ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Трагедия! Пловдивска болница не може да изпише двама пациенти, защото никой не ги иска!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:12 / 04.12.2018Коментари (0)71446
© Plovdiv24.bg
Двама пациенти на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ "Св. Георги“ продължават болничния си престой няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат, както и няма места в различни социални институции. За единия извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия – 2. Първият пациент е постъпила за лечение на исхемичен инсулт на 21 август т.г., има становище от ТЕЛК от 2010 г., а от 20 септември 2018 г. има и психиатрична експертиза. Ог клиниката са направили запитване за настаняване в Дом за социално подпомагане в Карлово. До момента за неговото лечение УМБАЛ "Свети Георги“ е изразходвала 1 196,60 лв., стойността на клиничната пътека е 730 лв.

Доста по-фрапираща е сумата, изразходвана за престоя на втория пациент, който е приет на 23 септември: 10 877,35 лв., като стойността на клиничната пътека е 600 лв. До момента лечебното заведение е предприело всички необходими законови мерки, които се изискват в случаите, когато при изписване на пациент не може да се осеществи връзка с негови близки или тези близки откажат да го приемат. Тъй като в момента са налице и двете описани ситуации, УМБАЛ "Свети Георги“ е потърсила съдействие от Дирекция "Социално подпомагане“ за извеждане на пациентите и тяхното настаняване в подходяща институция.  

Тъй като случаи с пациенти, които няма къде да бъдат настанени, са доста чести, е с чл. 26, ал. 3 от Наредба № 49 от 18 октомври 2010 г. (за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешнията ред на лечебните заведения за болнична помощо и домовете за медико-социални грижи) се регламентират действията на лечебните заведения: Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 22 от 2016 г.) (1) При изписване на пациент, чието състояние налага придружител, същият се предава на близките му.

(2) При липса на близки, при невъзможност да се осъществи контакт с тях или при изразено от тях несъгласие да приемат изписваното лице лечебното заведение информира съответната дирекция "Социално подпомагане" за необходимостта от осигуряване на пациента на подходяща социална услуга по реда на Закона за социалното подпомагане.

(3) В случаите по ал. 2 пациентът се предава на служител от съответната дирекция "Социално подпомагане" или на служител на съответната социална услуга. 

През 2017 г. юристи и социални работници от УМБАЛ "Свети Георги“ са организирали срещи със служители от Дирекция "Социално подпомагане, неколкотратно са изпращали писма до Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и сациалната политика с искане да бъде предложен вариантза справяне с подобни ситуации. До този момент не е предложено решение на проблема след като се оказва, че Чл. 26, ал. 3 от наредбата на практика е неприложим поради липса на свободни места в институциите за настанявани на тази категория пациенти. 

Заради залежаването общото здравословно състояние на двамата пациенти се влошава, защото Клиниката по нервни болести, подобно на всички други звена на УМБАЛ "Свети Георги“, предлага активно лечение, но не и следболнично възстановяване или палиативни грижи, които са предмет на извършване от друг вид заведения. В следствие на влошаването се налага лечение по други клинични пътеки, но все пак тези пациенти не могат да останат буквално да живеят в болницата, защото и за самите тях това не е полезно, коментираха от клиниката. 

Болницата ще продължи да пише писма до инстутциите и да организира срещи с техни представители с надеждата, че проблемът все някога ще се реши. Има случаи, когато пациенти, от невръстна до преклонна възраст, са оставали в различни клинични звена на УМБАЛ "Свети Георги“ за много продължителен период от време.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: