот да помага на хора със специални потребности
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:44 / 25.05.2022Коментари (0)976
Ръката-робот "Кинова“ дойде в Техническия университет от Канада, където служи на инвалиди да облекчат трудностите на ежедневието. Тя е предназначена за поддържаща екипировка на хора с двигателни проблеми. Финансирана е със средства от проекта за изграждане на Център за компетентност "Интелигентни мехатронни еко- и енергоспестяващи системи и технологии“. "Ръката-робот "Кинова“ е с една отворена кинематична верига.

Роботизираната ръка например може да сипе вода в чаша и да я поднесе до устата на почти неподвижния човек, така че той да пие. Може да му подаде предмет, от който се нуждае.“ - разказва гл. ас. д-р Васил Попов от катедра "Системи за управление“ на Техническия университет – Пловдив.

Той е един от най-младите учени в университета с образователна и научна степен "доктор“, а неговата научна насоченост в роботиката е да обучава умните машини да "гледат“, да "виждат“ и да служат на човека, без да го нараняват.

Главен асистент д-р Васил Попов си е поставил за цел заедно със студентите си да даде шанс на ръката робот да добие много повече умения. Например да държи лъжица или вилица и да храни от чиния нуждаещият се човек. И да се движи в затворено помещение, без да нанесе щети върху предметите и върху хората. Как ще го постигне?

Първото, което учените направили с ръката-робот било да я "качат“ и закрепят върху друг робот - мобилна платформа. И да го направят така, че двата робота заедно да бъдат по-функционални, отколкото всеки един от тях поотделно. Точно това било сложното. "Работата ни с двата робота предвижда да "научим“ всеки от тях да върши операции, които досега не е правил, а двата заедно – да вършат работа, която поотделно не могат.

Най-напред ще обучим подвижната платформа да се придвижва с абсолютна точност от точка до точка, като прикрепим сензори върху нея. Така платформата ще достига до позиция, която вече е в обхвата на другия робот – ръката. Така ръката ще достига посочения от човека предмет. Тогава ще създадем и алгоритъм, който ще позиционира "пръстите“ в определена позиция.“ - обяснява д-р Васил Попов.

Постигнатото дотук е, че специално за мобилната платформа – робот са създадени невронни мрежи, които разпознават целеви обекти. Невронните мрежи приемат данни от прикачените към платформата сензори – камери и лазерни далекомери. Далекомерът прави равнинен срез на пространството пред робота като измерва разстоянието 270 точки пред него.

Главен асистент д-р Васил Попов е убеден, че скоро ще дадат "слух“ и "зрение“ на двата робота като им поставят допълнителни сензори. Вече има алгоритми, които разпознават конкретни речеви шаблони, така че собственикът на робота ще може да дава устни команди и той да ги изпълнява – обяснява гл. ас. Васил Попов.

Студенти от магистърската степен в катедра "Системи за управление“ на Техническия университет – филиал Пловдив задължително се обучават с роботите и има вече разработени дипломни работи с тях. Те са посветени на позиционирането в пространството на робота-ръка, което е кинематиката на робота. Основният принцип, на който преподавателят гл. ас. Васил Попов учи студентите си е, че в работата трябва да грешат достатъчно, за да вземат най-доброто решение. "Подкрепям ги, като им казвам да не се стряскат от грешките си, а да ги анализират. Двата робота имат достатъчно предпазни защити, така че студентите не могат да допуснат фатални грешки“, заключи Попов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: