ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студентска научна академия се проведе в базата на ПУ в Пампорово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 02.12.2014Коментари (1)4932
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Студентска юридическа научна академия" (СЮНА) по програма на Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" се проведе за втори пореден път в учебно-творческата база на висшето училище в курорта Пампорово, разказа деканът на ЮФ проф. д-р Дарина Зиновиева.

"Академията има за цел да стимулира научното творчество сред студентите и да насърчава техния интелектуален потенциал на ниво над обикновената аудиторна заетост. Едновременно с това в нейните рамки се развива съвместна дейност на студенти, преподаватели и практици. Това води до споделяне на опит, до взаимно обогатяване на всички участници със свежи научни идеи или нов поглед към традиционни правни проблеми", обясни проф. Зиновиева.

Първоначално се проведе кръг по допускане на кандидатите до финал. На този етап всеки от участниците трябваше да направи кратко изложение на своята тема в рамките на 10-ина минути. После гостите от публиката и журито отправиха въпроси към участниците, като част от въпросите преминаха в интересна правна дискусия. Последва съвещание на журито, за да бъдат излъчени допуснатите студенти, които да се състезават за първите три места.

На втория етап студентите имаха възможност да презентират отново своите теми. По регламента тримата трябваше да се запознаят взаимно с темите и да си задават въпроси един към друг, като защитават темата и идеите си. Заинтригувана и провокирана от състезателния дух на участниците, аудиторията зададе много въпроси и на тримата, на които последните отговориха аргументирано и точно.

Журито даде полезни препоръки и насоки на всеки от участниците, как да подобри и развие своята тема. Препоръки дадоха и присъстващите преподаватели и прависти от практиката, които с опита си подпомогнаха студентите да развиват умението си в презентиране и защита на научни разработки по правни въпроси.

Бяха изрично изброени критерии за оценяване на студентските разработки. На първо място степента на овладяване на материята в съответната правна област, както и умението тя да бъде излагана логически подредено. На второ място - способност да се използва коректно понятиен и терминологичен апарат, както и умението да се оценяват, аргументират и защитават тези. На трето място - наличие на принос в излаганите тези.

Трето място зае студентът Ивайло Василев за статията "За приложимостта на погасителната давност към договора за банков кредит", на второ място бе студентката София Козарева за статията си "Права на кредитора при неизпълнение на парично задължение според промените в Търговския закон". Победител в научното състезание е студентът Веселин Козарев за статията "Наказателно обезщетение /PUNITIVE DAMAGES/.

Академията приключи с тържествено награждаване, на което, в замяна на положените усилия, кандидатите получиха награди - изключително полезна правна литература, предоставена от издателство "Сиби".

Големият интерес към подарените книги беше породен и от факта, че част от тях бяха на преподаватели от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Студентите получиха награди от издателство "Сиела" - правно-информационна система от последно поколение.

Журито на първия етап на допустимост беше в състав: деканът на ЮФ проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. д.ю.н. Йонко Кунчев, доц. д-р Люба Панайотова. През втория състезателен етап журито беше в разширен 5-членен състав, като към него се присъединиха представители на практиката - прокурор д-р Петко Минев и прокурор Владимир Вълев, който е и докторант в ЮФ на ПУ "Паисий Хилендарски".

Извън наградите в състезанието студентите бяха поощрени и с възможността научните им разработки да бъдат публикувани в електронното списание на Юридическия факултет на Пловдивския университет STUDIA IURIS. Гаранция за качеството на статиите е и нововъдената първа фаза на Академията - обучение в методология на научната разработка, потвърди проф. Зиновиева.

След сериозната част, участниците присъстваха на емоционално закриване с изпълнение на родопска гайда от студента на първо място - Веселин Козарев, влязъл в книгата на Гинес като участник в рекорда, поставен на 16 май 2012 г. от 333-има българи от цялата страна, които на тази дата са свириха в НДК с 333 родопски каба гайди в продължение на 9 минути и 13 секунди.

Студентската юридическа научна академия доказва във времето, че е една от най-удачните форми за среща на опита с младите идеи, за насочване на търсещите и можещите към бъдеща научна кариера, за отваряне на вратите на научното пространство към онези, които носят обновление. 

"В същото време тя има и своята коригираща и насочваща роля за студентите и като цяло носи стимулиращия дух на научното взаимодействие", подчерта деканът на Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. д-р Дарина Зиновиева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.12.2016 г.
0
 
 
ПРОФЕСОР ДАРИНА ЗИНОВИЕВА СЪЗДАДЕ СТУДЕНТСКАТА АКАДЕМИЯ И ПОЛЗИТЕ СА ВИДИМИ. МНОГО ИНОВАТИВНА! МНОГО! ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: