ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Туроператори от морето: Роми с дебели ланци от "Столипиново" ни спасиха сезона с пачките си!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:19 / 17.08.2020Коментари (576)243242
©
Снимката е илюстративна
"Столипиново" ни спаси сезона! - категорични са пловдивски туроператори, чиито офиси са пълни с клиенти от етническия квартал. По думите им това са гурбетчии, завърнали се от Европа по време на отпуските и отскачат на ваканция по родното Черноморие.

"Вземат скъпи пакети и отсядат в 5-звездни хотели", каза Светлана Атанасова, дългогодишен туроператор. Преди месец в офиса й влетял мургав жител. "Сега ще разкажа в махалата какви изгодни оферти има при вас", рекъл клиентът. И буквално след дни Атанасова не смогнала да обслужва клиенти от етническия квартал.

"Това са предимно млади хора, някои доста добре оформени. Носят дебели златни ланци и разполагат с пачки пари", описа туроператорката. Преди дни със съпруга й отскочили до Слънчев бряг да видят как е сезонът.

Един от бившите хотели на Ветко и Маринела Арабаджиеви бил запълнен предимно с мургави клиенти. Мълвата, че по родното море почиват гурбетчии от "Столипиново" вече залива социалните мрежи. "Вярно ли е, че не можеш да се разминеш с тумби наши съграждани по плажовете", пита юристът Тодор Кръстев.

PR-ът на пловдивската опера Никола Шопов потвърждава, че в Приморско били в изобилие. "Ползват някакви ваучери за настаняване. Цели хотели са пълни с тях, но са лустросани фамилии с добро поведение", допълва Шопов.

"Хотелиерите не рискуват ли с този експеримент?", пита Кръстев. Но бившият зам.-омбудсман Наташа Ценева вметва, че тези хора също са граждани на републиката. "Навсякъде по света никой не гледа с лошо око на различните етноси", включва се и Красимира Видева.

Не всички почиващи обаче са щастливи от гледката. "Слънчев бряг заприличва на "Столипиново", видяла с очите си Милена Бойчева. Друга пловдивчанка описва, че в Поморие на плажа до нея се настанили поне 15-ина мургави туристи. "Не създаваха проблеми, но бяха доста шумни и се преместихме", допълва Мариела Челебиева.

Таня Янкова пише, че преди седмица се върнала от Слънчака. "Вярно е, според мен са от онези, които живеят и работят в чужбина", казва тя. А Веси Паскалева допълва:

"Те са на шезлонгите и под чадърите, а българите - в свободните зони".

Не липсвали и оплаквания при туроператорите. "Защо не ни предупредихте, че на ол инклузива ще се храним на една маса с толкова роми", негодували клиенти.

"Каквото и да говорят за тях в крайна сметка плащат ли - плащат", обобщават туроператори.

Али Байрам: Отсядат в луксозни хотели, харчат солидни пари. Те са големи патриоти, печелят навън и инвестират у нас, казва градският лидер на ДПС Пловдив пред "24 часа".

- Г-н Байрам, знаете ли колко жители на "Столипиново" са на родното Черноморие в момента?

- Точна цифра не, но не са малко. Почти всички гурбетчии от квартала, които си карат отпуските в Пловдив, ходят това лято на нашето море. Вече са към края на ваканциите си и започват да се прибират, защото децата им трябва да тръгват на училище. Но това са платежоспособни млади хора, които работят и изкарват солидни пари. В активна възраст са и печелят. Едно 40-50% от жителите на "Столипиново" са навън. А кварталът наброява общо около 50 000. И все повече гледат да заминат.

- Вярно ли е, че на морето хотелиерите гледали на тях като на спасители?

- Абсолютно. Тези хора в момента спасяват сезона на нашето Черноморие. Отсядат в луксозни хотели, купуват скъпи пакети. Едно семейство отива с 3-4 деца, вземат и възрастните си родители - стават 7-8 души. И за седмица оставят минимум 4-5 хиляди лева. Имигрантите ни формират сериозен брутен вътрешен продукт и влагат парите си у нас. Ходят на нашето море, на Велинград, в Хисаря и там си харчат парите, които са изкарали през годината. Това са хора патриоти.

- Имате ли информация какво е поведението им по време на почивка?

- Много добро. Те са възпитани, не крещят, не вдигат скандали. Това са европейци. Но най-важното е, че си влагат парите у нас. Освен в почивки и екскурзии, инвестират и в имоти. Всичко, което са спечелили в чужбина, влагат тук.

- Коя е най-предпочитаната държава от столипиновци?

- Работят в цяла Европа. Като хванеш Германия, Франция, Белгия, Нидерландия. Но каквото и да говорим, носталгията при тях е силна. Затова се връщат в родината да отдъхват. Това пък е добре дошло за нашия туризъм, който е без това е ударен от пандемията.



Още по темата: общо новини по темата: 463
25.08.2021 »
18.08.2021 »
04.08.2021 »
13.07.2021 »
12.07.2021 »
10.07.2021 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Петко Пашов 1
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: