ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Три дни фестивал за улични изкуства 6Fest в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 20.05.2022Коментари (0)2319
От днес до неделя фестивалът за улични изкуства 6Fest ще радва своите почитатели с богата програма, в която ще има два парада - танцово-карнавален и исторически. Юбилейното десето издание е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата. 6Fest се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и Фондация “Пловдив 2019".

6Fest кани пловдивчани и гостите на града, маскирани и облечени в карнавални костюми, да се включат в танцово-карнавален парад на 21 май, събота. Парадът ще тръгне в 19:00 ч. от МБАЛ "Свети Мина“, при кръговото кръстовище на жп гарата и ще се движи в посока Главната. По ул. "Иван Вазов" ще бъде танцовата част от парада - ще има мобилно озвучаване, както подобава на стрийт парад. Автомобилното движение по улица “Иван Вазов" ще бъде временно спряно от 18:30 ч. до 19:30 ч. за преминаването на шествието.

Парадът ще бъде предвождан от Театър на огъня и сенките Fireter и техния 10-метров дракон, напътстван от артисти на кокили. Ще видим и танцьорите от хип-хоп класовете на 6Fest от същата сутрин. Групите от Пловдив The Center и Dance Homе ще изиграят собствени хореографии.

Парадът ще продължи от площад “Централен" по ул. “Княз Александър І" (Главната) до Джумая джамия. Това ще бъде цирково-карнавалната му част, защото към Fireter и техния дракон ще се присъединят и артисти на кокили, клоуни и мимове от Пътуващ театър “Скрин".

Когато шествието стигне до Джумая, артистите на театър “Скрин" ще увлекат по пътя си и публиката, за да гледа техния цирков спектакъл. Мястото е ул. “Райко Даскалов" (Малката Главна), пред бившата сграда на БНБ, а ориентировъчният начален час - 20:00 ч.

Историческият парад от програмата на 6Fest предстои на 22 май, неделя. От Небет тепе до площад “Централен" ще видим древни римски воини, както е било в античен Филипопол. За първи път 6Fest включва в програмата си група за исторически възстановки - това е "Първи Италийски легион“ от Свищов. Групата е основана през 2005 г. и е първата подобна у нас. Групата пресъздава живота на римския легион в древната крепост Нове (днешен Свищов) в периода I-VI век. Участват в редица европейски фестивали - в Италия, Унгария, Полша, Румъния. Създават и фестивал на античното наследство у нас - "Орел на Дунава“, който се провежда в Нове край днешния Свищов.

"Първи Италийски легион“ ще започне античната си възстановка “Един ден в античния Филипопол" на Небет тепе в 17:00 ч. на 22 май. След 17:30 ч. ще тръгне техния парад по ул. “Съборна" и ул. “Княз Александър І" до площад “Централен". От 18:30 до 20:00 ч. групата ще направи демонстрации и гладиаторски битки на площада и на Римски форум Север и Запад.

Програмата на 6Fest тези дни включва още събития - на 20 май, петък, от 19:00 ч. на площад “Централен" е цирково-музикалното представление “Ново кабаре" на Проект “Комбино" с участието на Дарио Табаков, Луиза Китар, Вероника Табакова, Филип Хараланов, Радослав Стойнов и Людмила Иванова - Играчка.

На 21 май преди танцово-карнавалния парад всеки желаещ може да се включи в откритите класове по хип-хоп и брейк на Emotion dance, Dance Home, Sleepwalking, The Center (Пловдив и Велико Търново). Класовете са от 11:00 до 17:00 ч. на Акведукта на парк “Бунарджика".

На 22 май от 11:00 до 14:00 ч. може да участвате в сцена за съвременен танц и открит клас с хореографите Елена Здравкова (Танцово студио “Duende") и Деница Гергиникова (Танцово студио “Пантарей"). Събитието ще бъде на Голямата поляна на Младежки хълм.

На клоунски пърформанс с международно участие кани 6Fest в следобедните неделни часове. От 14:00 до 16:00 ч. на 22 май ще видим Матю Швайсгут от Франция и неговата група “Granula and co".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: