ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тромави административни процедури бавят инвестиционно намерение в топ центъра на Пловдив
Автор: Диана Бикова 13:42 / 19.11.2020Коментари (0)7710
Красивите стогодишни сгради в супер центъра на Пловдив са своеобразната визитка на града за неговата уникалност и неповторимост. Единици са неподдържаните здания с олющена фасада и падащи мазилки. Опасните къщи, застрашаващи живота на минувачите, стават все по-малко и на тяхно място се издигат реплики на емблематични здания, повечето от които са строени в началото на ХХ век. Такава сграда трябва да извиси снага на ул. "Гладстон“ № 12.

Тук доскоро беше необитаемата в продължение на две десетилетия къща, в която някога е живял търговецът на тютюн Васил Куцоглу. Тя е строена през 1910 г. по проект на чешкия архитект Йосиф Шнитер. Национализирана през 1974 г. и превърната в детска градина, сградата претърпява редица преустройства, а до задната северна фасада е залепена пристройка с обслужващи функции, разказа пред Plovdiv24.bg арх. Румяна Пройкова, която е автор на проекта за възстановяване на къщата. Подложена на дълго безстопанствено рушене, пристройката изцяло е срутена в течение на годините. Самата основна сграда е в тежко физическо състояние, с дълбоки пукнатини по външните стени, без декоративни елементи по източната и западната фасада.

Проучването на арх. Пройкова на архивните материали и досието в Националния институт за паметници на културата (б.а. - предшественик на Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)) проследява историята на емблематичното здание. След реституцията имотът е върнат на многобройни наследници на Куцоглу и банкера Атанас Буров. Понастоящем той е с нов собственик – фирма "ПИ Билдинг 2020“ АД. Намерението на инвеститора Вероника Иванова е възстановяване по архивни данни, съобразено с изискванията на Закона за културното наследство. Името на бъдещата сграда е Verona Residencе, като амбицията на предприемачите е да върнат блясъка на къщата. За Вероника Иванова това е мисия възможна, тъй като по нейна идея са реставрирани уникални сгради на ул. "Иван Вазов“, "Софроний Врачански“, Г. М. Димитров“, "Кирил и Методий“.

Въртележката на административната бюрокрация обаче не пощади инвеститора, решил да вложи сили и средства в обновяването лика на Пловдив. "Имаме съгласуван с НИНКН идеен проект, издадено ни е строително разрешение, имаме указания и становища от Министерство на културата, разполагаме със заповед от Националния археологически музей“ - изброява Вероника Иванова. Бизнесдамата пита на какво основание кметът и главният архитект на район "Централен“ не допълват разрешението за строеж, тъй като Законът за устройство на територията (ЗУТ) дава право да се работи на терен в идейна фаза, докато се изчаква съгласуването на техническия проект, който е последваща фаза.

Къщата на Куцоглу попада в "Историческа зона "Филипопол – Тримонциум – Пловдив“ и е част от групов паметник на културата. "Това е ниска категория, която позволява намеса в плановата схема. В идейния проект направихме промени – била е еднофамилна къща, ние запазваме фасадите, а вътрешното пространство преобразяваме така, че подпокривната част да бъде използваема за съвременните обитатели“ - казва проектантът.

Идейният проект с подробното проучване е съгласуван в Министерство на културата и е внесен в район "Централен“ за издаване на скица виза и строително разрешение. Междувременно обаче сградата е разрушена, тъй като е имало опасност стените да се самосрутят. Инспекторатът на Министерство на културата издава констативни протоколи, а експерти от р-н "Централен“ предложили да се извърши промяна по време на строителството и такъв проект е внесен. Той предвижда възстановява на сградата, предложена в идейния проект на арх. Пройкова.

В продължение на четири месеца комуникацията между инвеститора "ПИ Билдинг 2020“ АД и районната администрация е прекъсната. Районният кмет Георги Стаменов е категоричен, че за да се започнат дейности на обекта, трябва да има нов проект за възстановяване на сградата, съгласуван с НИНКН. През това време инвеститорът бездейства и губи с всеки изминал ден.

Преди около месец арх. Румяна Пройкова е внесла в института техническия проект с нова виза за изцяло изграждане на сградата. "Лично аз мислех, че след като Министерството вече веднъж е разглеждало и одобрило идейния проект, ще можем да работим докато мине съгласувателната процедура за техническия проект, тъй като са идентични“ - сподели известната архитектка, по чиито проекти се реставрират знакови антични обекти в града, сред които форумния комплекс на пл. "Централен“. Така "ПИ Билдинг 2020“ АД е поредният инвеститор, попаднал в лепкавата мрежа на административния подход и тромавата административна процедура.

Проектът на арх. Пройкова за къщата предлага възстановяване не в напълно имитативен дух, но в хармония с оригинала. Новите фасади ще се издигнат върху запазените основи на автентичната сграда. Изкопните работи ще се наблюдават от археолозите Здравка Коркутова и Десислава Давидова, които имат разрешение да извършат спасителни археологически разкопки, издадено от НАИМ-БАН.

"Присъствието на археолози е наложително, защото сегашният център на града е върху античния център на Пловдив. Възможно е да има автентични зидове и трябва да се проведе археологично наблюдение. Ако излязат находки, ще се сформира комисия, която да каже какво да се прави нататък – да се продължава по план или проектът да се преработва“ - коментира арх. Пройкова.

Инвестиционното намерение на "ПИ Билдинг 2020“ АД е за 1200 кв. м. жилищна площ. Бъдещата сграда ще бъде съвременно изпълнение на оригиналния дом на търговеца Васил Куцоглу.


Още по темата: общо новини по темата: 9
20.04.2022 »
12.07.2021 »
17.05.2021 »
22.04.2021 »
02.09.2020 »
02.09.2020 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (883) 16%
Спас Гърневски (790) 14%
Д-р Иван Чомаков (538) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1476) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: