ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Съживяват Младежкия хълм с приключенски парк, спортни съоръжения и туристически атракции
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:02 / 07.12.2012Коментари (13)8650
Проект за първата в Пловдив обособена "Младежка зона" на Младежкия хълм е внесен в Община Пловдив, разказа за репортер на Plovdiv24.bg авторът на идеята Антон Тодоров.  

Става въпрос за изграждането на различни спортни съоръжения и туристически атракции, които се предлагат предимно в планинските райони. Заедно със съществуващата сграда в подножието на Младежкия хълм ще се формират един спортен и учебен център, предназначен за деца и възрастни, за граждани и гости на града. Центърът ще бъде изключително подходящ за извънкласни и извънучилищни форми на преподаване, зелени училища, детски лагери, спортни лагери и мероприятия, скаутски лагери, тим билдинг и физически тренировки на спортни клубове от града и страната. 

"В съчетание със съоръженията на Гребната база, ще се формира един уникален спортен кампус за територията на България, концентриран в гр. Пловдив", убеден е авторът.

Идеята е проектът "Спортно-учебен център "Младежки хълм" да помогне с ангажирането на свободното време на младите хора и на базата на изградените екологични, образователни и спортни съоръжения да се осъществяват постоянни събития, състезания и учебни посещения за активен спорт на открито, лагери за деца и младежи, развитие на неформалното екологично образование и създаване на практически навици и умения за местните подрастващи и гостите на Пловдив.

Проектът предвижда изграждане на множество спортни съоръжения и игрища, обособени места за всякакви видове младежки дейности като работилници, обучение чрез преживяване, умения за работа в екип и комуникационни умения, физически активности, стари игри и други.

Антон Тодоров смята, че популяризирането на спорта, екологията, неформалното учене и обучение е създаване на чувство за отговорност и отношение към света и обществото сред младите. Освен това проектът е една превенция срещу агресията, употребата на алкохолни и упойващи вещества, тютюнопушене, наднормено тегло сред младежите, нездравословен начин на живот. Помислено е и за интеграция на деца и младежи в неравностойно положение, както и подобряване на техния двигателен режим.

Проектът ще има 4 дейности: приключенски парк "Младежки хълм" с въжена градина, пътека за оцеляване, алпийски тролей - спускане с макара по наклонено въже и изкуствена стена за катерене и маршрути за скално катерене.

Финансирането ще бъде осигурено чрез спонсори, предимно в областта на екстремните спортове, екологията и туризма, както и чрез европейски проекти. 

От община Пловдив ще се очаква да предостави терена за съоръженията и да подпомогне с финансиране изграждането на първия етап от проекта - въжената градина и закупуване на екипировка, както и да предостави съществуващата двуетажна общинска сграда в подножието на хълма и да съдейства за саниране на сградата по програма за енергийна ефективност. 

Предвидено е и изграждане на "еко-лагер" чрез дарения на материали и доброволен труд, устроен изцяло с екологични материали. Той ще разполага с места за лагеруване на откритo, както маси и пейки. Групи до 20 души ще могат да го посещават дневно и да използват съоръженията към него. Бивакът е пригоден за провеждане на уроци на открито в частта на екологичното образование за деца и ученици от училищата в Пловдив.

"Децата и подрастващите все повече са ограничени в ежедневното формално общуване (училище) и все по-рядко прекарват свободното си време сред връстниците си в директен контакт. Именно това налага изграждането на нови места, където те да намират общи допирни точки и да изграждат себе", коментира още Антон Тодоров.

В идеята си той е подкрепен от Техникума по дървообработване, ОП "Туризъм", Сдружение на младите психолози - клон Пловдив, Национален младежки форум, студенти и ученици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Стоя и се чудя защо коментарите ми не са активниу т. е. защо ръчичките в горния десен ъгъл са сиви, а не зелена и червена.
на 08.12.2012 г.
+3
 
 
Поздравление за идеята! Дано стане реалност във вида, в който е описана.
+5
 
 
Това е най-високото,най-добре запазеното,но и най-занемареното тепе на Пловдив. Може да се каже,че това е забравеното тепе на града ни. Всяка инициатива за развитието му заслужава адмирации,а на най-първично ниво нещата опират до съзнанието на хората,които ходят там - нека поне спрат да си изхвърлят боклуците сред дърветата! И един път завинаги достъпът с коли до върха да бъде пресечен!!! А да не забравяме,че на върха му има плувен басеин,който е строен още през 50-те и някога е бил атракция за посетителите на Младежкия хълм.
на 07.12.2012 г.
+1
 
 
Във фото рубриката "Сега" би следвало да включат и свободно разхождащите се кучета въпреки забранителните табели. Въпроса е при "Проект" какво се случва? Вероятно ще продължим да си играем на прескочи кобила с домашните любимци на онези за които няма обществени норми и правила. В такъв случай на входа/изходите на алеите трябва да се предвидят и стъргала ... та да остъргваме от обувките си неблагоразумно настъпеното. Иронията ми е предизвикана от липсата на какъвто и да е контрол към момента. Налагало ми сее да търся съдействие от полиция заради куче, което притесняваше децата ми и резултат никакъв. Въпреки множеството забранителни табели целия хълм е обсебен от домашни кучета и стопаните им.
на 07.12.2012 г.
+3
 
 
Наистина ни трябват повече атракции, защото Пловдив лесно може да привлече туристи, но след като видят и снимат Римският стадион, Античният театър и т.н., трудно ги задържаме. А и не само заради туристите, сигурен съм че на много пловдивчани това ще им стане любимо място ако се реализира проекта! :)
+5
 
 
Давам мнение като завършващ строителен инженер - идеята много ми харесва. Дано нашата подкрепа от мнения и коментари да помогне по някакъв вариант и да до пренесе за реализацията на проекта. Иновационните идеи влияят много добре спрямо европейските стандарти и изисквания.
+6
 
 
Очакваме псевдо-еколозите сега да ревнат и блокират проектите...
-5
 
 
А какво стана с велоалеите?! Направете тях, пък после тепетата
+7
 
 
Браво!!! Пловдив и пловдивчани заслужават това !!! :-) Дано се реализира!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1522) 16%
Спас Гърневски (1325) 14%
Д-р Иван Чомаков (900) 10%
Славчо Атанасов (2441) 26%
Иван Тотев (2410) 26%
Здравко Димитров (816) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: