ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Студент: Връзкари се уреждат за общежитията, а останалите какво да правим?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:58 / 21.10.2012Коментари (14)20373
© Plovdiv24.bg
Снимка: Архив
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
За проблем с настаняването в общежитията сигнализира на имейла на Plovdiv24.bg студент на ПУ "Паисий Хилендарски", който твърди, че някои учащи се ползват с предимство. Пред репортер на сайта обаче от ПУ отрекоха за подобни нередности, заявявайки, че всеки, който има нужните и отговарящи на изискванията документи за кандидатстване за общежитие, ще бъде приет. Ето и двете гледни точки:

Здравейте! Пише Ви възмутен студент от ПУ. Искам да ви съобщя за безобразието и шуробаджанащината на университета.

Става дума за проблем, засягащ много студенти, които не са от Пловдив. Става въпрос за студентските общежития, класирането и настаняването. ПУ няма общежития и наема чужди. При първо класиране нямаше проблем, макар че 40-50% от студентите, които бяха в него, бяха приети не по коефициент, а с предимство. Нека ви обясня какво значи "с предимство". Това са чужденци или наши си шуробаджанаци. Студентите, които работят в "Социално-битови проблеми", са с предимство (избират си стая, съквартирант или да останат САМИ в стаята за 2-ма или 3-ма човека ), техните приятели и авери също 

В деня, в който започнаха да дават настанителните заповеди, беше лудница. В 8 сутринта имаше 500 човека. Раздаваха се номерца, за да влезеш, за да ти дадат легло и покрив. Първите 100-на номерца бяха за техни си хора. Всички останали си търсеха по-преден номер и в един момент започнаха за 2-5-10 лева да се продават хартийки, с написана цифра на тях, само и само за да спестиш цял ден чакане в жегата. Както и да е, всичко свърши, мина 1-во класиране и дойде време за второ. 

Минаха 2 седмици от академичната година, всички неприети бяха страшно изнервени, но от 2-ро класиране нямаше ни вест, ни кост. Нека отбележим, че всички общежития са заети вече, а "Димитър Благоев" е празен. На 11.10.2012 г. пред стаята на "Социално-битови" проблеми залепиха 3 листа (в интернет още ги няма) с 50-60 човека на тях, които бяха приети на второ класиране, 40 от тях бяха приети с предимство. Чужденците бяха малко, повечето имена бяха български. Като видях, че ПУ ме оставят на улицата, реших да се моля, да падна ниско, за да не остана без покрив. Отивам в кабинета, казвам, че съм с разведени родители, без издръжка, с доход 500-600 лева ( без удръжките ) и нямам къде да спя. Посочиха ми вратата, никога не били виждали студент с толкова висок доход. Отидох на общежитие "Димитър Благоев", като си плащам за нощувка. Домоуправителката каза, че в пансиона все още има 50-100 свободни легла, но "Социално-битови" твърдят, че всичко е заето. Били проверявали и описвали по стаите, къде е свободно и къде не е. Еми не са, аз бях там и нямаше такова нещо. В крайна сметка по мое впечатление "Социално-битови" си уреждат техните хора, уреждат тези, които са в крайно затруднено положение, уреждат чужденците, а всички останали да се оправяме кой както може.

Много се надявам, че ще публикувате писмото ми, или поне част от него, защото ситуацията е трагична. Това не е жалба от недоволен студент, а гласът на всички нас, които сме без връзки или не искаме да целуваме з*****и. Това е сигнал до по-висока инстанция да се вземат мерки и да се спре произволът на ПУ.

С уважение, бездомен студент на ПУ

Репортер на сайта се свърза с управата на висшето учебно заведение, откъдето заявиха:

"До помощник-ректора не е стигало оплакване от студенти за "Димитър Благоев". Всеки, който иска да бъде настанен, с документите, които са за прием, трябва да отиде при него - кабинетът му е на ректорския етаж. Ако документите са изрядни - ще бъде настанен, защото има места. Истината е, че Румен Киров дори сам обикаля със студентите по общежитията, за да реши проблемите им".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Никола Бурнаров
премахни филтъра

+3
 
 
Аз пък съм от СБК към ПУ. Тази година аз лично пазих номерцата и в 7 часа сутринта лично ги раздадох от 1вия до 500ния :) "С предимство" били "шуробаджанаци".. :D Влезте в сайта на ПУ и прочетете малко информция. Ще ми се да попитам студента, пратил писмото, с какъв успех е кандидатствал. След 2-ро класиране пак можете да си намерите легло, но трябва да следите, кога ще има свободно такова. А до тези, които смятат, че ние сме някави боклуци, които седят, лъжат и нищо не правят.... Ако нас ни няма, при подаване на документите за и за стипендия, и за общежития опашките ще се вият по 4 седмици в Ректората. Ние сме там напълно доброволно и с цел да помогнем на вас... нашите колеги, да защитим вашите интереси по легален наичн, а вие ни наричате измамници?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: