ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ "Свети Георги“ оборудва зала за ендоскопска хирургия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:26 / 19.02.2012Коментари (2)3307
© Plovdiv24.bg
С модерната апаратура се извършват щадящи миниинвазивни интервенции, тази година ще заработи и още една операционна с техника без аналог в България

Нова операционна зала за ендоскопска хиругия откри Университетска болница "Свети Георги" - Пловдив. В нея ще се извършват широк спектър интервенции на вътрешни органи, включително гинекологични и урологични операции, съобщи проф. д-р Ангел Учиков, член на директорския борд на най-голямото лечебно заведение в страната.

Залата е оборудвана с последно поколение апаратура за лапароскопия, за анестезия и мониториране на пациентите. Следваме световната практика да прилагаме миниинвазивни методи и техники при вътрешни органи, до които достъпът на хирурзите е по-труден - жлъчен мехур и жлъчни пътища, черен дроб, хернии, дебело и тънки черва, апендицит, тумори и кисти на бъбреци и надбъбреци, обясни проф. Учиков.

В новата зала могат да се извършват също различни гинекологични операции - включително и когато е налице извънматочна бременност, както и белодробни резекции и отстраняване на изливи в плевралната кухина, уточни проф. Учиков.

С модерната апаратура ще се извършват планови, спешни и диагностични миниинвазивни процедури. При последния вид, още в момента на установяване на проблема, веднага може да се премине към операцията - при случаи на остър апендицит, перитонит, перфорирана язва, илеуси и др.

Миниинвазивната хирургия е алтернатива на конвенционалните т. нар. "отворени" операции, при които се прави голям разрез и достъпът до органа е много труден. Освен това лапароскопската операция е щадяща за пациента и възстановяването от нея може трае само 2-3 дни, заяви проф. д-р Ангел Учиков.

Ендоскопските интервенции в страната в момента са по-скъп метод от класическите заради апаратурата и консумативите. За пациента обаче следоперативният период е по-кратък, спестени са му болките, усложненията и евентуалните инфекции от широкия разрез на "отворената" операция.

На този етап в УМБАЛ "Свети Георги", както и във всички останали болници в страната, се заплащат консумативите за извършване на ендоскопии. Сумата достига до 450 лв. и е обявена в ценоразписа на болницата, уточниха хирурзите.

През пролетта предстои откриването на операционна зала за неврохирургични, лицево-челюстни, УНГ и ортопедични интервенции. Оборудването й ще бъде финансирано по Оперативна програма "Конкурентоспособност" и включва скенер и хирургична навигационна система за операции на главата и съседните области при всички форми на тумори и травми.

Апаратурата е на стойност 2,8 млн. лева и до момента няма аналог в България. Иновативната техника е последно поколение и това е една от предпоставките УМБАЛ "Свети Георги" да спечели толкова мащабен проект, подчертаха от лечебното заведение.

В края на 2012 г. се очаква да бъде оборудвана още една операционна зала за ендоскопска хирургия - с проект по Програмата за финансова помощ от японското правителство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на baso
премахни филтъра

0
 
 
Да ядат фекалии всички бездарници в тая болница
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: