ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Светът бе превзет от пандемията, а житейските драми се превърнаха в ежедневие
Автор: Георги Василев 14:05 / 03.01.2021Коментари (0)6513
© Plovdiv24.bg
В началото на 2021 г. идва време за равносметка. През цялата 2020 г. репортерите на Plovdiv24.bg бяха в горещите точки на Пловдив и областта, за да информират читателите на медията ни за актуалните новини и събития. А такива не липсваха. Докато светът беше превзет от пандемията, житейските драми почти се превърнаха в ежедневие. Не липсваха и важни съдебни решения, които засягат пловдивския криминален контингент, како и развитие с най-интересните затворници в града. Ето част от най-важните теми:

Годината за пловдивските съдилища и подсъдими се оказа малко по-странна от обикновено заради пандемията от COVID-19. Въпреки трудностите Темида отново е строга, но справедлива. Делата в града бяха белязани от обрати и тежки присъди, както за дългогодишните подсъдими, така и за нови герои, които за пръв път се срещат с правосъдието:

На 27 май Апелативния съд в Пловдив отмени изцяло присъдата на Пловдивския окръжен съд спрямо Иван Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав. Подсъдимият беше оправдан от Окръжен съд – Пловдив за това, че на 02.03.2018 г. при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана застреля с незаконно притежаван пистолет Жоро Джавизов, който заварил да краде в гаража му малко след полунощ. Първоинстанционният съд осъди Димитров на 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за държане на пистолет и боеприпаси без да има надлежно разрешение за това. Новото разглеждане на делото тръгна по общия ред – с разпити на свидетели и вещи лица.

На същата дата Апелативен съд – Пловдив постанови нова осъдителна присъда срещу бившия зам.-шеф на Трето РУ Стоян Павлов, като отмени оправдателната присъда на Пловдивския окръжен съд спрямо него. Вместо това го призна за виновен за това, че на 4.10.2017 г. като длъжностно лице се е възползвал от своето служебно положение, за да набави за себе си противозаконно облага – пари на стойност 300 лева. Съдът наложи едно общо най-тежко наказание на Павлов измежду наложените му за противозаконно облага и вещно укривателство в размер на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което беше отложено с изпитателен срок от 3 години. Останалата част от присъдата на Окръжен съд – Пловдив спрямо Павлов е потвърдена. Присъдата може да бъде обжалвана пред ВКС.

През юни 16-годишния Исмаил Асан и 18-годишния Митко Асенов, които са обвинени за зверското убийство в Асеновград, получиха присъди от окръжния съд под тепетата. Исмаил Асан беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор, тъй като той е извършителят на убийството. Освен това е участвал и в грабежа на жертвата. Митко Асенов се размина с двугодишна условна присъда, тъй като не спрял приятеля си Исмаил да рита по главата падналия на земята човек. Той също е участвал в грабежа. Асенов беше освободен незабавно. В съдебната зала го чакаха родителите му, които присъстваха на всички съдебни заседания до този момент. Присъдата подлежи на обжалване.

През юли условна присъда получи и бившия шеф на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов. Апелативният съд го призна за виновен за това, че на 31.08.2016 г. в Пловдив като управител на "Комплексен онкологичен център - Пловдив“ ЕООД, в качеството си на длъжностно лице и възложител по Закона за обществените поръчки, не е положил достатъчно грижи за възложена му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството, като без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара за цените на томографите, е открил обществена поръчка за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на "КОЦ-Пловдив ЕООД“. Оказало се, че цената е доста по-висока от пазарната стойност на уреда. Затова Вальов получи условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 2000 лева. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

През август ВКС отмени едната доживотна присъда на смятания за килър пловдивчанин Божидар Атанасов (Божо от Кючука) - за екзекуцията на бизнесмена Огнян Харизанов - извършена на 17.08.2007 г. с гладкоцевна ловна пушка "Збрьовка Бърно". Делото ще се гледа отново в Пловдив защото липсвал анализ на свидетелски показания и експертиза за преминаването на определено разстояние с автомобил. Освен това Атанасов и защитата му не са имали възможност да задават въпроси на ключов таен свидетел.

През октомври клошарят Любомир Данчев излежа четиригодишната си присъда за пожара в тютюневите складове в Пловдив. Той бе признат за виновен, че е запалил по непредпазливост тютюневите складове на улица "Иван Вазов“. Големият пожар лумна на 20 август 2016 г.

През ноември присъди получиха и убийците на 63-годишния Поли Стефанов, който беше зверски заклан в къща на улица "Родопи“ на 27 декември 2018 г. Обвиняеми за убийството бяха Екатерина Андреева и синът ѝ Стефан Спасов. По данни на обвинението, на въпросната дата тримата от празнували Стефановден, като от сутринта пиели бира, а по-късно ударили и литър ракия. Поли и Екатерина започнали да се карат по повод присъствието на Стефан в жилището. Към 22,30 ч. скандалът ескалирал! Екатерина взела счупена стъклена чаша от вино и с острата част започнала да нанася удари по шията на партньора си, който седял на фотьойл. Стефан притискал с ръце тялото на Поли към стола, за да не може да окаже съпротива. През това време Екатерина взела кухненски нож и започнала да кълца шията на Поли. В резултат на ударите пострадалият починал от остра кръвозагуба и починал. Съдът осъди Катя Андреева на 17 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за извършеното убийство с особена жестокост. Стефан Спасов пък получи 15 години затвор при първоначален строг режим. Присъдата подлежи на обжалване.

Няколко дни по-късно Апелативен съд – Пловдив потвърди наказанието "доживотен затвор“ за бившия полицай Венцислав Караджов, постановено от  Пловдивския окръжен съд. Подсъдимият Караджов е признат за виновен в това, че на 15.05.2016 г. в гр. Пловдив умишлено е умъртвил повече от едно лице – майка си Божурка Караджова и баща си Цветан Караджов, като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел. Според прокуратурата причината за зверството е дело за имот на родителите, който Караджов искал. Тъй като се видял в безизходица, решил да ги екзекутира, за да може да се докопа до къщата.

В началото на декември стана ясно, че Цар Киро влиза в затвора за държане без надлежно разрешение на силно действащо отровно вещество (живак) и за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Определено му е едно общо най-тежко наказание "лишаване от свобода“ за срок от 2 г. и "глоба“ в размер на 10 000 лв. Решението е на ВКС и е окончателно.

Междувременно емблематичният пловдивски обирджия Георги Енев, който стана известен с прякора Жоро Милионера след като задигна близо 1.5 милиона лева от инкасов автомобил, е на крачка от свободата и парите, за които се смята, че е закътал в Родопите. Към момента Енев има право на условно предсрочно освобождаване, тъй като е изтърпял ½ от наказанието си, работи, награждаван е неколкократно, а освен това при него е отчетен нисък риск от рецидив. Въпреки това осъденият Георги Енев не е подавал молба за предсрочно освобождаване, съответно подобно искане не е разглеждано или резолирано от комисията в пловдивския затвор.


Още по темата: общо новини по темата: 29
30.01.2021 »
04.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
02.01.2021 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (885) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (541) 10%
Славчо Атанасов (1449) 26%
Иван Тотев (1485) 26%
Здравко Димитров (486) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: