ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Трагедия! Вижте какви пари взима една сестра в пловдивските детски градини!
Автор: Мариана Панчева 21:31 / 22.06.2017Коментари (19)43213
© Plovdiv24.bg
От 3 юли детската градина в "Коматево" остава без яслена група, предаде репортер на Plovdiv24.bg. "Минимум две медицински сестри са необходими за всяка група, за да съществува тя", разказа за Plovdiv24.bg кметът на район "Южен" Борислав Инчев

В случая на ОДЗ "Ралица" жените са три, за да може да се заместват при нужда. Проблемът обаче е там, че две от медицинските сестри са наистина възрастни - на 71 и 70 години, третата - на 63 години. 

"Едната сестра се пенсионира. Сподели, че работи вече дълги години след пенсия, чувства се уморена. Втората сестра, усещайки, че работата ще се увеличи, също поиска да си тръгне", описа ситуацията Инчев. 

Накрая и най-младата от трите също подала молба за напускане. Този срок изтича на 30 юни и - ако не се случи чудо, на 3 юли яслената група, която в момента се посещава от 18 дечица, ще бъде закрита. 

"Събрахме родителите и им обяснихме, че при тези условия няма как групата да продължи да функционира. Предложихме прехвърляне в други ясли в рамките на района", разказа кметът. 

По думите му част от родителите са се съгласили с тази рокада, въпреки неприятния момент с неудобството от ремонта на "Коматевско шосе". Има обаче и несъгласни - основно родители на новозаписаните деца. 

"Проблемът с огромния недостиг на медицински сестри не е само за нашата група, той се превръща в пловдивски проблем", коментира ситуацията районният кмет. И една от причините за това той вижда е ниското заплащане за сметка на огромните отговорности, които жените носят.

"Една сестра получава бруто 560 лева възнаграждение, след куп удръжки остават около 460 лева. Обадили сме се на сестрите, които имаме в нашата база данни. Мнозина казват, че не биха се захванали с толкова отговорна работа за толкова малко пари."

Районната администрация дори пуснала обява за работа в интернет. Резултатът - за 10 дни кандидатурите са нула на брой. Ако в този момент обаче се появят две медицински сестри и веднага започнат работа, положението ще бъде спасено. 

По този повод утре Борислав Инчев има среща с зам.-кмета по образование Стефан Стоянов и зам.-кмета по общинска икономика и здравеопазване Розалин Петков, за да обсъдят възможностите да се помогне в ситуацията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Немо
премахни филтъра

+1
 
 
Ами с тези заплати, как искате сестрите да са мотивирани да работят изобщо? Помислете само. Хората им се доверяват и си оставят децата при тях, а те са в пълна депресия от липсата на средства. Задайте си въпроса, защо има случаи на насилие в родилни домове, детски градини и ясли. А когато се случи проблем, веднага обществото започва да обвинява и да сочи с пръст.
+4
 
 
Същата ситуация е и в здравните кабинети на училищата и детските градини .Заплащането е унизително ,повечето сестри са в пенсионна възраст и младите няма да си счупят краката да тичат за тези работни места ,но на общинарите не им пука.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: