Техническият колеж на ПУ подготвя кадри за стратегически направления в Родопите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:10 / 28.04.2014
1279
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Експерти за стратегическите направления на икономиката в Родопите обучава Технически колеж - Смолян към ПУ "Паисий Хилендарски", сочи статистиката в региона. Специалностите, в които се извършва обучението, са "Компютърни и комуникационни системи", "Телематика", "Електроенергетика и електрообзавеждане", "Автомобилна техника", "Машиностроителна техника и технологии". В региона непрекъснато има остра нужда от добре подготвени технически кадри. Затова голяма част от студентите успяват да си намерят работа във водещи фирми и предприятия в региона, обясняват от ПУ "Паисий Хилендарски".

Колежът се помещава в сграда на Община Смолян , с която до момента висшето училище е подновявало договора си за ползване на всеки 5 години. Настоящата общинска администрация обаче е взела решение да съдейства на университета като предостави по-дълъг срок на ползване, който ще позволи по-добро планиране на учебните планове и съобразяването им с необходимостта от кадри в региона.

Всички близо 200 колежани са работещи хора и учебният процес е гъвкав и съобразен с работното им време, което позволява на студентите едновременно да се обучават и да работят, като част от тях са стипендианти на фирмите, в които работят. Същевременно те имат правата на редовни студенти - осигурен е студенстки стол, общежитие, имат право да получават еднократни социални помощи и стипендии. Могат да участват в студентски проекти. 

От тази година Колежът започва да работи по-активно по европейски проекти, което ще позволи на неговите преподаватели и студенти да развиват по-успешна научна дейност, да участват в разменни програми на преподаватели и студенти с чуждестранни висши училища.

Лекциите са в събота и неделя, а от следващата учебна година ще бъде въведен и методът на проектно-базирано обучение в системата DIPSEIL, която в момента ползват голяма част от студентите на Физическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Като резултат от добрите взаимоотношения с местния бизнес, част от обучението на студентите се провежда във водещи фирми от региона. Благодарение на това студентите имат достъп до най-съвременно оборудване и технологии.

Най-новата специалност е "Телематика" и тя ще дава знания и умения по телекомуникации, информатика и специализация в областта на автомобилната електроника - една от най-модерните и динамично развиващи се области на технологиите в днешно време. Специалността "Автомобилна техника" запознава със съвременните конструкции и системи за управление на автомобилите и автомобилните двигатели и с последните достижения в областта на хибридните автомобили и електромобили.

Целта на обучението в специалността "Машиностроителна техника и технологии" е да подготви студентите за непосредствено започване на работа като технолози в производството, монтажа и експлоатацията на машини, уреди, инструменти и технологична екипировка, да участват в управлението, експлоатацията и поддържането на агрегати, линии и технологични процеси. 

"Електроенергетика и електрообзавеждане" подготвя квалифицирани експерти в стратегическия отрасъл енергетика, с акцент въру енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. В специалността "Компютърни и комуникационни системи" се изучават микропроцесорна техника, компютърна архитектура и периферия, организация на компютъра и предаване на данни.

Техническият колеж в град Смолян е държавно висше улище с 25-годишна история. Той е правоприемник на Института по машиностроене и транспорт, открит през 1989 г. През 1997 г. се трансформира в Технически колеж в структурата на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Със своята дейност през годините Колежът се е наложил като водещо специализирано висше училище в областта на техническите науки за Смолян и региона. Притежава необходимите институционална и програмни акредитации.

Възпитаниците на колежа получават образователноквалификационна степен "професионален бакалавър", която им дава възможност да продължат обучението си в ОКС "магистър" по специалности от същото професионално направление. За новата академична 2014/2015 година ще се кандидатства с полагане на изпит по математика или с оценка от матура по математика, физика и астрономия или български език и литература. При класирането важат и оценки от конкурсни изпити по математика, информатика или физика, положени и в други висши училища, но само в годината на кандидатстването.

Информация за кандидатстудентската кампания може да се види на сайта http://www.tk-smolian.eu или във фейсбук страницата на Технически колеж - Смолян.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пускат движението по "Модър-Царевец" утре, затварят Бетонния мост...
Арестуваха четирима пловдивчани
Доброволци преобразиха паркове в Пловдив
Шефката на Стария град стана професор по стенопис
Иван Петков: Трябва да стимулираме младите семейства, за да се сп...
През целия юни в Пловдив продължава кампанията за събиране на едр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).