ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Супермодерно спешно отделение на УМБАЛ "Свети Георги" отваря врати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:20 / 08.05.2013Коментари (9)10264
Обновеното спешно приемно отделение на УМБАЛ "Свети Георги" ще открие официално утре, 9 май, министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. По-късно министърът ще даде старт и на работата на новата хибридна операционна зала в Клиниката по съдова хирургия и ангиология и на две свръхмодерни флуидни легла в интензивния сектор на Клиниката по изгаряне, пластична и възстановителна хирургия. Това съобщиха от лечебното заведение.

На церемонията ще присъстват още зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, директор на Дирекция "Медицински дейности и електронно здравеопазване" д-р Ивелина Георгиева, директори на лечебни заведения от града и региона, представители на Община Пловдив и Областна администрация - Пловдив. Водосвет ще извърши лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Основният ремонт и вътрешното преустройство на Спешното приемно отделение се извърши в периода декември 2012 г. - април 2013 г. Общата стойност на обновяването е 1 980 254,17 лева, като основният дял от сумата бе осигурен от продажбата на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на лечебното заведение - 1 464 000 лева. Останалите 516 254,17 лева са средства на пловдивската Университетска болница.

В рамките на 5 месеца в отделението цялостно бяха обновени помещенията на звената "Вътрешни болести", "Хирургия", "Ортопедия и травматология", "Акушерство и гинекология" и гастроендоскопските кабинети. Изградени са 6 операционни зали, разкрити са нови 20 легла за пролежаване и следоперативно проследяване. Напълно модернизирана е и Спешната лаборатория.

След ремонта коренно се променя организацията на приема на пациенти. Осигурява се разделяне на потока от спешни и планови пациенти. Спешните ще преминават през обособен вход и ще чакат реда си в специална чакалня, където се намира и Спешна регистратура. Там ще се преценява нивото на спешност преди пациентите да бъдат насочени към подходящия кабинет.

Долекарската преценка за състоянието ще се извършва от триажна сестра от регистратурата. В зависимост от състоянието на пациента, тя ще му даде талон с определен цвят и пореден номер, отговарящ на дадено звено от СПО. Номерът е съобразен с нивото на спешност на пациента и определя поредността на прегледа.

Спешно приемно отделение на УМБАЛ "Свети Георги" е най-голямото за Южен Централен Район. През него годишно преминават 70 хиляди пациенти. Ремонтът на отделението бе наложителен и е първият от построяването на сградата на Хирургичния блок на болницата през 1986 г.

Всички възникнали проблеми при пациентите със съдови заболявания ще могат да се решават в реално време в новата свръхмодерна хибридна операционна зала на Клиниката по съдова хирургия и ангиология, обясняват от пловдивската Университетска болница. Залата е изградена със собствени средства на УМБАЛ "Свети Георги" в размер на 1,3 млн. лева. В тази сума са включени всички подготвителни и проекти дейности, доставки, монтажни работи, пускане в експлоатация на медицинската апаратура.

Ремонтните дейности на помещението включват изграждането на нова електрическа инсталация, климатизация и вентилация на помещението, както и адаптация на помещение - боядисване, вътрешни подобрения на залата и изграждане на лъчезащита. Новата операционна разполага с усъвършенствано оборудване за рентгенови медицински изображения. Тези образни устройства позволяват минимално инвазивна хирургия, която е по-малко травматична за пациента. С помощта на новата апаратура вече не се налага хирурзите да правят големи разрези за достъп до част от тялото.

Това на свой ред позволява терапия с минимална травма и загуба на кръв в най-кратко време, с минимум възможности за нежелани ефекти и най-добри резултати, ранно възстановяване при максимално оптимизирани разходи за лечебния процес. Използват се на най-модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри. Има и модерна мултифункционална електромоторна оперативна маса и ангиографска система с таванно окачване.

С прилагането на интердисциплинарен подход в хибридната операционна ще се извършват интервенции като балонна ангиопластика и полагане на стентове, ендоваскуларно лечение на вродени съдови малформации, имплантиране и контрол на защитни филтри при някои венозни заболявания на сърдечни стимулатори и устройства за съдов достъп, както и широка гама други дейности.

За лечение на пациенти с обширни и тежки изгаряния ще се използват двете нови флудни легла в интензивния сектор на Клиниката по изгаряне, пластична и възстановителна хирургия на УМБАЛ "Свети Георги". Те са на стойност 195 980 лева, като 160 хил. от тях са целева субсидия от Министерството на здравеопазването. Остатъкът от 35 980 лева е от собствени средства на лечебното заведение.

Леглата са от висок клас, произведени от утвърдена в своята област японска компания. Те съдържат много фин силициев пясък, който се задвижва от турбина, и създава у пациента усещането, че лежи във вода. При спиране на движението на пясъка повърхнстта на леглото става твърда и може да се моделира според предстоящата манипулация - слагане на венозни източници, извършване на сърдечен масаж и т.н. Флуидните легла се ползват също при травматично болни и пациенти на Клиниката по неврохирургия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ивелина Ламбрева
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Световна черна хроника
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: