ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студенти по право съдиха убиец във възстановка по действителен случай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:32 / 19.05.2017Коментари (0)3663
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Студенти от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" и Европейската асоциация на студентите по право /ЕLSA/- Пловдив "осъдиха" убиец на 18 години затвор. Това стана по време на възстановка на съдебен процес по действителен случай. Инициативата се организира съвместно с Апелативен и Окръжен съд - Пловдив.

"Добре дошли в Съдебната палата в Пловдив. Поздравявам ви за времето, което сте отделили, и желанието да се подготвите за участие във възстановката на реален съдебен процес", приветства гостите Магдалина Иванова - председател на Апелативен съд - Пловдив.

Подготовката на зрелищния съдебен процес отне близо месец и половина на участниците. Петима съдии и 12 съдебни служители помагаха на студентите в реализацията. 16 студенти юристи се вживяха в ролите на съдии, прокурор, адвокати, а първокурсникът Васил Енджов изигра ролята на подсъдим. Старт на събитието даде съдията от Апелативен съд - Пловдив Христо Крачолов с призива: "Станете! Съдът влиза!" Облечени в тоги, "съдиите", "прокурорът" и "адвокатът" заеха местата си. Служители от Съдебна охрана въведоха с белезници "подсъдимия".

Съдия Силвия Цанкова от Окръжен съд - Пловдив запозна аудиторията с фактическата обстановка по казуса. На 6 януари 2016 г. в с. Дъбрава е извършено убийство с нож на пострадалия Иван Кирилов от подсъдимия Васил Димитров. Причината за тежкото престъпление е обидна реплика от страна на жертвата към Димитров - нарекъл го "мързелив", защото не могъл да намери пари за ракия. Имената на някои участници в процеса бяха променени, но фактологията по казуса бе напълно автентична.

След разпита на всички "свидетели", "вещи лица", обясненията и последната дума на "подсъдимия", "съдебният състав" произнесе присъда от 18 години затвор при първоначален строг режим. Димитров бе осъден и да заплати обезщетение в размер от 2500 лева на вдовицата на пострадалия. "За първи път се сблъсквам с благородната професия на съдията. Досега не се бях сетила, но вече сериозно ще се замисля дали да се насоча именно към нея след завършването си", коментира четвъртокурсничката Мирела Станкова. Тя беше в ролята на председател на съдебния състав.

Крум Гечев - председател на Европейската асоциация на студентите по право /ELSA/ - Пловдив, благодари на съдиите за това, че въпреки огромното им натоварване и големия брой дела, които разглеждат, са намерили време да участват във възстановката на съдебен процес по действителен случай.

Веселин Хаджиев - председател на Окръжен съд - Пловдив, връчи грамота на студентите, които се включиха в реализацията, с думите: "Всички участници се справихте страхотно, свършили сте отлична работа, пожелавам ви успех!"

Целта на мероприятието е студентите да се запознаят отблизо с работата на съдиите, прокурора и адвокатите и в реална обстановка да проследят протичането на наказателен процес по обвинение за убийство. За максимален академичен ефект на мултимедиен екран всички присъстващи виждаха съответните текстове от НПК, които се прилагат във всеки един от стадиите по делото. Инициативата се провежда за четвърта поредна година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (545) 16%
Спас Гърневски (513) 15%
Д-р Иван Чомаков (309) 9%
Славчо Атанасов (860) 26%
Иван Тотев (870) 26%
Здравко Димитров (275) 8%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: