ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Уникална изложба показва пътя на Пловдив към модерния свят
Автор: Цвети Тончева 11:57 / 01.09.2021Коментари (0)1703
Най-новата постоянна музейна изложба на Регионален исторически музей – Пловдив, озаглавена "Пловдив по пътя към модерния свят", бе официално представена днес в зала "Съединение" на РИМ, на пл. "Съединение", предаде репортер на PLovdiv24.bg. Изложбата е подредена в изцяло ремонтираното южно крило на Областното събрание на Източна Румелия на пл. "Съединение" 1 и е първата постоянна музейна изложба под тепетата, която проследява модернизацията на града от Освобождението на България през 1878 г. до втората половина на XX век.

"Показали сме изключителните исторически процеси, които протичат тук в Пловдив, през времето на модернизация. Това е тази трансформация на града от ориенталски - със занаятчийския капан и многото джамии, с турските квартали до втората половина на 20 век, когато в рамките на тези 60 години Пловдив се превръща в европейски модерен град", разказа директорът на Историческия музей Стефан Шивачев. "В снимков материал са показани етапите на това. 15 години по-късно това е град, в който израства първият храм, мъжката гимназия, новата гара, прокарани са първите булеварди и градини. В сравнение с тези пет века безвремие, това е едно зашеметяващо бързо развитие", каза още Стефан Шивачев.

В изложбата се проследяват различните етапи от развитието на града до втората половина на 20 век. За тези 50-60 години в Пловдив се появяват мъжка и девическа гимназии, главната улица, цели жилищни квартали, появява се градоустройството, докато ориенталският град е бил строен произволно.

В първата зала е проследено общинското самоуправление. Оказва се, че централизираната османска империя се превключва на самоуправление и именно общината е институцията, върху която пада цялата отговорност за канализация, електрификация и всичко, което касае хората.

В специална зала са показани ценни колекции, като тази на първия кмет на Пловдив Божидар Здравков - негови облекла, лични вещи и всичко останало от него. Направена е възстановка на кметския кабинет, има и интересен портрет на втория кмет на Пловдив Иван Гешов.

Показват се и съхранените вещи на архитект Шнитер и др. Може да се види и наградната система на общината до съвременността, както и носителите на почетния знак на града.

Втората зала е посветена на индустрията. Един от най-характерните процеси на модернизацията е именно индустриализацията. В Пловдив тя е била закъсняла, но след това е била доста ускорена. Може да се видят кадри от създаването на Бирената фабрика, развитието на консервна индустрия, парфюмерийната индустрия, тютюневия град. Това са изключително интересни неща и експонати.

На монитори в музея е вкарана текстовата информация, биография на индустриалци и предприятия отделни. Ще бъде монтирана и мултимедия, на която ще се показват филми за архитектите на Пловдив, за първото българско панаирно изложение, което е било изключително събитие в Пловдив.

"Идеята е тази експозиция да се превърне в база за обучение на пловдивските деца. Подредени са и технически средства, които навлизат в бита на хората – първата пералня, най-старият телефон, телефон с шайба, показани са един от първите грамофони", добави Шивачев и посочи, че показаните експонати са над 400.

Бройката се допълва и от колекция български монети. Показано е колекционерството като начин за оползотворяване на свободното време и показва и развитието на банковото дело в Пловдив, който е бил такъв център.

В последната зала са показани колекции, които са дарение на музея, свързани с бележити личности в обществения живот - д-р Константин Стоилов, министър- председател и голям политик в България, дарена от наследниците му,  личната колекция и на съпругата на Найден Геров – Мария, колекция на Недко Каблешков, дарена също от наследниците.

Подготвят се и справки за всички квартали. Децата, които ще посетят музея, ще могат да направят справки кога е построен техният квартал. Ще бъде вкаран и справочник за всяка улица, къде се намира. Показана е и една от първите табели на улици, която е отлята от чугун. Това е било правено с отделна матрица и се е правило за вечността.

Стефан Шивачев призова пловдивчани да отидат в музея и да видят тези неща. Пловдив е град, който в миналото е бил характерен с това, че натрупванията и всичко, което е сторено в него, е правено за вечността. И в новата ни история Пловдив има водещо место в развитието на страната, но и в този първи период са създадени изключителни ценности, каквато е Главната улица, например.

"Всичко това са натрупвания в продължение на векове и формират образа на един древен и вечен Пловдив", каза още Стефан Шивачев.

Експозицията е отворена, защото това е само един етап за показване на новата ни история. Тя ще се допълва.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1543) 16%
Спас Гърневски (1339) 14%
Д-р Иван Чомаков (914) 10%
Славчо Атанасов (2475) 26%
Иван Тотев (2444) 26%
Здравко Димитров (830) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: