ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тринадесетото издание на "Дефиле на младото вино" започва с рекорден брой участници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:02 / 23.11.2021Коментари (0)1972
Тринадесетото издание на "Дефиле на младото вино“ ще се проведе на 26, 27 и 28 ноември. Тази година то е под патронажа на Министерство на туризма на Република България. Организатори са "Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив, с активно сътрудничество на ОИ "Старинен Пловдив" и Университет по хранителни технологии - Пловдив, всички партньори, участници в "Дефиле на младото вино“, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. Фестивалът се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

На пресконференция днес в Дома на културата "Борис Христов“, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, председателят на УС на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев и енолог №1 на УХТ – Пловдив - доц. Христо Спасов, ръководител на катедра "Технология на виното и пивото" представиха акценти от програмата на "Дефилето“, както и от програмата на "Дните на младото вино“, които започнаха в понеделник и продължават до четвъртък.

"Защо подкрепяме това събитие толкова години? Защото то е едно от най-иновативните събития, които имат доказан принос в развитието на туризма в Пловдив. Шест са сегментите, които изграждат туристическия бранд на града ни, а "Дефиле на младото вино“ застъпва и шестте съставки. То е едно от любимите събития на пловдивчани и гостите на града и предлага културен, винен, събитиен, кулинарен туризъм, съчетание на хубава храна и вино, заедно с посещение на културно-историческите забележителности в Стария град и богата програма от събития. Радвам се, че пловдивските културни институти активно участват. Общински институт "Старинен Пловдив“, Градската художествена галерия и Регионалния археологически музей участват с 9 локации, от общо 17-те тази година. Дефилето традиционно привлича хора от страната, които идват специално, за да посетят Пловдив и Стария град“, каза заместник-кметът Пламен Панов по време на пресконференцията.

"Дефиле на младото вино“ стартира за 13-ти път, въпреки обстановката,  при това с рекордно участие. През 2020 година участваха 36 изби, тази година са 42. Общо участниците са – 60, през миналата година бяха 48 -50. От тези 60 - 15 са производители на храни и продукти и 3 съпътстващи участника. Миналата година отчетохме рекорден брой посетители, искрено се надяваме тази да подобрим този рекорд. Постарали сме се много, положили сме всички усилия за перфектна организация и най-важното спазване на противоепидемичните мерки“, разказа инж. Любозар Фратев..Организирано е еднопосочно влизане, плановете за разположение на щандовете в къщите са съгласувани с РЗИ. Ще се ползват само откритите дворни пространства, с изключение  на Балабанова къща. Ще бъде осигурена дистанция от 8 метра. Голям брой доброволци от Медицински университет – Пловдив, дългогодишен партньор на събитието, ще следят строго за спазване на мерките. Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. Входовете на локациите организирани в еднопосочно движение ще бъдат обозначени с насочващи стрелки, регламентиращи посоката на движението.

Откриването на "Дефиле на младото вино“ е на 26 ноември (петък). По традиция от площада пред Община Пловдив в 13:00 ч., "Дионисиево шествие“ съпроводено с ансамбъл "Тракия“ ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град. В 14:00 ч. официалните гости ще приветстват участниците. Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба – златен медалист от предходното издание. "С наздравица“ заедно ще дадем официалния старт на винените дегустации, които ще продължават и през трите дни:

 - 26 ноември - от 14:00 до 18:00 ч.

 - 27 ноември - от 11:00 до 18:00 ч.

 - 28 ноември - от 11:00 до 17:00 ч.

В последния ден – неделя, се очаква и посещение на министъра на културата Велислав Минеков. Очакват се и гости от Франция, ще има дегустации на френско божоле.

За първи път в "Дефиле на младото вино“ се включва една от най-хубавите частни галерии в града - "Джуркови“, както и къща "Недкович“ след ремонта. Зелен сертификат ще се изисква само в закрити пространства – вътре в Балабанова къща, както и на културните събития в "Дните на младото вино“.

УХТ - Пловдив отново осигурява доброволци, които са студенти от специалностите "Технология на виното и пивото“, "Туризъм“ , "Хотелиерство и ресторантьорство“. За студентите това е събитие, което не само пропагандира виното, дава знания и опит и създава добро настроение, но и помага за тяхното професионално ориентиране, развитие и изгражда полезни контакти, разказа доц. Христо Спасов от УХТ. Разбира се една от най-важните задачи на Университета по време на "Дефиле на младото вино“ е работата на дегустационната комисия, която ще извърши професионалното оценяване и награждаване. В журито тази година влизат преподаватели от катедрата "Технология на виното“, сомелиерът Катя Йончева и представител на професионалните винари от Изпълнителната агенция по лозята и виното. 

Журито ще заседава в събота в 10 часа, проби ще се набират още от четвъртък, а награждаването на победителите в конкурса "ДИОНИС“ ще стане в събота вечер по време на "Вечер на майсторите на виното“.

"За нас е много важно и какво ще решат хората в анкетите, извън професионалното жури. Част от тях са истински любители, други имат професионален интерес. Ще съм щастлив, ако  оценките ни съвпадат“, каза още доц. Спасов.

В "Дефиле на младото вино“ ще имате възможността първи да дегустирате от младите вина /реколта 2021/ на участващите винопроизводители.  Очакват ви над 250 вида пивки, български вина. Не пропускайте възможността да се сдобиете със стъклена /брандирана/ чаша, за да се почувствате като истински професионалисти по време на дегустациите. Дегустацията се осъществява с жетони. Един жетон е равен на една дегустация. Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От  тях ще може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. Цените са между 3 и 16 лв.

За удобство на винолюбителите ще има насочващи информационни табели към всички фестивални локации. Министерство на туризма участва със свой информационен щанд, разположен в двора на галерия "Златю Бояджиев“.

Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн. Отбележете присъствието си на "Дефиле на младото вино“ 2021 и поканете вашите приятели, за да се насладите заедно с нас на феерия от вкусове и емоции.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.


Още по темата: общо новини по темата: 4
26.11.2021 »
26.11.2021 »
25.11.2021 »
09.11.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигранти и бежанци
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1481) 16%
Спас Гърневски (1273) 14%
Д-р Иван Чомаков (866) 10%
Славчо Атанасов (2348) 26%
Иван Тотев (2317) 26%
Здравко Димитров (788) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: