ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Съкращават близо 600 легла в пловдивските болници
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:11 / 24.08.2010Коментари (4)2581
© Plovdiv24.bg
Между 500 и 600 легла ще бъдат съкратени в болниците в Пловдив и областта. Стагнацията е голяма и с новата областна здравна карта 25% от здравеопазването в града и областта ще бъде закрито. Това заяви доц. д-р Георги Йорданов, председател на Съвета по здравеопазване към областния съвет на БСП.

Месечният бюджет за болнична помощ в Пловдив от 14 милиона е намален на 10,5 милиона лв. Средствата ще стигат само за заплати и най-важните консумативи. На практика това означава, че трябва да се закрият болнични структури, които се равняват на една болница с големината на МБАЛ "Пловдив", коментира доцент Йорданов. В резултат на това ще се стигне до невъзможност да се оказва качествена медицинска помощ на населението.

Според новата здравна карта само в трите болници ­ УМБАЛ"Свети Георги", МБАЛ"Пловдив" и частната "Каспела", остават отделенията по "Уши, нос, гърло". В Първа градска болница, както и в общинските здравни заведения тези отделения ще бъдат закрити. Така всички жители на областта ще бъдат принудени да идват до Пловдив за вадене на сливици или за синузит. Във Втора градска болница освен че ще бъдат съкратени легла, ще бъде закрито и АГ отделението.

В Карлово пък се закриват хирургичното отделение и кардиологията. Тази община покрива около 60 км от подбалканския път, там има повишена възможност за катастрофи и пострадалите трябва да бъдат карани в Пловдив. Спешната помощ в Карлово се състои само от един екип с лекар и един екип без лекар. Ако има случай на апандисит в Клисура, която е на 100 км от Пловдив, линейката, която е базирана в Карлово, трябва да отиде до Клисура и да измине 40 км, след това да стигне до Пловдив и после да се върне отново в Карлово. Това отнема 3-4 часа, в същото време регионът остава без лекар, какво става с това 70-хилядно население, попита доц. Йорданов и отговори: Господ да му е на помощ.

Икономистът Антонина Славова допълни, че съкращаването на леглата няма да доведе до намаляване на разходите на лечебниците. Единствено ще се ограничи работата по клинични пътеки. Тоест ще се спестят пари на здравната каса за сметка на пациентите, обясни Славова.

Според БСП случващото се в здравеопазването е геноцид, а положението в малките общини ще стане трагично. В моята листа имам 1870 души. На всеки един от тях годишно се пада само по половин направление, е изчислила доктор Венера Башова, общопрактикуващ лекар от община Стамболийски. Тя допълни, че тази година има драстично намаление на лимитите за изследвания и на талоните за консултации. С 25% са по-малко парите. В предното тримесечие исках 250 лв. от Здравната каса за увеличаване на лимита и още 50 талона допълнително. Дадоха ми 70 лева и два талона, коментира джипито.

Според доц. Йорданов с последните промени в концепцията на Министерство на здравеопазването Пловдив е превърнат във второстепенен и третостепенен център за страната. Болниците в България се разделят на 3 групи, като в зависимост от разпределението им се насочват средства от еврофондовете. В първата група не попада нито една пловдивска болница. Там са Александровска болница и Онкологията в София и Университетска болница "Света Марина " във Варна. Така в 20 болници ще насочим парите от еврофондове, а другите да се спасяват.

Здравното министерство даде едноседмичен срок на общинските болници да каже коя от тях иска да се преструктурира като болница за долекуване. Това става август месец, а директорите на тези болници не могат да поемат този ангажимент, тъй като само общинските съвети могат да вземат решение за промяната. Засега е ясно, че болниците в Стамболийски, Раковски и Първомай ще бъдат преструктурирани. Според регионалната здравна карта лечебниците в Сопот и Лъки се закриват.

Ако в областната здравна карта няма промяна и реформата стартира от януари 2011 година, към Областния съвет на БСП ще бъде открита гореща телефонна линия за информация на пациента. Целта е не само хората, но и лекарите да знаят къде да насочват болните, уточни доц. Йорданов. Той призова кметът Славчо Атанасов и областния управител Иван Тотев спешно да потърсят връзка със здравното министерство и с Министерски съвет и да се опитат да възстановят статута на пловдивската медицинска система.

Необходима е нова концепция за пловдивското здравеопазване, заяви доцентът и попита как държавата ще наложи на една общинска болница, която не е държавна собственост, да си намали леглата. Това може да го направи Общинският съвет, същото е и за частните болници. Така се нарушава правото на собственост. По този казус БСП обмисля да подаде жалба в Европейския съд.

Миналата година бюджетът на Университетска болница беше 6 млн. лв., тази година е 4,3 млн. лв. За МБАЛ Пловдив при 1,7 млн. лв. за миналата година, тази парите са 1,2 млн. лв. Парите ще стигнат само за заплати и за консумативи и медикаменти. Доц. Йорданов прогнозира, че болниците ще продължат да трупат задължения.

В момента УМБАЛ "Свети Георги" има блокирани сметки от една фирма. Големите болници висят на добрата воля на своите кредитори и дистрибутори на лекарства. Ако в един момент те тръгнат да ги съдят, системата ще рухне. Общите задължения в страната са за 400 млн. лв., през други години министерството погасяваше част от тези дългове, тази година това не се случи, коментира доц. Йорданов.

Източник: в. "Марица"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Професор
премахни филтъра

+2
 
 
А кога ще съкращават държавните служители и ненужната административна сган на Здравната каса?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: