ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Техническият колеж на ПУ подготвя кадри за стратегически направления в Родопите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:10 / 28.04.2014Коментари (0)1261
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Експерти за стратегическите направления на икономиката в Родопите обучава Технически колеж - Смолян към ПУ "Паисий Хилендарски", сочи статистиката в региона. Специалностите, в които се извършва обучението, са "Компютърни и комуникационни системи", "Телематика", "Електроенергетика и електрообзавеждане", "Автомобилна техника", "Машиностроителна техника и технологии". В региона непрекъснато има остра нужда от добре подготвени технически кадри. Затова голяма част от студентите успяват да си намерят работа във водещи фирми и предприятия в региона, обясняват от ПУ "Паисий Хилендарски".

Колежът се помещава в сграда на Община Смолян , с която до момента висшето училище е подновявало договора си за ползване на всеки 5 години. Настоящата общинска администрация обаче е взела решение да съдейства на университета като предостави по-дълъг срок на ползване, който ще позволи по-добро планиране на учебните планове и съобразяването им с необходимостта от кадри в региона.

Всички близо 200 колежани са работещи хора и учебният процес е гъвкав и съобразен с работното им време, което позволява на студентите едновременно да се обучават и да работят, като част от тях са стипендианти на фирмите, в които работят. Същевременно те имат правата на редовни студенти - осигурен е студенстки стол, общежитие, имат право да получават еднократни социални помощи и стипендии. Могат да участват в студентски проекти. 

От тази година Колежът започва да работи по-активно по европейски проекти, което ще позволи на неговите преподаватели и студенти да развиват по-успешна научна дейност, да участват в разменни програми на преподаватели и студенти с чуждестранни висши училища.

Лекциите са в събота и неделя, а от следващата учебна година ще бъде въведен и методът на проектно-базирано обучение в системата DIPSEIL, която в момента ползват голяма част от студентите на Физическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Като резултат от добрите взаимоотношения с местния бизнес, част от обучението на студентите се провежда във водещи фирми от региона. Благодарение на това студентите имат достъп до най-съвременно оборудване и технологии.

Най-новата специалност е "Телематика" и тя ще дава знания и умения по телекомуникации, информатика и специализация в областта на автомобилната електроника - една от най-модерните и динамично развиващи се области на технологиите в днешно време. Специалността "Автомобилна техника" запознава със съвременните конструкции и системи за управление на автомобилите и автомобилните двигатели и с последните достижения в областта на хибридните автомобили и електромобили.

Целта на обучението в специалността "Машиностроителна техника и технологии" е да подготви студентите за непосредствено започване на работа като технолози в производството, монтажа и експлоатацията на машини, уреди, инструменти и технологична екипировка, да участват в управлението, експлоатацията и поддържането на агрегати, линии и технологични процеси. 

"Електроенергетика и електрообзавеждане" подготвя квалифицирани експерти в стратегическия отрасъл енергетика, с акцент въру енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници. В специалността "Компютърни и комуникационни системи" се изучават микропроцесорна техника, компютърна архитектура и периферия, организация на компютъра и предаване на данни.

Техническият колеж в град Смолян е държавно висше улище с 25-годишна история. Той е правоприемник на Института по машиностроене и транспорт, открит през 1989 г. През 1997 г. се трансформира в Технически колеж в структурата на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Със своята дейност през годините Колежът се е наложил като водещо специализирано висше училище в областта на техническите науки за Смолян и региона. Притежава необходимите институционална и програмни акредитации.

Възпитаниците на колежа получават образователноквалификационна степен "професионален бакалавър", която им дава възможност да продължат обучението си в ОКС "магистър" по специалности от същото професионално направление. За новата академична 2014/2015 година ще се кандидатства с полагане на изпит по математика или с оценка от матура по математика, физика и астрономия или български език и литература. При класирането важат и оценки от конкурсни изпити по математика, информатика или физика, положени и в други висши училища, но само в годината на кандидатстването.

Информация за кандидатстудентската кампания може да се види на сайта http://www.tk-smolian.eu или във фейсбук страницата на Технически колеж - Смолян.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Проблеми между шофьори от масовия транспорт и пътници
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: