ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ "Свети Георги“ стриктно ще следи работата на фирмите за обезвреждане на болничните отпадъци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:12 / 08.04.2012Коментари (1)2032
Стриктно следене дали операторът на автоклавната инсталация изпълнява задълженията си по обезвреждането, транспортирането и депонирането на част от болничния отпадък, ще извършва УМБАЛ "Свети Георги". Ръководството на университетската болница предприема тези мерки веднага след получените резултати от паралелни проверки на 6 април, назначени от изпълнителния директор на лечебното заведение и контролните органи - РЗИ и РИОСВ.

Комисиите са установили, че най-голямото здравно заведение в страната има въведен вътрешен регламент и в него са предприети действия да не се допуска смесване на битов с болничен отпадък или други нарушения на режима по управление на отпадъците. За да не се получава смесване на битов с болничен отпадък, е въведена и се прилага инструкция, утвърдена със Заповед №103/21.02.2012 г. на Изпълнителния директор и съобразена с одобрената от РИОСВ програма за управление на отпадъците за периода 2011 - 2016 г. Освен това е проведено обучение на старшите медицински сестри, които са натоварени с функциите по поддържане на хигиената и почистването в болничните звена. Тяхно задължение ще бъде и регулярният инструктаж на санитарите.

Към момента опасният болничен отпадък с код 18 01 03* се предава от персонала на УМБАЛ "Свети Георги" по график на оператора на Инсталацията за обезвреждане на опасни болнични отпадъци - фирма Хосвитал" АД. За извършване на тази дейност болницата има подписан договор и регламент за предаване на отпадъците.

За всеки вид отпадък, образуван от дейността на болницата и класифициран по реда на Наредба №3 за класификацията на отпадъците и предаван за последващо транспортиране и третиране, се попълват и подписват транспортни карти между лечебното заведение и съответния оператор по Закона за управление на отпадъците, в които се удостоверява, че предаденият товар (отпадъци) отговоря на изискванията по отношение на опаковка, маркировка, етикетиране и обозначение.

Това се отнася за опасния болничен отпадък с код 18 01 03*, но лечебното заведение попълва транспортни карти и за отпадъци с други кодове, за които не е задължително попълването им съгласно Наредба №9 на МОСВ. Това е направено с цел по-голяма сигурност и отчетност в дейностите с отпадъци.

При проверките на 6 април на площадката за временно съхранение на отпадъци е намерен чувал, в който е бил поставен както битов, така и болничен отпадък. Конкретният нарушител обаче не е установен. Произходът на чувала също не може да бъде установен, гласят докладите на проверяващите. Боклукът може да е с произход от УМБАЛ "Свети Георги", но може и да е от друг източник, тъй като площадката за временно съхраняване на отпадъци се намира на територия за общо ползване и достъп.

Тя не се заключва и не би трябвало да се заключва предвид дейността на комуналните фирми, вдигащи контейнерите за смет, а това от друга страна е предпоставка за нерегламентиран и неконтролиран достъп до площадката. Като се съобразява с тези обстоятелства, ръководството на лечебното заведение ще търси удовлетворяващо и за двете страни решение, за да не може всеки да има достъп до площадката.

Тъй като са открити и пликове, обозначени със знак за опасен болничен отпадък, независимо, че са обработени, болницата вече е предупредила оператора на автоклавната инсталация в Хирургичния блок, че следва да не допуска предаването за депониране на отпадък, който не е раздробен и не е обозначен като безопасен, както и че ако се докаже нарушение от страна на служители на оператора - ще се предприемат действия по прекратяване на договора, категорични са от УМБАЛ "Свети Георги". Лечебното заведение няма ангажимент и не може да отговорност за опасните болнични отпадъци след предаването им на фирма "Хосвитал" АД.

Комисиите предлагат да се направят постъпки пред Община Пловдив за отпускане на повече контейнери за смет, които се поставят от общинското предприятие "Чистота" и за своевременното им извозване, за да не се създават предпоставки за натрупване на отпадъци в околността, а след това - и за разнасянето им от бездомните кучета в Район Западен и в частност в района на лечебното заведение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Иван Асен
премахни филтъра

0
 
 
Изнесеното в публикацията не отговаря изцяло на истината. УМБАЛ "Св. Георги" е проверен и по многократни сигнали за разпръскване на медицински отпадъци на територията на болницата, но също и за изхвърляне на такива в контейнерите за смесен битов отпадък. Проверката на Пловдивски общински инспекторат съвместно с Район "Запад" на Общината и РИОСВ констатира множество нарушения от болницата, а не от "Хосвитал" АД и налага акт на болничното заведение. Повтарям, че това не е изолиран случай, а има множество сигнали от години и не е първият случай на направена глоба.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Абитуриентски балове 2012
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове
Евровизия 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: