ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Учителката, която пи чужди лекарства: Корава съм!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:47 / 23.03.2015Коментари (3)4359
© 24 часа
Госпожо, добре ли сте? Какво ви се случи? С тези въпроси се обръщат един след друг бивши ученици към 78-годишната Зота Петкова от с. Белозем. Те прочели в "24 часа", че тяхната учителка е пила цяла седмица сгрешени лекарства, но по чудо оцеля. Възпитаниците ѝ звънели да питат дали това не се е отразило на здравето ѝ.

"Корава съм, издържах, но на два пъти ми стана много зле. Задушавах се, гърдите ме боляха Наложи се да викаме по спешност джипито", разказва препатилата пенсионерка.

В сряда била на контролен преглед. 

"Вие ли сте тази, дето ни разнесе по медиите? Не са хубави тия работи", засегнали се медицинските сестри в отделението по инвазивна кардиология в МБАЛ "Пловдив". 

"А за мен добре ли беше? Дадохте ми чужда епикриза и пих цяла седмица лекарства, които не са мои", отговорила бившата преподавателка по математика.

На 1 март, събота, постъпила в здравното заведение в прединфарктно състояние. 

"Никакви разходки в коридора! Няма да ставаш от леглото", наредил ѝ лекарят и я сложил на системи. 

В четвъртък я свалили на втория етаж в отделението по инвазивна кардиология. На следващия ден ѝ направили коронарография. А в събота, на 7 март, я изписали.

"Преди да си тръгна от болницата, дойде една руса медицинска сестра, малко пълничка и попита: "Коя е Зота?". Отговорих "Аз". И ми подаде епикризата, подписана от д-р Мария Ганчевска и д-р Иван Мануков", връща лентата пенсионерката.

Взела документа, без да го прочете, и се прибрала вкъщи на село. Синът ѝ Стоян, който е икономист, и съпругът ѝ Петко започнали да четат, но никой не обърнал внимание, че епикризата е на името на друга жена - Стоянка Николова Цицкова от Пловдив. Двете със Зота били в една стая и ги изписали по едно и също време. Терапиите им обаче са различни.

"Понеже беше събота, джипито не е на работа, за да напише рецепта. Мъжът ми отиде с епикризата право в селската аптека. Примолил се на фармацевта да даде назначените медикаменти по епикризата. Уверил го, че в понеделник ще иде при семейния лекар да донесе рецептата", разказа потърпевшата.

Дядо Петко се върнал вкъщи с цяла торба лекарства, които всъщност са предназначени за Стоянка Цицкова - карведилол, микардис, тифас, глюкофан, тинтарос, магнерот. Платил за тях 33 лева. 

В понеделник съпругът отишъл при джипито в Белозем, но вместо на него попаднал на фелдшера Георги Белев. Той възложил на медицинската сестра Златка Миланова, бивша ученичка на Зота, да напише рецептата. Тя също не обърнала внимание, че името на епикризата не е на някогашната ѝ класна ръководителка.

През това време 78-годишната пенсионерка трети ден гълтала чужди медикаменти. Пила ги до петък, 13 март. В първите два дни нищо не почувствала.

Впоследствие ѝ станало зле, прилошало ѝ. Повикали по спешност семейния лекар д-р Тодор Иванов. Самият той открил, че епикризата не е на Зота, и наредил веднага да прекрати приемането на хапчетата.

Съпругът на учителката се обадил по телефона в болницата в Пловдив. "Защо не четете какво ви дават? Вземете епикризата с лекарствата и бързо елате тук", отвърнали му от здравното заведение. 

Синът на Зота светкавично пристигнал в отделението.

"Майка ви е много издръжлива, щом нищо не ѝ се е случило", подметнали сестрите. 

Пред сина на пациентката двете сестри се сдърпали леко коя е допуснала грешката.

Стоян донесъл на майка си истинската епикриза с верните медикаменти - зилт, бизогама, кандесартан, розвера, ацетизал. Те са коренно различни от тези, които е приемала цели седем дни.

Сега бившата преподавателка ги пие редовно и се чувства добре. Не възнамерява да съди нито болницата, нито да сезира медицинския одит. 

"Да, има грешка, но слава богу, че не умрях", великодушна е Зота Петкова.

"24 часа" откри в Пловдив жената, с която са били в една болнична стая - 84-годишната Стоянка Цицкова. Нейната епикриза обаче не е подменена.

Лекуващата лекарка д-р Мария Ганчевска е категорична, че не си спомня за такъв случай. Шефът на отделението д-р Иван Мануков твърди, че няма как да стане това. Бившата преподавателка обаче пази двата документа, които са ѝ връчили от болницата. "24 часа" също разполага с тях. 

"В болницата не им стана хич хубаво, че този случай се разчу", казва съпругът на Зота дядо Петко. 

Той неотлъчно седи до нея и не ѝ позволява да се товари с домакинска работа.

Петкова е преподавала математика в Белозем. Децата и внуците на бившите ѝ ученици сега я търсят да им помага в решаването на задачите.

"Бях взискателна учителка. Не съм карала учениците да учат наизуст дефиниции и правила, а гледах да им обясня така материала, че да го разберат", спомня си преподавателката. Над 5000 възпитаници е обучила за 34 г. 

"Много обичах да им давам задачи от стереометрията и тригонометрията. Няма стара и нова методика. Въпросът е да намериш начина да ги накараш да вникнат в задачите", споделя Петкова.

Не харесва сегашните учебници. 

"Написани са сложно и децата не могат да разберат нищо. Няма както едно време алгебра и геометрия, а всичко е заедно накуп и резултатът не е добър. Идва при мен наскоро за помощ деветокласник и не знае какво е една втора", потресена е пенсионерката.

Недоумявала и защо родители на абитуриенти изпадат в истерия, че децата им ще държат две матури.

"Какво толкова? Навремето аз и моите съученици държахме задължителни зрелостни изпити по 8 предмета. Бяхме 35 в класа и никой нямаше слаба оценка. При това повечето ни родители бяха неграмотни. А сега майките и бащите много знаят, но децата им не учат", заключава математичката.

Тя получава 196 лева пенсия, съпругът ѝ - 280. 

"Като си купим лекарствата за 100 лева и се разплатим, ни остава едно нищо. Но ние сме научени да живеем икономично", казват те.

Имат двама синове, които живеят със семействата си в Казанлък и Стара Загора. Баба Зота и дядо Петко се радват на двама внуци - Златка, на 31 г., и Пламен, на 23 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Violeta Marinova 1
премахни филтъра

0
 
 
Това не ме учудва - преди време майка ми попада на епикриза на мъж , на която пише - отстранена матка ... и така пак няма виновни !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: