ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студенти от пловдивските университети се събраха на първата по рода си кръгла маса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:54 / 12.05.2022Коментари (0)1275
Днес се проведе първата по рода си кръгла маса на тема “Ролята на висшето образование в развитието на културния туризъм", организирана от Студентски съвет към АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив с участието на преподаватели и студенти от факултетите "Музикален Фолклор и Хореография“, "Музикална Педагогика“ и "Изобразителни изкуства“ към АМТИИ, преподаватели от специалност "Туризъм“ и студенти от специалност "Аграрен туризъм“ в Аграрен университет – Пловдив, преподаватели и студенти от катедра "Туризъм и кулинарен мениджмънт“ на Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Идеята на форума е да се съберат на едно място студенти, преподаватели, бизнес и институции, да се обсъди актуалната обстановка в културния туризъм, политиките, проблемите и задачите в него и да се стигне до обща стратегия как да го развиват заедно.

Сред гостите на кръглата маса бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов, заместник областният управител Николай Василев, директорът на ОИ "Старинен Пловдив“ доц. д-р Елена Кантарева – Дечева, доц. д-р Светла Янчева, заместник – ректор по международна дейност на АУ – Пловдив, доц. д-р Иван Обрешков, зам.-декан на Стопански факултет на УХТ – Пловдив, проф. Емилия Константинова и други.

Форумът се проведе в концертната зала на АМТИИ, разделен на 3 модула. Встъпителни слова на официалното откриване произнесоха Петър Стефанов, Председател на Студентски съвет на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и проф. д-р Любомир Караджов.

Първият модул, посветен на ролята на висшето образование откри проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, Ректор на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

"Щастливите поводи в нашия град се редуват. Само преди ден се състоя първото мащабно събитие, организирано от консорциум "Изкуство и образование“. Благодаря на нашите студенти и техните партньори от пловдивските ВУЗ -ве, че приеха идеята за този форум, а на Община Пловдив и Областната управа, че са с нас. Сигурна съм в полезността на този тип кръгли маси, защото точно тези наши деца – първенци в това, което правят в своите специалности, ще могат да обменят идеи. А ние, като по-големи и техни приятели, ще се вслушаме, защото те са бъдещето!“, каза проф. Тони Шекерджиева – Новак.

След проф. Новак, изказвания по темата направиха доц. д-р Светла Янчева, доц. д-р Иван Обрешков, Николай Василев, зам.- кметът Пламен Панов и доц. Кантарева – Дечева.

"Не беше толкова далеч времето, в което и аз бях студент, затова проблемите и предизвикателствата на младите хора в прехода от образование към професионалния живот никак не са ми чужди. Следя с любопитство и интерес днешната конференция и идиалога, който ще се случи тук . Късметлии сте, че живеете в интересно време. Пловдив тази година спечели 4-то място за "Най-добра европейска дестинация“ в едно изключително демократично гласуване, в които се включиха повече от половин милион граждани на Европа. Казвам го, защото през последните години градът ни стана изключително популярен, много по-приветлив и привлекателен. Пловдив е утвърдена туристическа дестинация, а културният и събитийният туризъм са двете много важни съставки на туристическия бранд на Пловдив. Трябва да имаме още по-добра синергия и нека да се споразумеем за нещо важно - практиките на студентите от АМТИИ да бъдат част от програмата на общината за постоянно. А вие, които учите - да знаете и виждате как се изгражда туристическия продукт на нашия град. Нека тази конференция да бъде много силна и подадена ръка към вас и ви очакваме съвсем скоро!“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

"Аз някак си събирам в себе си няколко проявления – тук съм в качеството ми на и.д директор на ОИ "Старинен Пловдив“, но съм и част от семейството на АМТИИ, и реставратор, чиято работа е свързана преди всичко с опазването на културното наследство. Всичко това чувствам като неразривно свързано. Културното наследство и неговото опазване са много важен фактор и са изключителен ресурс в туристическата дейност на всеки град. За да имаме добро туристическо представяне на културно-историческото наследство, то трябва да е добре поддържано, за да привлича туристи. От друга страна - туристите също въздействат на това наследство. Тези две проявления трябва да си взаимодействат по най-добрия начин. ОИ "Старинен Пловдив“ през последните години се занимава не само с опазването на културното наследство, какъвто е основния предмет на дейност, но и с неговото представяне и туристическото обслужване на над 14 обекта, които управляваме. Ние сме един от най-големите потребители на туристически кадри и с радост мога да кажа, че имаме кадри от всички пловдивски ВУЗ-ве. Нашият институт е също отворен както за студентски практики, така и за други съвместни инициативи“, каза доц. д-р Елена Кантарева – Дечева.

За втория модул, студентите бяха подготвили интересни презентации, представящи специалностите, които изучават. В третия модул е предвидено подписване на меморандум за сътрудничество, между представителите на висшето образование, на културните институции и бизнеса в този бранш.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: