ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Участвали в изграждането на Альоша: Премахването е възможно само чрез взривяване
Автор: Цвети Тончева 08:36 / 19.03.2022Коментари (27)15320
© Plovdiv24.bg
Може ли да бъде премахнат Паметника на Альоша в Пловдив? Отговор на този въпрос дава община Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Този въпрос не е от компетентността на общинската администрация на базата на справка, изготвена от Регионален исторически музей – Пловдив“, се казва в отговора на общината на репортерско запитване.

Паметникът на Съветската армия (известен с името "Альоша") е гранитна статуя с височина 10,5 м, построена на върха на Хълма на освободителите, който хълм получава това име през 1934 г., а сред обществеността е утвърдено и името "Бунарджик". Паметникът има безспорна художествена и историческа стойност. Припомня се и историята на създаването на паметника - издигнат е през 1954 – 1957 г. от архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Марангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов. Прототип на статуята е руският войник Алексей Иванович Скурлатов (1922 – 2013), а паметникът е един от много малкото персонифицирани паметници в Европа, свързани с Втората световна война.

В Европа има над 4000 мемориала и паметници, посветени на историческата битка на Съветската армия срещу хитлеро-фашизма. В тях са погребани над 2,5 милиона съветски воини (руси, белоруси, украинци, грузинци, арменци и от всички останали националности в бившия Съветски съюз), участвали в окончателния разгром на хитлеристка Германия. Най-много паметници и гробове на войници от Червената армия има в Унгария - 940, в Полша - 560, в Чехия и Словакия - около 60. Паметници и мемориали на Съветската армия има още в Австрия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния и в България. Такива паметници има и в Германия, и в САЩ.

Първото и най-важно нещо, което следва да се има предвид, е, че демонтирането, частичното или пълното преместване на Альоша е под охраната на държавата и е регламентирано със следните документи:

Резолюциите на ООН от 2008 и 2009 г. за защита на паметниците по повод Втората световна война;

Европейска културна конвенция от 19.12.1954 г., приета в Париж;

Европейска харта за архитектурното наследство, приета от Комитета на министрите на Съвета на Европа от 26.09.1975 г.;

Препоръка № 880/1979 г. на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за съхранение на европейското културно наследство;

Конвенция за запазване на архитектурното наследство на Европа от 03.10.1985 г., приета в Гренада;

Закон за авторското право и сродните му права;

Международен договор между България и Руската федерация за приятелски отношения и сътрудничество, подписан на 04.08.1992 г. от президентите Жельо Желев и Борис Елцин. С чл. 14 от този договор България и Русия поемат изричния ангажимент взаимно да опазваме паметниците си - и исторически, и паметници на култура, с които се представяме в съответните държави.

Всички тези международни споразумения и документи показват, че премахването на паметника не е обикновен акт, свързан с организация на физическото му демонтиране, а изисква приемането на решение от компетенцията на Министерство на културата и Министерски съвет.

През изминалите години, особено след промените през 1989 г., темата е повдигана нееднократно, имало е различни дискусии, както по време на обществени събития, така и в медиите с наближаване на годишнини или по време на предизборни кампании.

Чисто юридическите измерения на казуса са категорични и еднозначни, но по време на дискусиите са изтъквани и други доводи за запазването и съхранението на "Альоша", които отново следва да бъдат представени на вниманието на българската общественост в процеса на обсъждане.

Сред тях са изразените позиции на общественици, политици, журналисти и граждани, които може да се намерят и в медиите. Принципно премахването на каквито и да било паметници се счита за свидетелство за незряло и поляризирано общество. Паметникът не символизира само преклонението и спомена за актуална политическа ситуация към даден момент, а веднъж издигнат се превръща в част от градското пространство и култура – в място на памет, която обаче не може да бъде статична. Хубав или лош, пловдивският "Альоша“ отдавна се е превърнал в едно от знаковите за града места.

Нашият град Пловдив привлича интерес и се откроява с натрупването на археологически, исторически и архитектурни свидетелства за минали епохи. Щеше ли да го има това, ако всеки нов управник на града премахваше коренно и изцяло изграденото от неговите предшественици. През вековете това са били нерядко дори негови опоненти, а понякога и истински врагове.

Разрушения и загуби, разбира се, е имало и то немалки, но те отдавна са осъдени от обществото като недалновидност, нетолерантност, варварство, дори нерядко квалифицирани като престъпление.

Задавани са и въпроси за това, ако се премахне този пам
АНКЕТА:
Трябва ли да махнат Альоша от Бунарджика?

Да
Не
Нямам мнение по въпроса

етник, дали Пловдив ще стане по-хубав? Какво точно трябва да се запази, за да се знае, че в България някога е имало тоталитарен режим? Не сме ли задължени да помним и да завещаем на поколенията след нас спомена на тези времена – когато в България е наложена чужда на страната и народа идеологическа и стопанска система, която е злоупотребявала със силите, морала, труда и живота на тогавашните хора.

Паметниците на Съветската армия в Западна Европа съществуват и в момента и за тях се полагат грижи. Безспорен исторически факт е, че Червената армия изиграва решаваща роля светът да се спаси от бедствията на Втората световна война и фашистката зараза. В момента Русия е категорично в ролята на агресор, но да се слагат знаци на равенство на събития, отстоящи на десетки години, според специалистите означава, че не сме научили нищо от уроците, които ни дава историята.

Паметникът е издигнат като символ на признателността към героизма и самопожертвователността на войниците от съветската армия в борбата им срещу фашизма по време на Втората световна война. Паметникът "Альоша" изразява признателността към всеки войник от всяка една от участващите страни, който е взел участие в най-смъртоносния и кръвопролитен конфликт в историята на човечеството. Задължение на поколенията е да пазят паметта им чиста и неопетнена от превратностите на времето и актуалното злободневие.

Не на последно място, при предишни обсъждания и инициативи за премахване на паметника, водещи специалисти и някои от участвалите в неговото изграждане, изразяват категорично мнение, че премахването на паметника Альоша е възможно само чрез взривяване, което би нанесло непоправими щети на природната забележителност Хълм на освободителите/ Бунарджика и на намиращите се в неговото подножие, жилищни квартали.

И още нещо важно като фактология припомнят от община Пловдив:

През 1996 г. със свое Решение № 89, взето с Протокол № 8 от 10.04.1996г. Общински съвет – Пловдив е възложил на Кмета на Община Пловдив да "предприеме незабавно необходимите действия за заличаване на паметника "Альоша“ от Хълма на Освободителите, като символ на съветската армия – окупаторка“. Върховният съд на Република България е отменил решението като незаконосъобразно, както става ясно от Отчет на Кмета на Община Пловдив за изпълнение на решенията на Общински съвет през периода 09.11.1995 г. до 31.10.1998 г., приет за сведение с Решение № 2, взето с Протокол № 2 от 22.01.1999 г..


Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
А с референдума кво правим .замитаме щот не покрива вкусовите ни качества ли Една и съща прегоряла манджа за 10 път .Булка ами що не остъпиш мястото в кухнята на по -млада и по -чевръста ти маи не ставаш вече///
0
 
 
Хора,спрете!Хубав,или лош,искаме,или не,това е част от историята ни!Има ли,дърво,без корен...
+3
 
 
Стига сте бутали, а градете... След нас по умните ще кажат какво да се прави с Альошката... Паметник е това... Лош хубав - паметник. Поколението тогава така е решило. Така са го чувствали, така са направили. Направете сега вие нещо...да остане...
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
0
 
 
Всичко може,другарко цвети,само да минеш обратно през онова нещо,през което си се появила на бял свят,не е възможно!Не ни прибутвайте червени мнения,знаем какво мислят и искат червените боклуци!
0
 
 
Благодаря уважаема редакция за изчерпателната статия. Сега нека всички вандали искащи пррместване или премахване на паметника да я прочетат по няколко пъти и да намерят нещо по-креативно в което да вложат усилията си. "Принципно премахването на каквито и да било паметници се счита за свидетелство за незряло и поляризирано общество." Нали така, Емилчо?
0
 
 
Другарко Тончева ,като пишете тези есета ,да се бяхте сетили ,че е 21век. И стига с това премахване. Преместване звучи по благородно. Към вас и всички дето сте се хванали ,като удавник за сламка. Никой не иска да ви унищожава тотема ,но там НЕ му е мястото. Не знам що държите да го има точно там. Ако ви е важен монумента ,то ще го приемете и на други места. Опит имате с преместването на паметника на Филип Македонски. За него бързо взехте решение и го преместихте от Джумаята до Общинския съвет. Тъй ,че решението да се премести ,не го унищожава ,а му определя ПО приемливо място в нашия град. Толкова колкото са му заслугите на този солдат за България и Пловдив. Хигиена трябва и в това към кой си признателен. Същата тази съветска армия е окупатор на България. Не е освободила България и Пловдив ,а влиза след вътрешен преврат под нейно давление и ,като ни обявява война 4 дни преди да премине в страната без бойни действия. Тази армия почти 2г. в началото на войната е съюзник на Хитлер и анексира Полша,Балтика и Финландия ,като окупатор. Победата над Хитлер ,чисто исторически не е само на Съветската армия ,защото в Европа Хитлер не е воювал само със СССР. С каквото право има да е Альоша,с такова право има да е Джон,Бил,Збигнев или Мишел . Все пак САЩ и Англия са съюзници на Съветската армия и техния принос е същия ,както и на Сталин в победата над Хитлер. Та в този ред на мисли ,тази ИЗБИРАТЕЛНА признателност ,продиктувана от времето в което е изграден паметника и заради това ,че сме от онзи "двор" на Европа в който е СССР е меко казано ,непризнателно към ВСИЧКИ войни загинали в тази война . Ето защо монумента НЕ Е РЕДНО да бъде именувана в 21век на съветската Армия ,а на загиналите във ВСВ за победата над Хитлер ,чествани на 9 май. Деня на Европа!!! Този монумент трябва да е на Незнайния воин и да бъде с вечен огън до него. Най подходящото място за това е Братската могила. По удобно,по реално и по ненатрапчиво за града и днешния ден. Туристите НЕ идват в Пловдив заради Альоша или гледката към него. Туристите идват заради това ,което е ПОД Альоша и гледките от хълма. Дали ще е там или няма да го има е без значение. Альоша не е Пловдив и Пловдив не е Альоша. Хигиенизирайте си съзнанието и самочувствието и тогава мислете кое НЕ може. Всичко може ,ако имате желание. Оправданията са най сигурния начин ,че не сте се променили и мразите да подреждате ,онова което някой е изсрал. Щото този паметник е ИЗСРАН там. Има руски паметник под него ,скромен и признателен и не са се посвенили 1881г.да го изтипосат на най високото място на Хълма. А е можело. И честно да ви кажа ако беше така ,сега нямаше да има дискусия да се мести. Тогава явно българското гражданство на Пловдив е имало по естетически усет за признателност. Още повече ,че хем в града не са се водили битки за Освобождението му ,хем в онази година града е бил столица на автономна провинция на Османската империя ,разделен от същите тези освободители 3 г.преди това при Берлинския конгрес. И въпреки това местните българи са осъзнали ,че тази война и загиналите войници в нея са свързани с България и са им отдали почит на тях и Царя им. Вижте къде и колко е голям монумента. Българските комунисти обаче ,като във вдигане на тежести ,качиха щангата още по високо с повече тежести. Да бъде вечна признателността им. 77г.след това ,няма следа от СССР и армията им ,но наследниците им нахлуха в страна с която бяха заедно срещу Хитлер. Днес бомбят градове и села,убиват хора и с нищо не бяха предизвикани за тези братоубийствени действия. И те днес имат претенции ,че този паметник е техен ? Бихте ли ми обяснили по какъв смисъл трябва да им го запазим на ТОВА място ?
0
 
 
Паметник на един съветски войник .Колко хора уби този войник в България?400 паметника в Унгария как ви се струва като имаше 1952г.Орбан да сте чули ,че иска взривяване на тези паметници.Един олигофрен който славеше Бкп като Гърневски може да иска взривяване на символ на Пловдив.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: