ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Те са бегълците от правосъдието в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:21 / 03.07.2016Коментари (3)9708
©
Шофьор на турски ТИР, премазал на пътя 4-ма роми край Поповица, пиян полицай, причинил на пътя смъртта на друг шофьор, други двама водачи, които убили човек при катастрофа, изнасилвач и грабител са бегълците от правосъдието в Пловдив. Това установи разследване на "24 часа" от поредицата "Бегълци от правосъдието".

Според официалния отговор на окръжната прокуратура в Пловдив по Закона за достъп до обществена информация за последните 5 години шестима осъдени са се измъкнали от наказание, и не са били отведени в затвора, за да изтърпяват наказанията си.

Най-драстичен е случаят на 61-годишния турски шофьор на тир Осман Дьомез, който прегазил четирима роми край Поповица през март 2012 г., бил е осъден на 5 години затвор, но е стоял зад решетките само 10 дни за четворното убийство по непредпазливост на пътя.

Смъртоносният инцидент станал на 12 март 2012 г. 27-годишният Васил Димитров, Васил Йорданов (17 г.), Атанас Димитров (29 г.) и Николай Иванов (52 г.) от Поповица се придвижвали с каруца по главен път Т-8 в отсечката между Садово и с. Поповица. 

Турският тир "летял" с много над разрешените 70 километра в час, видял в последния момент бавно пъплещата каруца и "просто" я помел. След като на място убил четиримата роми, шофьорът бил задържан за 11 дни в ареста, но след това е освободен и е напуснал страната. 

Първо окръжният съд под тепетата преценява, че Осман може да се укрие, и постановява арест. Но на втора инстанция апелативните магистрати решават заради непредставена автотехническа експертиза, че не може да се направи обосновано предположение, че Осман е убил четиримата роми, въпреки че те са загинали на място под тежестта на многотонния тир, шофиран от него.

Пред съда адвокатът на Дьомез представя данни, че шофьорът е пенсиониран учител с висше образование, имал две дъщери и се преквалифицирал на професионален шофьор заради по-доброто заплащане.

Самият шофьор обещава пред съда, че ако го пуснат, ще изпълнява процесуалните си задължения и ще се явява на делата. Но щом магистратите постановяват 10 000 лева гаранция и пускат Осман, той напуска страната и повече не се връща.

Делото срещу тираджията убиец се е водило изцяло задочно, като няма данни обвинението да е правило опити подсъдимият да бъде призован. Присъдата на турчина влиза в сила на 16 юли 2014 г. 

Близо година българските институции провеждат издирване в България на шофьора, въпреки че е ясно, че той не е в страната. Едва през юни 2015 г. окръжната прокуратура в Пловдив внася в съда искане да се отправи молба към Турция да признае произнесената присъда. До днес резултат няма.

Още по-странни изглеждат действията на прокуратурата по друг драстичен случай на избягал пиян шофьор - убиец на пътя, осъден на 2 г. затвор. Нашата проверка в материалите по делото установи, че осъденият беглец Николай Ерелийски, който пиян е убил с колата си баща на 2-годишно детенце, е служител на Охранителна полиция в Пловдив.

Фактът, че пазител на реда гази грубо закона, вместо да накара окръжната прокуратура да поиска по-тежко наказание, обвинителят по делото пледира, че ченгето убиец трябва да получи условна присъда.

Смъртоносната катастрофа се случва на 30 август 2009 г. на кръстовището на ул. "Пещерско шосе" и ул. "Момина сълза" в Пловдив.

Тестът показал, че експолицаят, който същата година постъпил на работа в Шесто районно управление, карал аудито си с 1,59 промила алкохол в кръвта.

На 29 август Ерелийски се почерпил с приятели в заведение в Пловдив, след това отишли на дискотека. Към 6,20 ч на 30 август той подкарва автомобила си и на кръстовището на "Пещерско шосе" и "Момина сълза" удря такси "Дачия", управлявано от Радостин Николов.

Въпреки че се е движел на повече от 50 м. от таксито, експолицаят не вижда, че дачията завива вляво, и се врязва със 120 км/ч в нея от страната на шофьора. Николов умира вследствие на многобройни травми на 13 ноември, два месеца и половина след катастрофата. Близо месец мъжът прекарал в кома в болница. След това идва в съзнание и го изписват. Цялото му тяло обаче е сковано от парализа, не може и да говори. Съпругата му Нели се грижи за него. 45 дни по-късно Радостин издъхва в ръцете ѝ. Дъщеричката им остава сираче на 2 годинки.

Когато делото за смъртта още се води в прокуратурата, полицаят се опитва да се измъкне от вина, като в показанията си лъже, че починалият шофьор е опитал да направи внезапен обратен завой, разкри още наша проверка. 

Експертизи, назначени по делото, категорично установяват, че Ерелийски не само че е летял с повече от два пъти над позволената скорост, ами се е движел и в насрещната лента, когато е блъснал другия автомобил. 

Едва в съдебна фаза, когато бившето ченге разбира, че не може да се измъкне невинен, прави пълни самопризнания и иска съкратена процедура.

Странно, че и адвокатът на пияния полицай, и прокурорът пледират за условна присъда.

Съдебният състав на Пловдивския окръжен съд постановява 2 години и 11 месеца ефективен затвор.

Магистрати решават Ерелийски да заплати 200 хиляди на съпругата и 2-годишното момиченце на убития таксиметров шофьор.

След като Върховният касационен съд окончателно потвърждава присъдата на 22 март 2011 г., се оказва, че експолицаят Ерелийски, днес вече навършил 30 г., е избягал и се крие най-вероятно в чужбина.

Беглецът е обявен за издирване на 13 април същата година, но до днес следите му се губят. Освен че той няма да изтърпи наказанието, вдовицата и дъщеря ѝ няма да получат и стотинка от справедливо присъденото обезщетение.

От 6 години затвор се е измъкнал и изнасилвач, участвал в групово изнасилване на чистачка от месокомбинат край Карлово преди 15 г.

Въпреки че бруталното престъпление е извършено през ноември 2000 г., заради протакане по съдебни инстанции крайните присъди на тримата изнасилвачи са влезли в сила чак на 28 юни 2010 г. Едва тогава става ясно, че единият насилник, който трябвало да лежи 6 г., е избягал.

С изчезването си изнасилвачът се измъква и от изплащането на обезщетение от 8000 лв. на жертвата. Пострадалата жена не само че е получила трайни физически увреждания, но и заради кошмарното престъпление е опитала да се самоубие малко след това.

Сега жената знае, че някъде на свобода спокойно се разхожда човекът, който се е гаврил с нея с часове, а после я заплашил да я заколи, ако го издаде.

"Животът ми свърши. Какво от това, че убиецът на Радостин е осъден да лежи в затвора, като това няма да върне съпруга ми. Как да обясня на двегодишната си дъщеричка, че татко ѝ вече никога няма да се върне при нас", плаче вдовицата на загиналия - Нели Николова, в Пловдивския окръжен съд, в деня на произнасяне на присъдата. Придружава я баща ѝ Андон Андреев, а малката Ивайла е останала вкъщи с баба си.

"През толкова перипетии преминаха двамата, за да защитят любовта си и да се съберат, а накрая им се случи това. Радостин издържаше семейството, работеше на 2 места, във фаталната нощ отново бе зад волана на таксито, за да изкара някой лев. На погребението му се събраха над 200 души, което най-добре показва що за човек бе той", казват негови близки и роднини.

Oколо 1100 осъдени престъпници, избягали от българското правосъдие в последните 20 години, се издирват и в момента в България и по света. Това са убийци, рекетьори, наркобосове, похитители и други опасни бандити, които, вместо да изтърпяват наказанието си, се наслаждават на свободата си.

В много от случаите тези подземни тартори харчат натрупани от престъпления милиони и тънат в лукс в най-екзотичните кътчета на земното кълбо, където и да ги заловят, няма да ги екстрадират у нас.

Повече от 10 г. тече дебатът защо в България не успяват да бъдат вкарани зад решетките най-знаковите престъпници. От началото на 2015 г. отново серия от бягства повдигнаха въпроса какви нови законови промени ще гарантират справедливо възмездие за всеки, престъпил закона. 

За да насочим вниманието към проблема и решаването му, в поредицата "Бегълци от правосъдието" ще ви разкажем за някои от най-прочулите се или останали в сянка осъдени престъпници, които успяха да се изплъзнат от наказание, какви пробойни в законите използваха и защо не са в затвора.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на СветославК
премахни филтъра

+3
 
 
Познавам Николай Ерелийски, голям боклук. На 08.12.2008, студентския ни празник, заедно с негов приятел, направиха опит за изнасилване на две мой приятелки, в хотел Перелик в Пампорово. Момичетата искараха късмет, че с приятели се прибирахме, и ги заварихме да разбиват вратата. До колкото знам копелето се крие в Англия. Ще се радвам един ден да бъде арестуван, имуществото му конфискувано в полза на почерненото семейство, и да бъде изнасилван редовно в панделата. Може да звучи грубо, но на такива боклуци, трябва публично да им се размазват главите!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: