ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Трагедия: Дете издъхна със съмнения за менингит, баща му обвинява лекарите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:51 / 16.08.2013Коментари (62)19244
© 24 часа
Бащата Станислав Филипов е в шок от загубата на сина си
"Нямаше бърза намеса от страна на лекарите и детето ни си отиде." Това твърдят близките на 6-годишния Християн Филипов, който бе погребан вчера в Пловдив.

Във вторник той издъхна в бившата Окръжна болница. Причината за смъртта му още не е ясна, но съмненията са за менингит. До две седмици трябва да излязат резултатите от съдебномедицинската експертиза. Почерненият баща Станислав Филипов ще поиска от прокуратурата да извърши проверка за действията на медиците. Семейството е в шок от тежката загуба.

Християн бил седмица в Приморско с баба си Надежда, чичо си Запрян и двете му деца. Таткото, който работи като готвач, не могъл да излезе в отпуск. Двамата със съпругата му са разведени и той трябвало да осигури почивката на сина си.

"Миналата неделя, докато още бяхме на морето, Християн вдигна температура и се втресе. Дадох му лекарство и го заведохме с чичо му в поликлиниката в Приморско", разказа бабата. 

По думите й там термометърът показал 38,9 градуса. Докторът сметнал, че става въпрос за фибрилен гърч, бил му инжекция с урбазон и аналгин. Препоръчал да го заведат на педиатър в Бургас.

С линейка момченцето било транспортирано дотам, където му направили пълна кръвна картина, която не показала тревожни отклонения на показателите.

"Усъмниха се за епилептичен припадък и ни посъветваха в Пловдив да му направим изследвания на главата", обяснява бабата. 

Тя твърди, че медиците в Бургас не са настоявали Християн да остане в лечебницата, за да наблюдават състоянието му. Температурата на детето вече била спаднала и Филипова се върнала с внучето в Приморско.

Същата вечер момченцето било добре, на следващия ден също нямало оплаквания. Във вторник стегнали куфарите и тръгнали да се прибират в Пловдив. Чичото Запрян спрял да зареди на бензиностанция в Бургас.

"Тогава детето повърна и се изпусна в гащичките. Бе получило разстройство", казва Надежда Филипова. 

По пътя това се случило още 2-3 пъти. Преди Пловдив състоянието на Християн се влошило. Имал температура, непрекъснато искал вода. Устата му започнала да посинява. Бабата се изплашила да не си глътне езика и пъхнала пръста си в гърлото му.

"Натиснах газта и започнах да карам като луд. Видях в огледалото, че племенникът ми измята главичката си, и си казах "край", обяснява съсипаният чичо. 

През това време Надежда звъннала на таткото на Християн да пита коя болница е дежурна. Оказало се, че е МБАЛ "Пловдив". Чичото и бабата твърдят, че когато влезли в Спешния център на лечебницата, там имало само една сестра.

Тя им казала, че в момента няма лекари и трябва да ги повика. Първо дошъл педиатър, който започнал да разпитва какви са оплакванията на детето. Пристигнал и бащата Станислав.

"Синът ми бе проснат на една количка. Видях как си затваря очите и извиках на майка ми", плаче родителят. 

По думите му тогава лекарят сложил слушалката на сърцето на Християн и се разпоредил да викат реаниматорите. Според Надежда сестрата три пъти им звъняла. На молбите на бащата и бабата да действат по-бързо отговорила, че екипът не може да литне от 15-ия етаж до първия.

Когато пристигнали реаниматорите, изгонили родителите и започнали да правят сърдечен масаж на момченцето. После педиатърът излязъл, без да им съобщи какво се случва.

"Аз първи видях Християн покрит с бял чаршаф от главата до петите и започнах да крещя", казва таткото на починалото дете. 

"Не проумявам как в спешния кабинет на дежурна болница нямаше лекари и се наложи да ги събират по етажите", гневи се чичото.

Шефът на МБАЛ "Пловдив" д-р Аргир Аргиров реагира остро на обвиненията на семейството за бавна реакция. 

"Детето е било докарано в коматозно състояние. Колегите са направили необходимото. Не може да се обвиняват лекари с по 30 г. стаж за всичко, което се случва в държавата", отсече д-р Аргиров. Той се зарече да съди близките заради изявленията им.

Експертизата трябва да покаже дали Християн е бил с вроден имунодефицит, каквито съмнения има. Заради генетичен проблем е починало и братчето му от първия брак на майката, когато е било на 3 г. А Християн е щял да навърши 7 годинки на 4 септември и да бъде първокласник.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Radoslaw Denchew
премахни филтъра

+3
 
 
леките в нащата страна са под всякаква критика безотговорни и искам да попитам защо по дяволите ъ4ите за медици за да ъбивате или да помагате на хората
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: