ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Съдът прати в ареста и шофьорите на колите, които прегазиха протестиращи в Катуница
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:41 / 27.09.2011Коментари (11)8721
© Plovdiv24.bg
Пловдивския окръжен съд взe мерки за неотклонение " ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА " " по отношение на Спас Христов, 39 г. и Георги Йорданов, 31 г. 

 
Те са обвинени в това, че на 23.09.2011 г. в с. Катуница при управление на МПС - л.а. Мерцедес за обв. Йорданов и т.а. "Фолксваген" за обв. Христов са нарушили правилата за движение и умишлено са причинили средна телесна повреда на повече от едно лице - Венцислав Гeоргиев, Валентин Костов, Атанас Васев и Петър Георгиев - престъпление по чл.342, ал.3, б. " Б " вр. с ал.1, НК.


За да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда, законът изисква да са налице следните предпоставки - за престъплението да се предвижда наказание лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, да е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество и да е налице реална опасност той да се укрие или извърши престъпление.


В случая, за престъплението, в извършването на което са обвинени Христов и Йорданов се предвижда наказание лишаване от свобода от три до дванадесет години, поради което е изпълнена първата изискуема за задържането предпоставка.


Съдът прие, че от събраните до момента по делото доказателства- протоколи за огледи, за претърсване и изземване, обяснения на обв. Христов, показания на разпитаните свидетели Костов, Георгиев, Лазаров, Кирчев, Йорданов, Велев, Маринов, Танев, съдебно - медицинските удостоверения на пострадалите, справки за собственици на МПС, справки от сектор КАТ за нарушители от региона, се установява следната фактология:
На 23.09.2011 год. след 19.30 часа, обвиняемите Христов и Йорданов потеглили първият с т.а. "Фолксваген", а вторият с л.а. "Мерцедес" с десен волан, от съответното си местоживеене към с.Каруница и по-специално към дома на Кирил Рашков, по повод отправена покана от родственици на Рашков към участие в мешере, с което евентуално щели да бъдат били ангажирани бащите на дейците. При пристигането им в селото, пътуващите един след друг лек и товарен автомобил въобще не можели да достигнат къщата на домакина, понеже пред нея имало насъбрало се множество от хора, които непосредствено преди това изразявали негодуванието си заради настъпил фатален инцидент с техен съселянин младеж, а също имало и засилено полицейско присъствие. При описаната картина пред очите им, водачите на бавно приближаващите с включени фарове автомобили, спрели, без изгасят двигателите. Въпреки вида на тълпата и на служителите, те не се отказали от намерението да продължат към цар Кировата къща и един от тях подел рязко сигнал с клаксона. Сигналът привлякъл вниманието на тълпата и виждайки, че в превозните средства се намират лица от ромски произход, множеството се спуснало към автомобилите и започнало да удря по металните им конструкции, по стъклата и фаровете. Хора от тълпата дори правили опит да се доберат и да извадят от купетата, пасажерите.

Незабавно за преустановяване на конфликта се намесили полицейски служители, които отривисто правили опити да не се достигне до лицата от двата автомобила, но не могли да осуетят погрома над превозните средства. В един момент, обв. Йосифов понечил да потегли с Мерцедеса но не могъл и спрял. Тогава обв. Христов, който се намирал зад него, рязко потеглил първо малко назад, а после напред и се врязал в тълпата. Той направил бърза маневра по заобикалянето на Мерцедеса отдясно, който пък бил с отворени десни врати. Минавайки покрай него, микробусът уварил вратите и дори изкривил едната, а наред с това затиснал двама от потърпевшите. После микробусът продължил движението си напред към къщата на Кирил Рашков, блъскайки каквото тяло се изпречи насреща му. След него потеглил и водача на л.а. "Мерцедес", прегазвайки през краката пострадалия Петър Георгиев, който лежал на земята отхвърлен преди това от микробуса. По посочения начин обвиняемите се отзовали до къщата, пътуващите в тях веднага се скрили вътре, а полицаите успели да тушират възможните по-нататъшни безредици, като за получилите увреждания била повикана спешна медицинска помощ. Оказало се, че с фрактури на крайниците вследствие действията на водача на микробуса са трима души Венцислав Георгиев, Валентин Костов и Атанас Васев, а вследствие действията на водача на Мерцедеса е причинено телесното увреждане на Петър Георгиев, като имало и още редица лица с по-леки наранявания. 


При така описаната фактология, съдът не възприе доводът на защитата, че извършеното от двамата обвиняеми е при условията на "крайната необходимост" по чл.13 от НК. Според съда, се касае за умишлено престъпление и поне към сегашния процесуален момент и налични доказателства, убедително може да се поддържа виждането за евентуален умисъл на проявата на всеки от извършителите. Действително е имало нападение над превозните средства и намиращите се в тях хора, но за да е налице крайна необходимост и поведението на обвиняемите да е правомерно и законовооправдано, трябва непосредствената опасност да не е могла да бъде избегната по друг начин и причинените от деянието вреди да са били по-малко значителни от предотвратените. Тези два признака обаче, съдът прие, че в случая не се наблюдават. Според свидетелските показания, нападението е можело да бъде избегнато по друг начин и по-точно чрез маневра "на заден ход", както се изразяват свидетелите Велев и Маринов, а отделно в неговото отблъскване активно са се включили и служителите на реда. От всички гласни доказателства, единодушно се установява, че въпреки пораженията по автомобилите, пострадали лица в тях не е било допуснато да има. Полицейската намеса в това отношение е била съвсем демонстративна.


Следователно, налична е и втората предпоставка за най-тежката мярка за неотклонение.
Относно третата предпоставка съдът прие, че при наличните до сега девет осъждания за разнородни престъпления, последното от месец август 2011 год., опасността от извършване на престъпление за обв. Йорданов е вън от съмнение. Обв. Христов, който е бил освобождаван от наказателна отговорност по чл.78А от НК не се води осъждан, но подобна опасност съдът прие и за него. Тя се извлича от инкриминираното му поведение, а именно - след като при движението му е нанесъл поражения върху автомобила на съпроцесника си, от което са били затиснати потърпевши, той не е спрял. Не е спрял и при челния удар със следващото човешко тяло и така докато реализира целта си да стигне до къщата. Т.е. следвали са едно след друго увреждания, които не са били преустановявани. 


Съдът прие, че заболяванията на Христов понастоящем не могат да се отчетат като фактор, адекватно противопоставим на задържането, защото оскъдната по делото медицинска документация, част от която с голяма времева давност, не позволяват да се направи извод, че здравословното му състояние е несъвместимо с престой в пенитенциарно заведение, а за това тепърва може да бъде направено искане за назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да изясни тези въпроси.


С оглед на горното, съдът намери, че мярката за неотклонение "Задържане под стража" е най-подходяща за изпълнение на целите по чл.57 от НПК и отговаря на условията по чл.56, ал.3 от НПК и за двамата обвиняеми. 

 
Определението не е окончателно и подлежи на обжалване в 3 - дневен срок пред Пловдивски апелативен съд.


Още по темата: общо новини по темата: 504
13.03.2023 »
12.11.2022 »
23.09.2022 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
може да звучи нелепо но аз искам бащата на детето да каже дали това е бил шофьорът на буса който е убил детето му защото аз като го гледам тоя мангал много ме съмнява това да е той трябва да се съдят истинските виновници а не изкупителни жертви и гнусния циганин пак да се отърве от правосъдие
0
 
 
Е те тези полицаи сигурно са пазили на Рашков къщата...
0
 
 
Днес, ох, отново и днес четем за убийство извършено от циганите, вчера четохме как циганите продават децата си, по предния ден четохме как циганите изсичат незаконно горите ни, или по - накратко всеки ден четем как циганите изнасилват нашите баби, как обират къщите ни, как крадат релси и т.н.. Не искам да чета такава криминална хроника, вече не! Защо ЦИГАНИТЕ не плащат ток, вода, данъци, а аз да! Защо ЦИГАНИТЕ имат помощи, а аз не! Управници, къде сте? Няма да се предам! Ще съдя ЕON, ще съдя ВиК, ще съдя държавата за дискриминация! Когато аз не платя, се водя престъпник, а когато ЦИГАНИНА не плати се води малцинство! Ако сте съгласни с мен, сложете това на стените си и нека да създадем ние закон, който управниците да приемат и да не страдаме повече от ЦИГАНИТЕ
-1
 
 
няма полза от това че са арестувани след година ще са на свобода
0
 
 
зако сички са арестувани само мангала не е we
0
 
 
даси изгние в панделата мангала мръсен
0
 
 
А какво каза този човек....наглост....аз не разбрах ,че съм го прегазил...това не го разбирам как може да го кажеш,пълно безочие и иска да си ходи в къщи.....
на 27.09.2011 г.
+5
 
 
А тези които убиха момчето ги държат в 4 звезден хотел , а тези селяни веднага ги вкарали в затвора лелеее
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (882) 16%
Спас Гърневски (789) 14%
Д-р Иван Чомаков (538) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1473) 26%
Здравко Димитров (484) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: