ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Световно известен учен с лекция в УХТ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:47 / 16.01.2023Коментари (0)1401
Световно известният експерт в областта на производството на пиво с имобилизирани клетки (б.а. – специфична ферментация) проф. Виктор Недович от Университета на Белград, Република Сърбия, изнесе специална лекция пред студентите магистри от специалност "Технология на виното и пивото“ в Университета по хранителни технологии. Това съобщиха от учебното заведение.

Тя бе посветена на приложението на имобилизираните клетъчни системи при ферментацията на пиво и се осъществи по покана на проф. д.н. Георги Костов и доц. д-р Весела Шопска, които отправиха поканата си към проф. Недович по време на 11th Central European Congress on Food and Nutrition през октомври 2022 г. в Словения. На проведените там срещи проф. Недович с радост прие възможността да презентира своите научни постижения пред студентите в рамките на дисциплината "Оптимизиране на технологични и енергийни процеси при производството на напитки“.

Важен аспект в създаването на трайно сътрудничество бе и участието на проф. Костов и доц. Шопска на V Scientific-expert Symposium with international participation "Beer, Brewing Raw Materials and Equipment", състоял се между 25 и 28 октомври 2022 г. Там те имаха възможност да проведат задълбочени дискусии с проф. Недович и други учени по най-новите тенденции в производството на пиво.

Лекцията в УХТ премина при изключителен интерес. Студентите споделиха, че презентираната иновативна технология ги е впечатлила, защото представя най-съвременните световни тенденции в производството на пиво.

В края на лекцията доц. Шопска сподели своето вълнение, че е имала възможност да изслуша лекцията от учен, чиито достижения са в основата на нейната научна кариера в областта на микробиологията на пивото. Проф. Костов разказа на студентите, че именно доц. Шопска е ученият, който през 2012 г. по време на CEFood в Нови Сад е осъществила връзката с проф. Недович.

Сръбският професор прие още една покана на проф. Костов и доц. Шопска да участва с пленарен доклад по време на Деня на специалност "Технология на виното и пивото“, който ще се проведе в рамките на тържествата по случай 70-тата годишнина на Университета по хранителни технологии. По време на посещението на проф. Недович ще бъдат обсъдени и възможностите за разработване на съвместни научни проекти в областта на пивопроизводството.

Кой е проф. Недович?

Проф. Недович е част от Аграрния факултет на Университета на Белград. Той е основател и първи президент на Сръбската асоциация по хранителни технологии. Членувал е в редица професионални и научни организации като EFFoST, ISFE, EHEDG, EAFE и е член на Академията по инженерни науки на Република Сърбия. Той е автор на над 400 научни публикации, от които 159 индексирани в Scopus, и притежава h-индекс 36 съгласно Scopus. Автор е на над 30 глави от книги и е главен редактор на 4 книги, издадени от Kluwer и Springer.

Научните му интереси са в областта на приложението на имобилизацията и енкапсулираните системи в хранителните технологии, в това число и ферментацията на напитки с помощта на имобилизирани системи. Проф. Недович е извел повече от 10 докторанти и е бил зам.-министър на образованието, науката и технологичното развитие на Република Сърбия в периода 2007 – 2020 г.

Ръководил е повече от 50 проекти, включително такива с европейско финансиране (Horizon 2020, FP7, FP6, EUREKA, COST), в това число и свързани с процесите на присъединяване на Република Сърбия към европейското пространство. Бил е член на организационните комитети на повече от 40 научни конгреса и конференции.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Отварят за посетители сграда "Ирини"
Строеж на AM "Русе-Велико Търново"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: