ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Увеличиха наказанието на Рашков-внук, заплашвал: Ще те разпоря, гяур!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:19 / 07.02.2012Коментари (31)9534
© Plovdiv24.bg
Пловдивският окръжен съд увеличи наложеното от Асеновградския районен съд наказание на подсъдимия Кирил Рашков, 28-годишен, от 8 месеца лишаване от свобода на три години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Пловдивският окръжен съд увеличи и размера на присъдения в полза на Веселин Христов граждански иск за неимуществени вреди от 2 000 на 4 000 лева. Рашков беше признат за виновен от Асеновградския районен съд в това, че на 23.09.2011 г. в с.Катуница, обл. Пловдивска се е заканил с убийство на Веселин Христов и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал.3, НК. Мотивите на Окръжния съд за увеличаване на наказанието са следните: 

Окръжният съд счита, че при правилно установената фактическа обстановка по делото, Асеновградският районен съд е направил неправилния извод, че деянието осъществява състава на престъплението, посочено в обвинителния акт - закана за убийство по чл. 144 ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК. Думите и действията на подсъдимия Рашков, отправени към пострадалия Веселин Христов, са били "Ще те убия, гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата". Подсъдимият вербално многократно е изразил на намерение "да убие, разпори" пострадалия Христов, като наред с това е извършвал действия, замахвайки многократно към тялото на пострадалия, със средство, годно да предизвика значителни увреждания- сабя с дължина на острието около 60 см; от близко разстояние / около 2 метра/. Не е могъл да го нарани поради адекватните реакции на Христов, първоначално, а след това и поради намеса на трети лица/ Петрови/ и куче, застанали между извършител и жертва. Тези действия сочат, че намерението му не просто е било да възбуди у пострадалия Христов основателен страх, че ще посегне на живота му. Деянието граничи с правните характеристики на престъплението, визирано в чл. 115 във вр с чл. 18 ал. 1 от НК - опит за убийство. 
 
Въпреки тази констатацията, съдът не може да ангажира наказателната отговорност на дееца съобразно по-тежка правна квалификация. Липсва обвинение за извършен опит за убийство. Обвинението е за закана с убийство и по това обвинение съдът има право да осъди подсъдимия. Установените доказателства за евентуално по- тежко наказуемо престъпление имат стойност само като отегчаващо отговорността на подсъдимия Рашков обстоятелство. Като отегчаващо отговорността му обстоятелство съдът приема и ситуацията, при която е извършено престъплението - подсъдимият Рашков е действал с ясното съзнание, че е съпровождан от множество лица /в 10-ина коли/, които са следвали неговия автомобил, наред с него са възпрепятствали нормалното придвижване на автомобила на пострадалия, излезлите от автомобилите лица също са отправяли застрашителни послания не само към пострадалия, но и към другите намиращи се там свидетели, размахвали са брадви и ножове. 

Общественият ред е бил демонстративно нарушен. Този факт е бил добре известен на подсъдимия, който в тази именно обстановка е реализирал собствените си действия. Създадено е било усещане за страх от случващото се у присъстващите на мястото на инцидента свидетели, не само у пострадалия. Налице е една по- висока от обичайната обществена укоримост на деянието.

С оглед преживения страх от пострадалия при реализирано спрямо него нападение, целящо да го лиши от живот, съдът увеличи размера на гражданския иск от 2 000 лв. на 4 000 лв. Наказанието е определено при превес на отегчаващите отговорността обстоятелства, над средния размер на предвиденото от закона за престъплението по чл. 144 ал. 3 от НК. За справедливо съдът е приел наказание 4 години и 6 месеца лишаване от свобода. Тъй като делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие е намалил същото с 1/3. Така подсъдимият Кирил Ангелов Рашков следва да изтърпи наказание от 3 години лишаване от свобода. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Още по темата: общо новини по темата: 504
13.03.2023 »
12.11.2022 »
23.09.2022 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Elly Sehli
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: